Voorkomt het Aziatische voedingspatroon ziektes als kanker?

Het Aziatische voedingspatroon blijkt erg gezond. Dat het westerse voedingspatroon ongezond is, weet je nu waarschijnlijk wel. Je ziet de effecten van deze levensstijl om je heen. Meer dan de helft van de Nederlandse, Europese en de Amerikaanse bevolking is te dik en meer dan 10% van de mensen heeft obesitas. Overgewicht kan tal van chronische aandoeningen veroorzaken, zoals diabetes 2, kanker, staar, artrose, hart – en vaatziekten en noem maar op. In Azië, bijvoorbeeld in Japan liggen de zaken heel anders. Daar komen onze welvaartsziekten veel minder voor. Soms komen die aandoeningen tot wel 10 keer minder voor, zoals bijvoorbeeld bij prostaatkanker en bij het verliezen van je vermogen om goed te kunnen zien. Wat heeft het Aziatische voedingspatroon daarmee te maken? Je leest het in dit artikel. 

Het Aziatische voedingspatroon gezond, of zijn het genen?

Hebben de Japanners betere genen dan westerlingen? Hebben Aziaten een speciaal gen tegen kanker? Nee, het ligt niet aan de genen. Aziaten, zoals veel Japanners, die zich in het westen hebben gevestigd en derhalve de westerse levensstijl hebben geadapteerd, hebben opeens evenveel kans om dezelfde welvaartsziekten te krijgen als wij.

Aziatische voedingspatroon. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen

Het ligt dus aan iets anders. Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in het westen, terwijl dit veel minder voorkomt in Azië. In Azië komt kanker wel 5 tot 10 maal minder voor dan in het westen. Zou het dan meditatie zijn? Nee, het antwoord ligt in het Aziatische voedingspatroon.

Vaker naar de Chinees dus?

Gezonde voeding verkleint de kans op ziekten

Ligt er geen antwoord in de wetenschap? Weten doktoren hier niet heel veel van af? Beoordeel dat zelf maar. Zet het aantal kankergevallen van het westen af tegen het aantal kankergevallen, en van mij part allerlei andere degenererende ziektes als diabetes 2, in Azië en trek je eigen conclusie.

Mijn conclusie is dat je veel ziektes en leed kunnen voorkomen door het handhaven van een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl bestaat uit een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat gezonde voeding de kans op degenererende ziektes met wel 50%, soms wel meer, kan verminderen.

Het Aziatische voedingspatroon

Wat eten die Aziaten dan, wat hen zoveel minder kankergevoelig maakt? Is het rijst? Nee, het is geen rijst. Het Aziatisch voedingspatroon bestaat uit veel vette vis, verse groenten en veel verse kruiden, zoals peterselie, koriander, gember, pepers en knoflook.

Onderzoeken geven aan dat een groenten als broccoli stoffen bevat die het risico op kanker verminderen. Dit geldt ook voor het verse kruid peterselie. Peterselie voorkomt bloedvatvorming rond tumoren en werkt derhalve als kanker verminderend, of remmend middel.

Natuurlijk bestaan er ook medicijnen, die hetzelfde doen. En meestal ga je die gebruiken als je al kanker of tumoren hebt. Maar een simpel kruid als peterselie, wat overal te koop is, doet dus hetzelfde en het smaakt nog lekker ook.

Ongezond is makkelijker dan gezond

“Matthijn, je blogs lijken wel wat scherper te worden”, hoorde ik laatst op een feestje. Dat is wel een beetje waar. Inmiddels heb ik zoveel gelezen over de positieve effecten van gezonde voeding en beweging, dat ik het ronduit stuitend vind dat wij als consumenten zoveel troep krijgen aangeboden.

Je moet dus zelf op zoek naar de juiste voeding.

Veel van ons eten, wat ons wordt aangeboden in supermarkten, stationsrestauraties en vele andere plekken bestaat uit enkelvoudige koolhydraten, te veel suikers, E-nummers, verzadigde vetten en transvetten.

Al die stoffen maken ons dik, lamlendig en ziek. Het kiezen voor gezond, is in onze maatschappij moeilijker dan het kiezen voor ongezond. Hoe vreemd is dat?

Kijk maar eens om je heen? Zie jij veel mensen die lekker fit en strak in hun vel zitten? Of zie je veel mensen waar wel wat kilootjes vanaf zouden kunnen?

Reis door Azië

Tijdens mijn rondreis door China en de reizen door andere delen van Azië, ben ik in aanraking gekomen met het Aziatisch voedingspatroon. Vandaar dat ik hier wat meer over schrijf.

Maar ik vind het ook wel stuitend dat westerse wetenschappers eigenlijk geen idee hebben hoe ze bepaalde ziektes en aandoeningen zoals staar, artrose, hoge bloeddruk, psoriasis, astma, diabetes 2 en kanker kunnen behandelen, terwijl op diverse plekken op de wereld, aantoonbaar preventieve methoden beschikbaar zijn.

Veel antwoorden liggen in de juiste voeding. Gezond eten voorkomt allerlei fysieke en mentale ongemakken. Bij ons in het westen, echter kiezen we liever voor goedkope en ongezonde voeding en als we ziek zijn, krijgen we een pil voorgeschreven of gaan we onder het mes. Dat is dus ook een optie.

Meer weten?

Los van het Aziatische voedingspatroon en mijn rondreizen aldaar, is gezond eten gewoon aan te leren. Als je weet wat je het beste kunt doen, dan maak je automatisch gezondere keuzes. En dat is de bedoeling, toch? Wil je gezonder, fitter en slanker zijn? Ben jij het zat om je suf, duf en energieloos te voelen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/rice/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!