Wat is de kracht van gezonde voeding?

In de vorige blog kon je lezen dat bepaalde stoffen in je voeding, zoals in broccoli, peterselie en knoflook, sterke eigenschappen bevatten die ziekten als kanker kunnen voorkomen. Is dit zomaar een roep in de ruimte, of is er naar de kracht van gezonde voeding ook nog wat onderzoek naar gedaan? Ja, daar is onderzoek naar gedaan. Onderzoeken tonen aan dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de preventie of zelfs het voorkomen van vele chronische ziekten als kanker, diabetes 2 en allerlei allergieën. Zo heeft omega 3, afkomstig uit onder andere vette vis, een enorm positieven werking op je hersenen en op je ogen. Omega 3, kan depressies en blindheid voorkomen.

De kracht van gezonde voeding

Maar wacht eens even, daar heb je toch ook pillen voor? Voor iets als ouderdomsblindheid, of maculaire degeneratie met een mooi woord en dat 20% van de mensen boven de 60 treft, bestaat geen pil of afdoende behandeling.

Gezonde keuze. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Maculaire degeneratie houdt in dat er in je oog bepaalde cellen afsterven in het centrale gedeelte van je netvlies, waardoor je vlekken gaat zien. Je gezichtsscherpte neemt dus af. Gelukkig wordt je niet volledig blind. Je ziet bijvoorbeeld een persoon als geheel wel, maar zijn gezicht bijvoorbeeld, is een vlek. Echter, een onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van verse groenten, de kans op deze aandoening met 50% daalt. Wanneer daar ook nog vette vis, omega 3, aan wordt toegevoegd, dan daalt de kans nog meer. De kracht van gezonde voeding laat zich misschien het best omschrijven door de Griekse wijsgeer Hippocrates. Ruim voor onze jaartelling zei hij al: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”.

Het nadeel van ongezonde voeding

Tegenover de kracht van gezonde voeding, staat het nadeel van ongezonde voeding. Iedereen begrijpt wel dat het eten van fastfood, snacks en het drinken van frisdrank niet veel bijdragen aan je gezondheid. Het is echter niet altijd duidelijk voor mensen wat er in die producten zit. Veel van dergelijk eten bevatten enkelvoudige koolhydraten, verzadigde vetten, transvetten, suiker en veel smaakmakers of E-nummers. In frisdrank zitten veel suikers. Deze producten verzadigen niet. Je krijgt er wel een vol gevoel van, maar na een uur of 2 heb je alweer honger. Dit komt mede door de enkelvoudige koolhydraten. Deze worden snel in je bloed opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel en je insulineniveau snel stijgen. Een ander nadeel van dit soort voedsel is dat je weer snel een hongergevoel krijgt, waardoor je weer gaat eten. En dat is eigenlijk niet nodig, omdat er voldoende energie in je lichaam zit. Echter, door dergelijk voedsel vraagt je lichaam om meer eten. De calorieën die je dan inneemt, worden grotendeels opgeslagen in je vetcellen.

Het ontstaat van diabetes 2

Het snel stijgen van je bloedsuiker en je insuline in je bloed is ongezond. Wanneer dit regelmatig gebeurd, kan na verloop van een aantal jaren insulineresistentie ontstaan. Je cellen raken dan resistent voor insuline, zodat de glucose, afkomstig van je koolhydraten, veel meer insuline nodig heeft om in je lichaamscellen te geraken. De stap hierna is vaak diabetes 2. Frisdrank draagt hier ook aan bij. Frisdrank bevat veel energie, in de vorm van suiker, maar je lichaam kan hier weinig mee. De energie wordt niet goed verteerd en vaak opgeslagen als lichaamsvet. Hierdoor stijgt weer de kans op overgewicht, met alle vervelende gevolgen van dien.

Andere bevolkingsgroepen

Vergelijk dit eens met bevolkingsgroepen die niet, of weinig met dit westerse eten te maken krijgen. Denk hierbij aan Eskimo’s en Japanners. Het voedingspatroon van deze groepen bestaat uit vrij veel verse vis, groenten en kruiden. Hun voedingspatroon bevat dus vele stoffen die allerlei ziektes en aandoeningen kunnen voorkomen. De kracht van gezonde voeding bij deze bevolkingsgroepen is onder andere dat typisch westerse aandoeningen zoals kanker, diabetes 2 en zelfs depressies, veel minder voorkomen. Dit komt onder andere doordat zij minder verzadigde vetten eten, afkomstig van vlees en meer onverzadigde vetten, afkomstig van vis. Je kunt dit zelf ook eens Googlen, bijvoorbeeld naar de kracht van gezonde voeding.

Belangrijk te weten; waaruit bestaat je voedingspatroon

Het is dus al belangrijk te weten wat er in je voeding zit. Wat is dan een gezond voedingspatroon? Een gezond voedingspatroon bestaat uit complexe koolhydraten, onverzadigde vetten, weinig tot geen suiker en voldoende eiwitten. De voedingsmiddelen die bij een gezond voedingspatroon horen, bevatten vaak ook genoeg vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Complexe koolhydraten worden langzamer in je bloed opgenomen, ze voorkomen dus de gevaarlijke bloedsuiker- en insulinepieken. Daarnaast, behoud je een verzadigd gevoel, zodat je geen extreme hongerpieken meer krijgt. Je zult dus minder gaan eten. Dit geldt sowieso voor voedzaam eten. Je eet er minder van.

Je lichaam vraagt om gezonde voeding

Waarom eet je van gezonde voeding dan minder? Eigenlijk is dat heel simpel. Je lichaam vraagt om gezonde voedingsstoffen waarmee het zichzelf kan onderhouden, regenereren, je primaire lichamelijke processen kan uitvoeren zodat je in staat om te ademen, lopen, denken, kijken enzovoort. Dat is de kracht van gezonde voeding. Ongezonde voeding bevat automatisch minder voedingsstoffen, je lichaam verlangt deze stoffen wel en blijft erom vragen, ook al heb je al 2 hamburgers op, een ijsje, milkshake en een halve liter frisdrank. Het werkt net als goede brandstof voor je auto. De prestaties van je auto nemen af met vervuilde of slechte brandstof en nemen toe met goede brandstof. Je lichaam werkt alleen iets meedogenlozer.

Meer en minder eten

Je lichaam wenst nu eenmaal gezonde bouwstoffen. Wanneer je per 100 gram voeding weinig gezonde bouwstoffen binnen krijgt, zoals bij fastfood het geval is, dan wil je lichaam dus een veelvoud van die 100 gram ontvangen. Wanneer je gezonde voeding eet, met veel gezonde bouwstoffen per 100 gram, dan daalt de behoefte in termen van volume. Dit betekent automatisch dat je met gezonde voeding toe kun met minder calorieën. Het is eigenlijk best vreemd dat het nuttigen van een kroket op wit brood, tijdens de lunch, leidt tot de behoefte om meer te eten en dat het nuttigen van een speltbroodje, leidt tot minder eten. Je kunt veel meer lezen over de kracht van gezonde voeding in mijn e-boek. Dit e-boek is ook verkrijgbaar als hardcopy.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!