Een depressie voorkomen door gelukshormonen

In Nederland kampen honderdduizenden mensen met een depressie, of ze hebben last van de symptomen van een depressie (bron). Je wilt vast niet dat jou dit ook overkomt. Een depressie is namelijk helemaal niet fijn. In dit artikel heb ik derhalve het een en ander voor je uiteengezet over hoe je een depressie kunt voorkomen. Het mooie is, dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Een goede manier om een depressie te voorkomen is het activeren van bepaalde gelukshormonen, ofwel de neurotransmitters. Deze gelukshormonen spelen een hele belangrijke rol bij het ontstaan of juist het voorkomen van een depressie. Bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, worden ook wel de natuurlijke feel good drugs genoemd. Deze gelukshormonen geven je een goed gevoel en ze kunnen je helpen om een depressie te voorkomen.Wat is een depressie? En hoe kom je ervan af? Download het E-boek van Stress Naar Geluk

Voorkom een depressie

In Nederland hebben bijna 800.000 mensen last van een depressie (bron). En dit is beslist niet prettig. Hoe ontstaat een depressie eigenlijk? Bij de oorzaak en de ontwikkeling van een depressie spelen vele factoren een rol.

Denk hierbij aan de steeds maar toenemende werkdruk, de noodzaak om je overal voor te certificeren, de afnemende autonomie in je werk, de complexiteit van je werk en het gebrek aan middelen en duidelijke kaders (bron).

Antidepressiva

Natuurlijk bestaan er allerlei medicijnen die de symptomen van een depressie kunnen wegnemen, of waar mensen baat bij hebben. Antidepressiva behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen (bron). Dagelijks slikken meer dan 800 duizend Nederlanders een antidepressivum. Deze medicatie kent natuurlijk bijwerkingen (bron).

Mogelijke bijwerkingen van antidepressiva

Een van de redenen dat mensen antidepressiva slikken is om zich minder somber te voelen. Een antidepressivum kan ervoor zorgen dat negatieve gevoelens en gedachten verminderen. Helaas geldt dit ook voor de positieve gevoelens. Men vlakt dus af (bron).

Ook kan men last hebben van seksuele problemen, slapeloosheid, duizeligheid, trillerigheid en gewichtstoename. Het slikken van antidepressiva kan zelfs constipatie tot gevolg hebben (bron).

Dit artikel heb ik geschreven omdat ik denk dat het voorkomen van een depressie beter is dan het genezen ervan. Daarnaast ben ik sterk van mening dat de medicatie die mensen slikken tegen hun depressie, de symptomen wel weg kunnen nemen, maar de oorzaak niet.

Laten we daarom eens gaan kijken naar die gelukshormonen. Kunnen deze gelukshormonen je helpen om een depressie te voorkomen?

Gelukshormonen inzetten om een depressie te voorkomen

Met dit artikel wil ik juist de kant wil belichten over hoe je een depressie kunt voorkomen. De zogenaamde gelukshormonen, ofwel de neurotransmitters helpen daarbij. Laat ik wel vertellen dat ik geen arts ben. Ik ben voedingsdeskundige en ik lees/studeer veel over de facetten van een gezonde leefstijl.

Een gezonde leefstijl kenmerkt zich, wat mij betreft, door gezond te eten, voldoende te bewegen, genoeg te slapen en door goed om te gaan met stress. Zo’n gezonde levensstijl leidt tot een goede gezondheid, een fit en energiek gevoel, een slank lichaam en positieve, dankbare en gelukzalige gedachten.

Goed, laten we eerst eens kijken naar die gelukshormonen, ofwel de neurotransmitters.

Neurotransmitters?

Neurotransmitters, wat zijn dat? Neurotransmitters zijn de boodschappers van je lichaam. Ze bepalen voor een heel erg belangrijk deel hoe je je voelt en ze zijn ook betrokken bij het ontstaan (of het niet ontstaan) van angsten, hyperactiviteit, een depressie, slaapstoornissen, concentratieproblemen, je dag- en nachtritme en ze spelen een rol bij tal van andere processen.

Deze gelukshormonen kunnen ook een rol bij een depressie spelen (bron).

Sommige neurotransmitters zorgen ervoor dat je je goed voelt en anderen zorgen ervoor dat je je slecht voelt. Hieronder som ik de neurotransmitters op die je een goed gevoel geven. De zogenaamde gelukshormonen.

Wat zijn de voornaamste neurotransmitters?

Belangrijke gelukshormonen zijn dopamine, endorfine en serotonine. Deze neurotransmitters maakt je lichaam aan op hele simpele manieren; door in de buitenlucht te zijn, door leuke dingen te doen, door te sporten, door seks te hebben en door gezond te eten. Zo simpel is het eigenlijk.

Stress is echter een hele grote spelbreker.

Laten we eerst eens kijken wat de gelukshormonen, de neurotransmitters serotonine, dopamine en endorfine doen om een depressie te voorkomen. Vervolgens kijken we naar het zogenaamde stresshormoon cortisol.

1. Serotonine

De neurotransmitter serotonine reguleert je stemming, je slaap, je lichaamstemperatuur en nog tal van andere dingen. Serotonine zorgt ervoor dat je je prettig en gelukkig voelt en daarmee kan het een depressie voorkomen (bron).

Serotonine wordt vrijgegeven door bijvoorbeeld je lichaam bloot te stellen aan daglicht, het eten van groente, fruit, zaden en noten en door gebeurtenissen waar je jezelf (of anderen) trots om voelt.

Vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten en door te sporten, maakt je lichaam dit gelukshormoon aan. Door te sporten ontlaad je overigens ook stress en dit kan ook helpen een depressie te voorkomen.

2. Endorfine

Deze neurotransmitter geeft je een gelukzalig en euforisch gevoel. Endorfine wordt ook wel de natuurlijke feel good drug genoemd. Hoe maak je het aan? Je maakt het onder andere aan door te sporten (bron). Endorfine vermindert de pijn van het sporten.

Bij het hardlopen bijvoorbeeld, na een minuut op 10 -15 maakt je lichaam dit gelukshormoon aan en zul je merken dat het hardlopen een stuk plezieriger wordt. Sporten is sowieso goed voor je mentale gezondheid (bron).

Ook door te lachen en gewoon door dingen te doen die je leuk vindt, maakt je lichaam endorfine aan.

Endorfine geeft een boost aan je immuunsysteem, het vermindert gevoelens van angst en het kan derhalve een depressie tegen gaan.Depressie voorkomen door gelukshormonen. Meer weten? Download het E-boek Van Stress Naar Geluk

3. Dopamine

Deze neurotransmitter geeft je het gevoel van beloning (bron). Dopamine speelt een belangrijke rol bij gevoelens van geluk, blijheid en welzijn.

Dopamine is tamelijk verslavend. Wanneer je lichaam er te weinig van aanmaakt dan kan de drang ontstaan naar stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine, alcohol en zelfs drugs. Dit is best heftig.

Door voldoende lichaamsbeweging, eiwitrijke voedingsmiddelen, omega 3 vetten, noten, fruit en groente wordt dit gelukshormoon vrij gegeven. Zorg er dus voor dat je voldoende beweegt en gezond eet, om de aanmaak van dopamine te stimuleren, omdat je een depressie wilt voorkomen.

Als je meer wilt weten over dopamine, endorfine, serotonine en andere feel good stofjes, lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Je zult versteld staan hoe ontzettend belangrijk zo’n klein stofje voor je is.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

4. Cortisol

En dan nu een neurotransmitter die vanuit stress wordt aangemaakt (bron) en juist tot een depressie kan leiden. Dit is de neurotransmitter cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd.

Je lichaam maakt cortisol aan indien je in een stressvolle situatie zit (bron). Cortisol zorgt er onder andere voor dat je vetopslag wordt gestimuleerd en heeft enorm veel – negatieve – invloed op je immuunsysteem en je nachtrust.

Overleven en cortisol

Let wel; cortisol maakt, net als dopamine, deel uit van ons overlevingsmechanisme. Zonder cortisol hadden onze voorouders de prehistorie niet overleefd. Wat wil ik hiermee zeggen? Dit; je kunt cortisol en de andere neurotransmitters niet uitschakelen. Ze zijn er, ze zitten in je lichaam en ze doen hun werk op basis van instincten.

Jij kunt dus niet bepalen of je een gelukshormoon zoals dopamine of een stresshormoon zoals cortisol aanmaakt. Je kunt dit proces dus niet rationaliseren. Zo van: “Oh, daar zie ik die akelige collega….. nou, ik blijf rustig en schiet niet in de stress”. Je lichaam is allang in de stress-modus geschoten en de adrenaline en cortisol gieren door je lijf.

Het enige wat jij kunt doen is om een omgeving te creëren waarin deze neurotransmitters in balans zijn en hun werk op de juiste manier kunnen doen.

Loop je al tegen een depressie aan? Zit je een beetje vast? Of wil je gewoon meer uit je leven halen? Lees dan de vernieuwde editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Succes en geluk zijn maar 1 beslissing van je verwijderd. Echt waar!

Wat ga je doen?

Ervaar jij ook geregeld stress, heb je het gevoel dat je een depressie oploopt, voel je je angstig, of merk je dat je langzaam aan letterlijk leegloopt? Stimuleer dan de aanmaak van deze gelukshormonen.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Maar aan de andere kant zijn de stappen die je hiervoor moet zetten niet ingewikkeld. Het moeilijke zit hem veel meer in het volhouden van het zetten van de juiste stappen.

Depressie voorkomen door gelukshormonen. Meer weten? Download het E-boek Van Stress Naar Geluk

 

Heb je dus ook last van stress, een depressie, spanningen, gejaagdheid, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? In het e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je de belangrijke neurotransmitters in je voordeel kan laten werken.

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

De juiste dingen eten om een depressie te voorkomen

Gezond eten is de basis van een goede gezondheid. Klinkt logisch, toch? Waarom eten er dan zoveel mensen ongezond?

Analyseer je eigen voedingsgewoontes eens. Regelmatig pakjes, zakjes, potjes, doosjes, verpakkingen, flesjes, blikjes, knijpzakjes, reepjes…..?

Gezond eten is rijk aan stoffen die helpen bij de productie van neurotransmitters. Zodoende draagt gezond eten bij aan het voorkomen van een depressie. Meer weten over gezond voeding? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Je gaat je echt beter voelen!

Ook lichaamsbeweging helpt bij het voorkomen van een depressie. Je hoeft je echt niet af te beulen op een racefiets of in de sportschool. Lekker wandelen in het bos helpt ook.

Het punt is vaak dat je het wel weet, maar dat je het niet doet. Door in beweging te komen – door simpelweg te doen – boek je resultaten. Succes met de tips, zorg ervoor dat een depressie, een ver-van-je- bed-show blijft.

Depressie voorkomen door anders te denken (over jezelf)

Een depressie voorkomen vraagt vooral ook om een andere manier van denken. De manier waarop je denkt, bepaalt immers hoe je handelt en het resultaat van je handelingen ondervind je dagelijks. Door anders te (leren) denken, verander je de resultaten en zou je een depressie kunnen voorkomen.

Om je beter te voelen, heb ik een super motiverend e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf geschreven. Dit e-boek zal je niet alleen helpen een depressie te voorkomen, je zult problemen en obstakels makkelijker gaan oplossen en je voelt je krachtiger en zelfverzekerder.

Vergeet je je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol leuke en gezonde info die je fitter en gezonder maakt (als je dit nog niet hebt gedaan)?

Ook leuk te lezen/Bronnen:
1. http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/issues/398/articles/7287

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!