De effecten van de neurotransmitter endorfine.
De neurotransmitter endorfine bestaat uit kleine eiwit-achtige stofjes in je hersenen. Wanneer je de neurotransmitter endorfine aanmaakt, ervaar je een lekker, prettig en euforisch gevoel. Daarnaast zorgt endorfine ervoor dat je geen pijn ervaart, tijdens intensieve bewegingsvormen, zoals hardlopen. Je hebt vast wel eens gehoord van de hardlopersroes. Na een minuut of 12 start je lichaam de aanmaak van endorfine. Hierdoor ervaar je geen pijn ervaart en je raakt een soort van bedwelmd. Je ervaart een mengeling van vreugde, plezier, optimisme, trots en een algeheel gevoel van welzijn. Je voelt je heerlijk.
Natuurlijke feel good drug
Naast intensieve beweging zijn er meerdere manieren om endorfine aan te maken. Je kunt naar mooie muziek luisteren, een geweldig gesprek voeren, verliefd zijn, of de aanraking van je geliefde is al genoeg om endorfine aan te maken. Endorfine verlicht ook angst en stress. Zeker na het intensieve beweging zoals hardlopen, zwemmen en wielrennen, zul je dit ervaren. Endorfine is dus een soort natuurlijke feel good drug. Je lichaam maakt het zelf aan en het doet veel goed voor je. Er zijn meer redenen waarom je wilt dat je endorfine niveau stijgt.
De neurotransmitter endorfine en dopamine
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat dagelijkse beweging, om zodoende endorfine aan te maken, een even zo goed effect op je heeft als het slikken van antidepressiva. Endorfine zet ook de deur open voor een andere neurotransmitter; dopamine. Dopamine geeft je een gevoel van beloning.
Dopamine is belangrijk voor je. Een tekort aan dopamine kan leiden tot een behoefte aan cafeïne, nicotine, alcohol en zelfs drugs. Dit betekent dus simpelweg dat dagelijkse beweging, van meer dan 12 minuten al een remmend effect heeft op depressiviteit en je verlangens naar verslavende stoffen als nicotine, alcohol en drugs.
Big business
Neurotransmitter bepalen dus in belangrijke mate hoe je je voelt. Dit feit is marketeers en voedselproducenten niet ontgaan. Neurotransmitters zijn namelijk big business. In voedingsmiddelen zitten bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat je endorfine niveau stijgt. Dit is het geval bij het eten van chocolade, vetten en suiker bijvoorbeeld. Ook veel industrieel gefabriceerd voedsel is voorzien van stoffen, die je hersenen prikkelen. Bij overmatige consumptie, kun je zelfs verslaafd raken.
Keerzijde
Fast food fabrikanten hebben bij het ontwerp van hun producten rekening gehouden met de hoeveelheid suiker in hun gerechten. Wanneer je bijvoorbeeld een hamburger consumeert, van een willekeurige internationaal opererende fastfood multinational, zul je een bepaalde drang ervaren. Je bent waarschijnlijk niet goed in staat die drang te definiëren. Maar deze drang resulteert in een snelle en dwangmatige consumptie van de burger. Hoe kan dat?
Hunkering
Ook hier ligt endorfine aan ten grondslag. Tijdens en na het eten van de burger, ervaar je een tijdelijk euforisch gevoel. Hoewel smaak subjectief is, juichen je hersenen de combinatie van suikers en andere stoffen toe.
Zelfs na een aantal dagen, hunker je nog naar die burger. Dit gevoel versterkt zich, wanneer je visueel in aanraking komt met het symbool van dergelijke fastfood ketens. De stof waar je zo blij van wordt, wordt dus al jaren gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Daar heeft het als doel om je meer te laten consumeren. Meer consumptie leidt namelijk tot hogere omzetten.
Onafhankelijke journalisten
Je vindt dit wat te ver gaan? Google dan eens op Morgan Spurlock, en Eric Schlosser. Morgan Spurlock heeft de film Super Size Me gemaakt, waarin hij zich een aantal weken onderwerpt aan een fastfood dieet. Dagelijks consumeert hij 3 fastfood maaltijden; ontbijt, lunch en diner. Naast de weerzinwekkende werking die deze voeding heeft op zijn lichaam, ervaart hij een verslaving. Hij wordt een fastfood junk.
Eric Schlosser schrijft in zijn boek Fast Food Nation, over de impact die de fastfood industrie op het Amerikaanse dagelijkse leven en landschap heeft.
Bewust
Terug weer naar endorfine. Neurotransmitters zoals endorfine zijn heerlijke stoffen, waardoor je een heerlijk gevoel ervaart. Je maakt ze aan door middel van beweging en het ervaren van prettige dingen. Door middel van een half uur tot een uur aan beweging per dag ervaar je de werking al. De keerzijde is echter dat bepaald voedsel de aanmaak van neurotransmitters ook stimuleert. Hoewel je een goed gevoel krijgt gedurende de consumptie, ben je erg ongezond bezig.
Mooi artikel matthijn! Keep up the good work.
warme gezonde groet, Gusta