De gezondheidsclaims achter goji bessen.

Sinds de snede: “Snoep verstandig, eet een appel”, bestaat er meer aandacht voor de gezonde effecten van fruit. Sommige fruitsoorten zouden zo gezond zijn, dat ze in de markt zijn gezet als superfruits. Deze soorten fruit komen uit inheemse gebieden en er worden vele gezondheidsclaims aan opgehangen. Zo ook over goji bessen. Zijn die claims wel terecht? Ondersteunen goji bessen, meer dan andere stukken fruit, je gezonde levensstijl?

Gezondheidsclaims goji bessen

Volgens de gezondheidsclaims bevatten goji bessen veel vitamines en sporenelementen als zink, koper en ijzer. Ook is het goed tegen zo’n beetje alle fysieke ongemakken en kwalen. Dagelijkse consumptie van een hand vol goji bessen helpt tegen vele ongemakken en werkt preventief tegen degenererende ziektes. Hierbij kun je denken aan depressie, angsten, impotentie, onbalans in je bloedsuiker, pijn in je onderrug, lever falen en het voorkomen van sommige vormen van kanker.

Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Volgens de claims helpen goji bessen je bij afvallen, beter te slapen, acne, hoofdpijn, ook zijn de bessen goed voor je organen.

Geen relevante wetenschappelijke onderbouwing.

De bessen mogen ook wel wat kosten. Een beetje googlen leert je dat je voor een liter goji bessensap minimaal € 12,50 betaalt. Per kilo kosten ze ongeveer € 25,-. De echte Tibetaanse goji bessen kosten € 62,50 per kilo. Maar goed, het is voor je gezondheid. Er is echter wel een hele grote maar; er bestaat nagenoeg geen relevante wetenschappelijke onderbouwing om de gezonde claims van de goji bessen te staven. Zo heeft de FDA (Food en Drug Administration uit de USA) de claims nog niet geëvalueerd. Hoewel er daar jaarlijks voor zo’n $ 150 miljoen aan deze bessen verkocht wordt.

Placebo?

Voedingsdeskundige Emilio Martinez de Victoria Muños, verbonden aan de universiteit van Granada claimt zelfs dat de goji bes een placebo is. Hij geeft aan dat goji bessen geen effect hebben op mensen die er een ongezonde levensstijl op nahouden. De werking van de bes is dan wel onderzocht op muizen en in reageerbuisjes. Maar wetenschappelijke onderzoek naar het effect dat de bes heeft op mensen ontbreekt. Alle gezondheidsclaims van de goji bes op mensen, zijn dus onbewezen, zo geeft hij aan.

Neuromarketing.

Zijn goji bessen echt zo gezond, of zijn die claims niets meer dan een marketing truc om je meer geld uit te laten geven aan een stuk fruit? Wanneer je de gezondheidsclaims leest, ben je geneigd deze te geloven. Waarom zou je eraan twijfelen? Je hersenen maken namelijk automatisch bepaalde verbindingen aan. Die automatische verbindingen worden bestudeerd in de wereld van neuromarketing. Dit is een redelijk nieuw vakgebied in de marketing industrie. Neuromarketing bestudeert, in het kort, hoe je hersenen de wereld om je heen waarnemen, hoe je daar herinneringen koppelt, zodat je vervolgens gaat handelen naar deze herinnering.

Overtuigingskracht.

Dus, wanneer je deze claims leest en je ziet het etiket van deze rode bes, eventueel aangevuld met een plaatje van de Himalaya (de Goji bes wordt daar vaak mee in verband gebracht), dan kunnen je hersenen dit associëren met gezondheid en Boeddhisme. De Himalaya was immers het huis van de Dalai Lama, het centrum van het Boeddhisme. En dat associëren je hersenen onder andere met sereen, spiritueel, verlichting en wijsheid. Deze associaties hebben een enorme overtuigingskracht, zodat je ernaar gaat handelen. Je koopt dus de dure goji bessen, niettemin omdat je er wellicht ook over gehoord hebt van vrienden en familie.

Aardbeien, bramen en bessen.

Volgens de voedingsdeskundige Emilio Martinez de Victoria Muños komen de belangrijkste componenten van de goji bes komen ook voor in vele andere vruchten. Bij een uitgebalanceerd dieet krijg je deze dus automatisch binnen. Een uitgebalanceerd dieet bestaat volgens de hoogleraar uit voldoende fruit, groente en regelmatig lichaamsbeweging. Je kunt dus net zo goed aardbeien, bramen en bessen eten. Dat scheelt dus weer een hoop geld.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!