De effecten van voeding op astma.

Stel jij of je kind zijn een van de 520.000 Nederlanders die aan astma leiden. Astma kan een enorme belemmeren zijn in het dagelijks functioneren. Zo kan astma leiden tot allerlei allergieën waardoor je bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen niet kan of mag eten. Hier ontving ik onlangs een vraag over. De vraag had de strekking van hoe je genoeg voedingsstoffen binnen kunt krijgen, wanneer je allergisch bent voor het meeste fruit? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat astma vele oorzaken kan hebben. In dit artikel zet ik een aantal mogelijkheden voor je op een rij die astma zouden bestrijden of voorkomen. 

Feiten over astma

Astma is een van de tien meest voorkomende chronische ziekten. De afgelopen tien jaar is het aantal astmapatiënten in Nederland meer dan verdubbeld. Wereldwijd kost astma meer dan TBC en aids bij elkaar opgeteld. Heftiger nog, jaarlijks sterven er meer dan 180.000 mensen aan de gevolgen van astma.Astma en voeding. Meer weten? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen

In Nederland wordt 20 tot 40% van het ziekteverzuim veroorzaakt door geïrriteerde luchtwegen. Dit kost jaarlijks € 250 miljoen. Astma is dus een serieus en een groot probleem. Laten we nu eens kijken wat astma is en wat de mogelijke oorzaken van astma zijn.

Wat is astma?

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen en gaat vaak samen met allergieën voor bijvoorbeeld stof, huismijt en bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer je in aanraking komt met dergelijke stoffen, reageert je lichaam geïrriteerd. Dit manifesteert zich in vele gedaantes.

Oorzaken astma

Astma kan vele oorzaken hebben. Zo kan astma kan bijvoorbeeld erfelijk zijn; het kan ontstaan zijn als foetus of het kan gegroeid zijn als jong kind. Er kan een infectie aan ten grondslag liggen, die de longen heeft aangetast. Er kan ook een probleem zijn met het immuunsysteem en astma kan ook een hormonale grondslag hebben.

Een van de theorieën, waardoor astma wordt veroorzaakt, is dat onze westerse levensstijl ons zwak heeft gemaakt voor bacteriën. We zijn in de loop der jaren simpelweg te hygiënisch geworden, zodat ons immuunsysteem onvoldoende is ontwikkeld.

Kortom, er bestaan vele oorzaken die kunnen leiden tot astma. Laten we nu eens kijken of die theorieën, over het ontstaan van astma kloppen.

Kloppen die theorieën?

Kan die hygiënetheorie theorie kloppen? Het is best mogelijk. Feit is wel dat sinds 1950 het aantal patiënten met astma enorm is gestegen. Sinds die tijd leven we ook een stuk hygiënischer.

Uit een onderzoek (1) blijkt dat regelmatige blootstelling aan boerderijstof en bacteriedeeltjes zorgt een stimulans in de productie van een bepaalt eiwit. Dat eiwit zou beschermen tegen de ontwikkeling van astma en allergieën.

Dat houdt dus in dat kinderen die opgroeien met huisdieren, of die op een boerderij opgroeien, minder kans hebben op het ontwikkelen van astma en allergieën.

Er bestaat ook een voedingstheorie, die de toename van het aantal mensen met astma zou verklaren. Sinds 1950 is de westerse voedselproductie rigoureus veranderd, ten opzichte van de jaren daarvoor

In de supermarkt vind je bijvoorbeeld vele producten met de ingrediënten suiker, maïs, soja, tarwe, gemodificeerd zetmeel, melk en een boel E-nummers. Dit eten is nauwelijks volwaardig te noemen, terwijl ons lichaam gemaakt is om volwaardige voeding te eten. Het ontstaan van astma zou hier een rol in kunnen spelen.

Volwaardige voeding is eten in de oorspronkelijke vorm zoals vis, biologische kip, kool en een stronk broccoli. Het is eten, waarvoor je gemaakt bent om te eten.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ook herhaaldelijk gebruik van antibiotica lijkt kinderen vatbaarder te maken voor astma (2). Herhaaldelijk gebruik van antibiotica leidt overigens niet alleen tot een grotere kans op astma. Kinderen zouden ook eerder overgewicht en zelfs obesitas kunnen ontwikkelen. Best heftig, toch?

Mijd bepaalde producten

Het vermijden van sterk bewerkte producten kan helpen bij het voorkomen van astma. Veelal zijn deze producten industrieel geproduceerd en smaken ze naar het E-nummer welke op de verpakking vermeld staat. Al die chemische spullen in je eten, laten een spoor van verwoesting achter.

Het is ook aan te bevelen om niet voorgesneden en juist onverwerkte groenten en fruit te kopen en deze zelf te bereiden.

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten dus vaak suiker, ongezonde vetten en geraffineerde koolhydraten. Hoewel de winkels vol liggen met producten die deze ingrediënten bevatten, kan het toch handig zijn om ze te vermijden.

Wat doen die ingrediënten dan? Hieronder heb ik dit voor je uiteengezet.

Suiker en astma

In veel voedingsproducten is suiker verwerkt. Er bestaan duizenden onderzoeken die de kwalijke werking van suiker aantonen. Er is geen onderzoek bekend, dat een positief aspect aan suiker toekent. Zo kan suiker je immuunsysteem onderdrukken en zelfs auto-immuunziekten als artritis, MS en astma uitlokken.

Transvetten en astma

Wat voor suiker geldt, is ook van toepassing op transvetten. Deze slechte vetten zitten veelal in gefrituurde producten, fastfood, margarine en koeken.

Transvetten ontstaan bij verhitting van (plantaardige) gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor worden ze hard en dit maakt ze geschikt voor gebruik en transport. Maar helaas ontstaan er tijdens dit proces allerlei ongezonde stoffen.

Transvetten zijn zeer ongezond en kunnen op lange termijn leiden tot ontstekingen en overgewicht.

Enkelvoudige koolhydraten en astma

Enkelvoudige koolhydraten vind je in wit brood, frisdrank, vruchtensappen uit pak, fastfood en tal van ander industrieel bereidde voedingsmiddelen.

Ze zorgen voor hoge insulinepieken en voeden nauwelijks, waardoor je lichaam wel om voedingsstoffen blijft vragen. Hierdoor ga je meer eten, met als gevolg dat je aankomt. Er bestaat een relatie tussen overgewicht en consumptie van suiker, transvetten en enkelvoudige koolhydraten.

Meer weten over gezond eten, een gezond gewicht en wil je ook blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Na betaling kan je het direct van de site downloaden. Je hebt het dus binnen enkele ogenblikken in huis.

Veranderen voedingspatroon

Je lichaam wil je iets vertellen, het geeft feedback over datgene wat je eet. Dit manifesteert zich in een voelbare reactie zoals bij chronische aandoeningen als reuma, diabetes 2 en astma. Veel allergische reacties zijn toe te schrijven aan je voedingspatroon.

Vele onderzoekers en wetenschappers bevelen aan om je antwoorden in je voedingspatroon te zoeken. Dat komt omdat al je voeding wordt door je darmen verwerkt. Wanneer je onnatuurlijke of, voor je lichaam, schadelijke stoffen eet, dan geeft je lichaam automatisch een reactie.

Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding.

Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde zei al: “Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding”.

Ondanks dat er geen pasklaar antwoord is op het genezen van astma, kun je wel antwoorden vinden in je voeding. Veel auteurs en onderzoekers onderschrijven dit.

Het frustrerende is wellicht dat het zoeken van die antwoorden in je voeding, geen eenduidig pad is. Elk lichaam reageert nu eenmaal uniek. Het vraagt om een inspanning, een verandering en een analyse. Je leert jezelf wel een stuk beter kennen.

Hieronder volgt een aantal tips. Deze kun je ook zelf op internet vinden. Gebruik zoekwoorden als “astma genezen met voeding”, (of wat anders) en je vindt vele sites met informatie.

 1. Magnesium helpt bij je ademhaling. Je vindt magnesium onder andere in in groene groenten, bonen, noten en volle granen.
 2. Citroen doodt veel bacteriën in de luchtwegen.
 3. Kurkuma wordt veronderstelt te werken bij vele ziektes en wordt in Azië veel gebruikt in curry gerechten. Je vindt het als bestanddeel van kerriepoeder.
 4. Omega 3 werkt onder andere ontstekingsremmend. Omega 3 vind je in vette vis als zalm en tonijn.
 5. Vitamine B6, B12 en C zijn ook ontstekingsremmend en -verminderend. Tevens bevorderen ze de zuurstof toevoer in je longen. Je vindt ze in vlees, eieren, vis, groenten, peulvruchten en graanproducten.
 6. Lichaamsbeweging versterkt je longen en vermindert de symptomen van astma.
 7. Vermijd moeilijk te verteren voedsel als gefrituurde producten, bewerkte  voedingsmiddelen, sauzen, alcohol en suiker.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

En, wat kan jij hiermee?

Geen echte antwoorden over hoe je astma kan genezen, wel een richting. Er bestaat namelijk geen unieke oplossing om astma te genezen. Op iedereen is een andere sleutel van toepassing. Je kunt een medicijn, op doktersrecept, nemen. Maar hopelijk merk je door dit artikel te lezen dat er talloze natuurlijke mogelijkheden bestaan die je kunnen helpen om astma te bestrijden.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe voeding de gezondheid kan verbeteren? Iedereen is wel bekend met het belang van een goede gezondheid en een gezond gewicht. En ja hoe breng je het in de praktijk? Het e-boek Gezond in 10 stappen helpt je om de juiste stappen te zetten.

Tenslotte wil ik je wijzen op het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. In dit e-boek lees je over de lichaamseigen stofjes (de neurotransmitters) die bepalen hoe je je voelt, hoe goed je slaapt, of je dikker wordt en tal van andere zaken.

Lezerstip: het e-boek Van Stress Naar Geluk is momenteel het meeste gelezen e-boek.

Welzijn

Dan even heel iets anders; over je welzijn. We voelen ons allemaal wel eens wat minder goed. Een beetje down. Dit geeft niets, maar als dit gevoel te lang duurt of chronisch is, kunnen vervelende situaties ontstaan. Meer dan 1.000.000 Nederlanders slikken bijvoorbeeld dagelijks antidepressiva. Daar wil je niet tussen zitten, toch?

Lees daarom het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

Ontvang jij onze maandelijkse update al, vol met gezonde tips en inzichten? Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. http://science.sciencemag.org/content/349/6252/1106.full
2. http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=20813

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

 1. Sophie schreef:

  Fijn artikel! Hele bruikbare tips waar ik zeker wat mee ga doen!
  Als iemand die idd veel allergieën heeft, heb ik echter 1 opmerking: op het moment dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor appel, reageer je het heftigst op pure appel. Hoe meer bewerkt, hoe minder de reactie. Ik snap dat het logisch is om te denken: ‘hoe oorspronkelijker het product, hoe beter’ maar juist in het geval van een allergie is dat niet zo. Ik kon bijvoorbeeld heel lang wél appelmoes eten of appelsap drinken; er gebeurt iets tijdens verhitting waardoor de appel ‘verandert’. Een allergie bouwt vaak op, dus inmiddels krijg ik ook een reactie op bewerkte fruit – helaas want ik hou er zo van! Overigens geldt het niet alleen voor eten maar ook voor cosmetica.

  • Matthijn schreef:

   Hi Sophie, een voedselallergie is een reactie van je lichaam op, voor je lichaam, ongewenste, voedingsstoffen. Dit hoeft niet perse van de voedingsstof zelf te zijn. Het kan zijn dat jij niet tegen een bepaald E-nummer kan of gluten o.i.d. Hierdoor raakt je systeem wat in de war, als je dit toch tot je neemt en dan uit het zich wanneer je bijvoorbeeld een appel eet. Er is nog heel veel onbekend over allergieën, wel is bekend dat allergieën steeds meer voorkomen. Er zijn wetenschappers die deze opgaande trend wijten aan het voedingspatroon. Het westerse voedingspatroon bevat veel niet-lichaamseigen en bewerkte stoffen. Hierbij kun je denken aan gemodificeerd zetmeel, E-nummers en pesticiden. Daarnaast bevatten de voedingsmiddelen van tegenwoordig significant veel minder nutriënten dan 30 jaar geleden. Je hebt dus tegenwoordig veel meer gezonde voedingsmiddelen nodig om het zelfde effect te bereiken als 3 decennia geleden.

   Ik heb nog een link bijgevoegd: http://www.kennislink.nl/publicaties/voedselallergie
   Wellicht interessant voor je.