Gewichtsreductie start bij mentale verandering.

Gewichtsreductie start bij mentale verandering en een gedragsverandering. Uit onderzoek, onder diverse groepen mensen die wilden afvallen, blijkt dat intensieve begeleiding resulteert in een afname van lichaamsgewicht van bijna 9%, in een half jaar tijd. Bij mensen die niet begeleid werden nam het gewicht af met ruim 5% in dezelfde periode. Gedurende de begeleidingsperiode wakkerden de begeleiders de intrinsieke motivatie van de deelnemers aan. De coach fungeerde dus als stok achter de deur en initieerde het bewustwordingsproces van de deelnemer.

Gedragsverandering en bewustwording

Bewustwording van je huidige ongezonde levensstijl is de eerste stap naar verandering van gedrag, dat zal leiden tot een gezonde levensstijl. Wanneer je beseft dat je huidige levensstijl leidt tot allerlei kwalen, een niet fit gevoel en overgewicht, dan heb je de eerste stap naar verbetering al gezet. Juist die bewustwording is belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je gedrag blijvend verandert en dat je niet meer vervalt in oude, ongezonde, gewoonten. Het veranderen van je levensstijl, omdat je bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen, start dus tussen je oren. Het is een fysiek en bovenal een mentaal proces.

Uit je comfort zone

Het mentale proces bij een gedragsverandering is intensief. Het valt niet mee om je vertrouwde gewoonten te verruilen voor het onbekende. Je gaat je immers anders voelen, en je weet niet hoe dat is. Je beschikt eenvoudigweg niet over dat referentiekader, omdat je het niet kent. Ook weet je niet hoe je sociale omgeving zal reageren. Je verlaat je comfort zone om een nieuwe zone te creëren. Je kunt je moeilijk voorstellen dat je, na een aantal weken, weer langdurig matig intensief kunt bewegen, zonder uitgeput te raken. En dat voelt best vreemd.

Neurotransmitters

Rokers, die willen stoppen, herkennen zich hier maar al te goed in. Als roker weet je, bij iedere sigaret die je opsteekt, dat je ongezond bezig bent. Toch beantwoord je steeds maar weer aan je verslaving. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met neurotransmitters endorfine en dopamine. Deze stofjes geven je een gevoel van beloning, geluk en euforie. Dat doen ze door bepaalde delen in je hersenen te activeren. Je voelt je hierdoor voor korte tijd gelukzalig en euforisch. Daardoor blijft de roker roken.

Doen

Dit mentale proces kun je zelf doorbreken door het simpelweg gewoon te doen. Je hebt er geen coach voor nodig. Door simpelweg een verandering gewoon in te zetten, en vervolgens hierin te volharden, zul je merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk was. Wanneer je het simpelweg gewoon gaat doen, zul je merken dat de grootste stap die je hebt gezet, de mentale stap was. De gedragsverandering kwam er als een logisch gevolg achteraan en de resultaten manifesteerden zich in gewicht en gevoel.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!