Door een koolhydraatarm dieet sneller afvallen

koolhydraatarm dieetIn deze blog zet ik voor je uiteen waarom je met een koolhydraatarm dieet sneller kunt afvallen en kun je lezen over de andere voordelen van een koolhydraatarm dieet. Er bestaan talloze diëten en een koolhydraatarm dieet is daar een van. In deze blog gebruik ik het woord dieet, maar hiermee bedoel ik niet het woord dieet in de context van een tijdelijk lijnprogramma. Met dieet bedoel ik hier blijvende voedingsrichtlijnen.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet kan je veel goed doen. Niet alleen kun je behoorlijk afvallen van een koolhydraatarm dieet, je zou er ook gezonder van kunnen worden en je zou je er fitter door kunnen voelen. Door een koolhydraatarm dieet zou je zelfs degenererende aandoeningen kunnen voorkomen. Met degenererende aandoeningen kun je denken aan diverse typen kanker en diabetes 2.

Voordat ik je verder vertel over een koolhydraatarm dieet, is het belangrijk dat je weet welke voedings- en bouwstoffen je lichaam gebruikt, om goed te kunnen functioneren. Je lichaam gebruikt koolhydraten, vetten en eiwitten. Je hebt ze allemaal nodig.

 • Koolhydraten zijn onder te verdelen in complexe en in enkelvoudige koolhydraten. Vooral de enkelvoudige koolhydraten doen je niet veel goed. Deze koolhydraten worden snel opgenomen in je bloed, waardoor ze heftige schommelingen veroorzaken in je bloedsuikerspiegel. Je vindt deze snelle koolhydraten onder andere in wit brood, pasta, koeken en in veel bewerkte voedingsmiddelen, junk food en fast food. Complexe koolhydraten zijn een stuk gezonder. Deze worden langzamer opgenomen in je bloed. Je vindt ze onder andere in knolgewassen, peulvruchten, volkoren brood.
 • Eiwitten zijn onmisbare bouwstoffen voor je lichaam. Vrijwel iedere lichaamscel is opgebouwd uit eiwitten. Je vindt ze in dierlijke producten zoals vis, kip, schelpdieren en vlees en in plantaardige producten zoals noten, paddenstoelen, haver en peulvruchten.
 • Vetten zijn ook onmisbaar voor je lichaam. Vetten zowel een brandstof, een bouwstof en een transportmiddel. Vet geeft als brandstof een boel energie, als bouwstof zit het in je lichaamscellen en vet transporteert onder andere bepaalde vitamines.

Onduidelijkheid over vetten

Er is een boel onduidelijkheid over vetten ontstaan en dat heeft veel te maken met een studie, die de Amerikaanse arts Ancel Keys deed in de jaren ’50 van de vorige eeuw. In zijn wereldberoemde 7 Landen studie toonde hij het verband aan tussen de bevolkingen van van die 7 landen waar relatief veel vet werd gegeten en waar hoge cholesterol niveaus voor kwamen.

Maar er bleek een keerzijde aan zijn werk. Zijn 7 Landen studie betrof niet slechts 7 landen, het betrof 22 landen. In al die landen bleek zijn hypothese, dat vet eten ongezond is en een hoog cholesterol niveau zou veroorzaken, niet houdbaar was. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren meerdere studies gedaan, die eveneens deze hypothese niet ondersteunen.

Deze studie heeft er mede voor gezorgd dat vetten in een kwaad daglicht kwamen. Herinner je je de anti-vet campagne nog? Zodoende is het aandeel koolhydraten wat gestegen in onze voeding, ten opzichte van het aandeel vetten.

Maar goed, zo bleek dat niet vetten, maar juist koolhydraten een oorzaak van overgewicht kunnen zijn. Diverse vooraanstaande wetenschappers ondersteunen dit. Een koolhydraatarm dieet is overigens niet nieuw en allen maar bedoel voor afvallen. Het blijkt juist erg gezond te zijn. Vooral als je daar de juiste (gezonde) vetten bij eet.

Waarom maken koolhydraten je dik?

Op zich maken de koolhydraten zelf, niet snel dik. Het ligt meer aan de hoeveelheid en aan de vorm van de koolhydraten. Onbewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak snelle koolhydraten (enkelvoudige koolhydraten of snelle suikers). Deze worden snel in je bloed opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, pompt je alvleesklier grote hoeveelheden insuline je bloedbaan in. Insuline is het hormoon dat de voedingsstoffen naar je lichaamscellen brengt. En als die vol zitten, dan zorgt insuline ervoor dat het overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Doordat het westerse eten, in de afgelopen 40 jaar, veel meer koolhydraten is gaan bevatten en minder vetten, is de kans groot dat je alleen al daarom een overschot binnen krijgt. Daarnaast is ook het aanbod aan eten, enorm toegenomen. En vaak bestaat dat eten voor een significant deel uit snelle koolhydraten.

Tot slot krijgen de meeste mensen tegenwoordig, te weinig lichaamsbeweging. Hierdoor worden de koolhydraten niet of amper verbrand. Mede door het overschot, dat je binnen krijgt en door te weinig lichaamsbeweging, bestaat de kans op overgewicht. Vandaar dat een koolhydraatarm dieet zo gek niet is.

Voorkomen van ziektes

Een koolhydraatarm dieet zou ook ziektes kunnen voorkomen. Zo zou een koolhydraatarm dieet kunnen bijdragen aan het voorkomen van diverse vormen van kanker, diabetes 2 en het zou kunnen bijdragen aan een gezond cholesterol gehalte. Ook kan een koolhydraatarm dieet bijdragen aan het voorkomen van overgewicht, of kan het je helpen met afvallen.

In het e-boek Gezonde Voeding kun je meer lezen over het nut van een koolhydraatarm dieet. In Gezonde Voeding is ook een lange lijst opgenomen met de vele lekkere en gezonde alternatieven voor de traditionele koolhydraat bronnen; aardappelen, pasta en rijst.

Actieplan

Ok, tijd voor actie. Hoe organiseer je een koolhydraatarm dieet?

 1. Een koolhydraatarm dieet betekent dat je een boel van deze producten voorlopig niet eet, of in heel beperkte mate:
  Pasta, witte rijst, suiker, alcohol, wit brood, noedels, diepvriespizza, snoep, koek, gezoete toetjes, vruchtensappen uit pak, frisdranken, chips, soepen en sauzen uit pot of blik en een stuk minder aardappelen.
 2. In een koolhydraatarm dieet passen wel deze voedingsmiddelen:
  Groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pitten, paddenstoelen, quinoa, volkoren producten (brood, pasta of spelt pasta), knolgewassen, wortels, havermout en hele ontbijtgranen.
 3. Meer beweging:
  Afvallen doe je niet alleen maar door een koolhydraatarm dieet te volgen. Voldoende lichaamsbeweging is nodig om de broodnodige calorieën te verbranden. Zorg voor minimaal 1 uur lichaamsbeweging per dag. In het onderstaande e-boek zijn diverse vormen van lichaamsbeweging beschreven die je hier enorm bij kunnen helpen.

Het moeilijke van een koolhydraatarm dieet – en van alle veranderingen van je levensstijl – is eigenlijk alleen maar het volhouden. Vandaar dat ik adviseer om niet ineens het roer om te gooien, maar juist om stap voor stap je eet- en beweegpatronen te veranderen. Door steeds een beetje te veranderen, geef je jezelf en je lichaam de tijd en de rust om aan je nieuwe gewoontes te wennen. De kans dat je het volhoudt, stijgt dan aanzienlijk.

E-boek Afvallen Veranderen

Afvallen VeranderenHet e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier kunt afvallen en vervolgens op dat streefgewicht blijft. In kleine behapbare stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!