Diëten leveren snelle resultaten die snel verdwijnen.

De meeste diëten leveren snelle resultaten, die ook weer snel weer verdwijnen. Hoeveel mensen ken jij, die wel eens een dieet hebben gevolgd en hier eerst een aantal kilo’s mee kwijtraakten, om er vervolgens weer kilo’s bij te krijgen? Het enige wat de meeste diëten met elkaar gemeen hebben is dat ze structuur bieden en ze minder enkelvoudige koolhydraten, voorschrijven. Hoe komt dat jojo-effect toch? Het jojo-effect komt doordat van elke kilo lichaamsgewicht die je afvalt door een dieet, ongeveer een kwart uit spiermassa bestaat. Om af te vallen, is het juist ongunstig om spiermassa te verliezen. Een kilo spier verbrandt 90% meer calorieën dan een kilo vet.

Daling metabolisme

De meeste diëten bestaan uit calorierestricties. Dit betekent dat je gedurende een dieetperiode minder calorieën inneemt, dan dat je verbrandt. Dit heeft een kwalijk effect;  je metabolisme daalt. Dit komt doordat je lichaam efficiënter omgaat met de energie die het  binnen krijgt. Een daling van je metabolisme is contraproductief, wanneer je gewicht wilt verliezen. Om gewicht te verliezen dient je metabolisme, juist te stijgen. Je metabolisme stijgt automatisch, wanneer je spiermassa toeneemt. Je spieren verbranden 9 keer zoveel calorieën als vet, ook wanneer je niet beweegt. Dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer lichaamsvet je verbrandt.

Vermindering lichaamsvocht

De meeste diëten kennen ook een relatief kort tijdsbestek. In korte tijd kun je volgens sommige diëten wel 20 kilogram afvallen. Je ziet dus snel resultaat, maar wat je niet snel ziet is de schade die het aanricht. Het meeste gewichtsverlies bestaat helaas veelal uit lichaamsvocht en uit spiermassa. Over het verlies aan spiermassa heb je in de vorige alinea kunnen lezen. Het lichaamsvocht vult je lichaam automatisch weer aan. Je lichaam bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit water. Door het dieet kun je simpelweg te weinig vocht in je lichaam hebben. Je gewicht neemt dus weer snel toe, omdat je lichaam de vochtbalans herstelt.

Duurzaam afvallen?

Hoe kun je dan duurzaam gewicht verliezen? Je kunt afvallen het beste zien als een lange termijnproces. Wanneer je in de afgelopen 10 jaar, 20 kilo bent aangekomen, dan kun je niet verwachten dat je deze kilo’s in 10 weken duurzaam kwijt bent. Onderzoeken hebben aangetoond dat je meer baat hebt bij een gewichtsreductie van 0,5 tot 0,9 kilo per week. Wellicht heb je bij het programma Obese gezien, dat de deelnemers veel meer afvallen. Het zou dus kunnen dat jij die 0,5 tot 0,9 kilo wat weinig vindt. Maar bij het programma Obese is het gehele afvalproces onder begeleiding van voedingsdeskundigen en fysiologen. Daarnaast zijn de deelnemers soms wel 150 kilo te zwaar. Wanneer zij hun levensstijl aanpassen naar gezonde, regelmatige voeding en beweging, dan vliegen de kilo’s er af.

Verandering voedingspatroon

De manier om duurzaam af te vallen is om je metabolisme op te voeren. Dit doe je door je spiermassa te laten toenemen en enkelvoudige koolhydraten grotendeels uit je voedingspatroon te schrappen. Enkelvoudige koolhydraten vind je in fastfood, frisdranken, vruchtensappen uit pak, koek, snoep, wit brood, croissants, veel niet-volkoren voedingsmiddelen. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en je insulineniveau. Door die enorme pieken, ga je meer eten en wordt je dik. Vermijd ook transvetten, deze zitten in margarine, gefrituurde producten, fastfood en veel industrieel bereid voedsel. Daarnaast is het raadzaam om meer te bewegen.

Opvoeren beweging

Naast het veranderen van je voedingspatroon, om duurzaam af te vallen, is het opvoeren van je lichaamsbeweging belangrijk. Door lichaamsbeweging stijgt je metabolisme en verbrand je direct calorieën. Volgens diverse officiële instanties zou je minimaal 3 keer per week 30 minuten dienen te bewegen. Dit is slechts een minimum. Bedenk eens hoeveel dagelijkse beweging je opa en oma vroeger hadden. Zet dat eens af tegen jou beweegpatroon. Verschillende wetenschappers schrijven 1 uur beweging per dag voor, 7 dagen per week. Afvallen is dus een kwestie van hard werken en veranderingen aanbrengen in je eet- en beweegpatroon. Duurzame resultaten bereik je na enkele weken. Er bestaat geen wondermiddeltje om je in korte tijd, blijvend 20 kilo te laten afvallen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!