Hoe dit jaar een top jaar wordt!

topHoe zorg je ervoor dat dit jaar een top jaar wordt? Iedereen wil wel successen ervaren en gave dingen ervaren, maar lang niet iedereen lukt dat. Waar ligt dat aan? En, belangrijker, hoe kun je dat oplossen? In deze blog lees je wat jij kunt doen om dit jaar tot een top jaar te maken. Er zijn geen geheimen, iedereen zou het kunnen realiseren. 

Je eigen houding

Hoe zorg je er nou voor dat 2015 voor jou een top jaar wordt? Natuurlijk heb je al plannen en wellicht had je goede voornemens, zoals mensen rond de jaarwisseling wel vaker goede voornemens opstellen. Maar op de een of andere manier komt het er niet van. De plannen voor een top jaar verwateren en de goede voornemens zijn in januari al overboord gegooid.

Wat is een top jaar eigenlijk? Een top jaar is een jaar, waarin je je plannen en je doelen verwezenlijkt. Je hebt vast weleens een of meerdere top jaren beleefd. Je hebt vast een aantal diploma’s gehaald, je hebt wat successen gekend met je sport of met je werk. Wellicht ben je getrouwd en heb je kinderen. Dit zijn voorbeelden van geweldige gebeurtenissen, die je heb mee mogen maken en dan kan je spreken van een top jaar.

Maar de laatste tijd gaat het wat minder top. Het lijkt wel alsof het vuurtje van verlangen is gedoofd. Wellicht ben je een beetje (of heel erg) teleurgesteld in de economie, de maatschappij of de manier waarop veel werkgevers met hun personeel (jij dus) omspringen. Er verandert heel erg veel en de veranderingen vinden plaats in een razend tempo.

Het punt is, dat je daar helemaal niets aan kunt doen. Je kunt je er heel erg druk om maken, maar je verandert er helemaal niets aan. Het enige dat jij kunt veranderen is jouw houding ten opzichte van al die ontwikkelingen. Hoe jij omgaat met die veranderingen (al dan niet positief), heb je zelf in de hand.

Hoe wordt dit jaar een top jaar?

Je kunt, in mijn ogen, alleen een top jaar beleven (en niet alleen een top jaar, maar ook een top leven) wanneer je datgene doet waarvoor je hier gekomen bent. Ik geloof erin dat iedereen, over 1 uniek talent beschikt. Dat ene unieke talent draag je al je hele leven bij je, maar is er nog niet uitgekomen. Door heel dicht bij jezelf te blijven, kun je achter dat talent komen. Stel jezelf eens de vragen: “Wie ben ik en wat wil ik nou echt?” en “Wat doe ik nu, qua werk en wat wil ik (diep in mijn hart) het liefste doen”.

Stel je eens voor dat je nog maar 3 maanden te leven hebt. Een beetje macaber misschien, maar goed, wat zou je dan doen? Het antwoord op die vraag is bijzonder krachtig en kan je een hoop duidelijkheid geven. Het loont dus de moeite om je die vraag te stellen. Wie wil er nou in de laatste maanden van zijn leven in een suffe kantoortoren doorbrengen. Dat is niet echt een top tijd.

Hieronder heb ik een paar simpele manieren uiteengezet, die je kunt gebruiken om er een top jaar van te maken:

1. Dicht bij jezelf blijven

Veel mensen doen zich anders voor en veelal doen ze dit onbewust. Het kost veel energie om het leven en de interesses van een ander uit te leven. Het zijn immers niet jouw authentieke keuzes, je imiteert. Waarschijnlijk heb je zoveel van anderen overgenomen, dat je niet eens meer weet, wat jij eigenlijk zelf wil. Vind dus uit wat jij zelf wilt. Schrijf dat op en lees deze dingen dagelijks door. Het is een proces, dus je vindt je antwoorden niet in een keer.

2. Stel doelen

Definieer doelen! Een plan zonder doel is als een droom, het komt niet uit. Heb je moeite met het definiëren van doelen? Download dan het gratis 7 Stappen model om je doelen te behalen.

3. Onderneem actie. Ga het doen.

Het grote verschil tussen een top jaar en een tob jaar is het ondernemen of het ontbreken van actie. Je wilt wel, maar je doet het niet. Dit punt, het ondernemen van actie, is meestal het allergrootste struikelblok. Hoe los je dat op?

  • Stel je wilt afvallen, wat een top idee is: Definieer je afval doel (bijvoorbeeld 10 kilo in 12 maanden), committeer jezelf aan dat doel en start met gezonder te eten en met meer beweging.
  • Stel je wilt een promotie, je wilt die ene top functie: Schrijf dat doel op en bedenk acties die je dichterbij dat doel brengen. Bijvoorbeeld een studie, een extra klus op je nemen, of een onderzoek doen naar iets waar je werkgever veel voordeel aan kan beleven. Kijk niet naar je concurrentie, kijk naar jezelf.
  • Stel je wilt stoppen met roken, wat helemaal een top idee is: Rook dan bijvoorbeeld elke dat 1 sigaret minder. Rook je er 20 per dag? Over 20 dagen rook je je laatste sigaret. Geef je lichaam een beetje tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
  • Stel je wilt een marathon rennen: Bepaal welke marathon je wilt rennen, trek je hardloopschoenen aan en start met een half uur tot een uur (als je dat volhoudt). Begin rustig aan, maar begin.
  • Stel je wilt een eigen bedrijf opzetten: Schrijf een business plan dat past op 1 A4 en begin gewoon. Je hoeft niet direct je werk op te zeggen, er is immers toch geen omzet. Ga eens stoeien met dat top idee van je.

Hoe je het doet, of dat je het doet?

Soms is het niet belangrijk hoe je het doet, maar dat je het doet. Om er een top jaar van te maken is het van groot belang om in beweging te komen. Begin met de eerste stap – die is vaak het moeilijkste – en blijf vervolgens in beweging. Heb je wat houvast nodig om in beweging te komen, download dan het 7 Stappen model.

Wat Je Denkt Ben Jezelf

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!