Afvallen is een kwestie van veranderen

AfvallenAfvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je nu duurzaam afvallen? Hoe zorg je ervoor dat het gewicht dat je bent verloren tijdens een dieet of beweegprogramma er niet meer aankomt? Deze 2 vragen spelen bij veel mensen. Afvallen is een kwestie van veranderen. Vaak lukt het wel om een paar kilo af te vallen, maar na verloop van tijd, komen die kilo’s er weer bij. Het is zaak om niet alleen de eerste stap te zetten; het startten van een dieet en/of een beweegprogramma, maar ook om een aantal kleine veranderingen in te zetten. Wanneer je duurzame gewichtsreductie nastreeft, zul je een aantal gewoontes blijvend veranderen. 

Kleine veranderingen leiden tot duurzaam afvallen

Om te beginnen, een notitie over afvallen door middel van diëten; afvallen is niet hetzelfde als diëten. De meeste diëten zijn slechts tijdelijk en brengen feitelijk niets anders dan structuur. Die structuur bepaalt wat en wanneer je mag eten. Dit maakt een dieet vaak in de beginperiode succesvol, je valt immers een aantal kilo’s af. Zo wordt je voorgeschreven dat je bijvoorbeeld ‘s ochtends wat fruit, s’ middags een paar bruine (volkoren) boterhammen en ‘s avonds veel groente, een beetje eiwit en weinig koolhydraten mag eten. Als tussendoortjes mag je bijvoorbeeld gedroogd fruit of rijstwafels. Zo kan een dieet er uit zien. Het dieet heeft wel resultaat, maar na de dieetperiode, wanneer de structuur van het dieet wegvalt, verval je weer in oude gewoontes. Je gaat weer eten volgens je normale patroon. Derhalve vervalt de discipline, die je tijdens de dieetperiode wel kon opbrengen en komen de kilo’s er weer bij. Afvallen is dus geen tijdelijke interventie. Wat kun je doen om dit die kilo’s er af te houden?

Afvallen is een kwestie van veranderen

Afvallen is niet zo moeilijk als dat het wellicht lijkt. Je zult echter wel een aantal gewoontes veranderen om het resultaat een structureel karakter te geven. Afvallen is een kwestie van veranderen. Hoe gaat dat in zijn werk? Je hoeft niet direct het roer rigoureus om te gooien. Vele kleine veranderingen leiden al tot grote resultaten. Stel je eet op je werk altijd, rond 16:00 uur een candy bar uit de automaat. Die reep levert je meer dan 250 Kcal. aan energie. Doe dit 5x per week en je komt uit op 1.250 Kcal. Per maand levert je die 16:00 uur snack je dus 5.000 Kcal. Dit zijn net zoveel calorieën als een volwassen man, in 2 dagen nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Binnen anderhalve maand, leidt deze gewoonte tot een gewichtstoename van 1,5 kilogram. Duurzaam afvallen is dus eigenlijk niet veel anders, in dit voorbeeld, dan die 1 maal per dag een nutteloze calorie-bom achterwege laten.

Calorieën worden kilogrammen lichaamsgewicht

Ga nu eens uit van het volgende; 1 kilogram lichaamsvet levert, bij verbranding, voor 7.500 Kcal. energie. Dus 1 kilogram lichaamsvet is gelijk aan 7.500 Kcal. Terug naar de candy bar. De maandelijkse energie die je haalt uit die reep is dus 5.000 Kcal. Deel dit getal nu eens voor 7.500 (5.000 : 7.500) = 0,67 kilogram. Je komt dus, door de gewoonte om rond 16:00 uur een candy bar te eten, maandelijks 0,67 kilogram aan in lichaamsgewicht. Op jaarbasis is dit ongeveer 8 kilogram.

Verandering van beweegpatroon

In het bovenstaande voorbeeld ben ik ervan uit gegaan dat je eet volgens een gezond voedingspatroon en niet teveel alcohol drinkt. Wanneer je die gewoonte nu eens verandert, je eet geen candy bar meer, maar een appel bijvoorbeeld, dan resulteert dit dus in duurzaam afvallen. Wanneer je ook je beweegpatroon verandert, je gaat simpelweg meer bewegen, dan zijn de effecten nog spectaculairder.

Stel dat momenteel komt aan een half uur lichaamsbeweging per dag. Deze beweging zit in de gewone handelingen die je dagelijks doet zoal lopen, tanden poetsen, eten maken en huishoudelijke klusjes. Hier verbrand je ongeveer 100 Kcal per dag mee. Verdubbel nou de tijd dat je beweegt eens. Beweeg niet een half uur, maar een uur per dag. Ga ‘s avonds wandelen, op de fiets naar je werk, breng je kinderen niet meer met de auto weg, maar doe dat lopend of fietsend of ga actief spelen met je kinderen. Hierdoor verbrand je minimaal 100 Kcal extra per dag. Duurzaam afvallen is ook meer bewegen.

Vrij snel zichtbaar

Gezonde VoedingDie 100 Kcal per dag, wordt na een week 700 Kcal en na een maand 2.400 Kcal. Met drie maanden heb je dan voor 1 kilogram aan lichaamsvetten omgezet in energie. Die kilo ben je dus kwijt en die blijft ook weg, wanneer je deze verandering structureel doorvoert. Door deze 2 simpele veranderingen, je stopt met de candy bar (-250 Kcal) en je beweegt een half uur meer (-100 Kcal) slaat je lichaam dus dagelijks 350 Kcal minder op aan lichaamsvet. Omgerekend in gewicht is dit 100 gram per dag. Dit kun je dus vrij snel op de weegschaal zien.

Afvallen is makkelijker wanneer je weet wat gezonde voeding is. In mijn e-boek Gezonde Voeding lees je daar alles over. Gezonde Voeding is ook verkrijgbaar als hardcopy.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!