Vetten zijn gezond, maar het gaat om het type vet.

Vetten zijn niet zo ongezond als wordt gedacht.  Het zijn juist de enkelvoudige koolhydraten, die een belangrijke rol spelen bij hart- en vaatziekten. Deze hypothese druist in tegen de heersende gangbare normen. Je zult zelf ook wel je vraagtekens bij hebben. Dat is ook logisch want de afgelopen jaren heb je meermaals gehoord dat het eten van vette voedingsmiddelen ongezond voor je zou zijn. Zo zouden vetten je cholesterol gehalte verhogen en het zou hart- en vaatziekten bevorderen. Is die informatie onjuist geweest? Welke vetten zijn gezond?

Transvetten

Dat vet een negatieve connotatie heeft, komt voor een belangrijk deel, doordat vet geassocieerd wordt met gefrituurde voedingsmiddelen, zoals snacks, friet, kroketten en bitterballen. Deze vetten zijn inderdaad schadelijk voor je gezondheid. Dit zijn transvetten. Transvetten zijn zeer ongezonde vetten. Je vindt ze onder andere in gefrituurde voedingsmiddelen, maar ook in industrieel bereide voedingsmiddelen, zoals boter, koek, taart en kant-en-klaar maaltijden en junkfood. Transvetten verhogen je kans op hart- en vaatziekten wel degelijk.

Industrieel proces

Transvetten zijn industrieel ontstane vetten, ze ontstaan uit plantaardige vetten. Een voorbeeld is boter en een blok frituurvet. Tijdens het industriële proces ontstaan ongezonde transvetten. Omdat het onnatuurlijke vetten zijn, kan je lichaam deze vetten niet aan, zo ongezond zijn ze. Verschillende gezondheidsraden en autoriteiten op het gebied van voeding hebben alarm geslagen over de hoeveelheid transvetten in voedingsmiddelen.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zouden ook ongezond zijn. Maar dat blijkt wel mee te vallen. Verzadigde vetten blijken geen belangrijke rol te spelen bij hart- en vaatziekten, zo geeft onderzoek aan. Koolhydraten spelen hier namelijk een grotere rol in en dan vooral de enkelvoudige koolhydraten. Deze vind je vooral in frisdrank, wit brood en candy bars. Verzadigde vetten vind je onder andere in dierlijke producten als vlees en zuivel. Vooral in vlees bevinden zich stoffen die je nodig hebt. Kip, gevogelte en vis kun je prima eten. Wees matig met rund en varkensvlees. Zuivelproducten kun je beter laten staan. Evolutionair gezien is ons lichaam niet ingesteld op zuivelproducten.

Onverzadigde vetten

Er bestaan ook vetten die juist bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Dit zijn de onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezond. Deze vind je onder andere in vette vis (omega 3), lijnzaad, vloeibare oliën (olijfolie) en noten. Deze vetten helpen zelfs de kans op depressies te verkleinen en helpen je cholesterol balans te herstellen. Daarnaast zijn er tal van andere positieve effecten te noemen.

Waarom zijn transvetten ongezond?

Wat maakt het dan dat transvetten zo ongezond zijn? De moleculen, waar transvetten uit bestaan, hebben de neiging aan elkaar te klonteren. Hierdoor ontstaan klontjes vet je bloedbaan en in je vetcellen. De klontjes vet in je bloedbaan, kunnen je aders laten dichtslibben, waardoor je een beroerte of een hartaanval krijgt. De klontjes vet die in je vetcellen samenklonteren, leiden tot een toename van je vetmassa. Je wordt dus dikker. Ook kunnen deze samenklittende vetten leiden tot ontstekingen in de cellen van je lever, nieren, hersenen en andere organen.

Onverzadigde vetten zijn gezond

Wat maakt de onverzadigde vetten dan zo gezond? Moleculair gezien, klonteren deze vetten niet aan elkaar. Dit geldt ook voor de dierlijke ofwel de verzadigde vetten. Omega 3 vetten hebben een wetenschappelijk bewezen goede invloed op diverse organen en systemen. Ze verminderen de kans op hart- en vaatziekten, het risico op depressies en diverse psychische stoornissen en omega 3 vetten remmen ontstekingen af in je lichaam. Omega 3 vetzuren zijn dus goed voor je hersenen, hart- en bloedvaten en je immuunsysteem.

Het type vet is belangrijk

Terugkomend op de hypothese, vetten zijn niet zo ongezond als gedacht, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen hart- en vaatziekten bij het eten van verzadigde vetten. Deze relatie is er wel bij een koolhydraatrijk dieet. Sommige vetten zijn zelfs gezond. Vooral de omega 3 vetten, hebben een heilzame werking op je lichaam. Transvetten, daar en tegen, zijn zeer ongezond. Wanneer het aandeel transvetten in je voeding hoog is, dan kun je erop rekenen dat je op termijn last krijgt van allerlei fysieke ongemakken. Het is dus belangrijk te weten welke vetten je eet.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!