Een gezond voedingspatroon preventief tegen ziektes?
Iedereen weet wel dat gezonde voeding beter voor je is dat ongezonde voeding. Iedereen heeft wel een oma gehad die stelde dat het eten van spruiten en wortels goed voor je was. Waarschijnlijk herken je nog wel wat beelden van vroeger, waar je moeder stelde dat je niet teveel jus mocht nemen en ook je groenten diende op te eten. In magazines, op TV en op internet wordt je vrijwel dagelijks getrakteerd op allerlei voedingsadviezen van TV koks, gezondheid goeroe’s, wetenschappers en andere gezondheidsexperts. Je hoort dus redelijk veel over het belang van gezonde voeding. Maar wat je niet goed weet is hoeveel invloed die gezonde voeding heeft op je gezondheid en wat voor effect gezonde voeding heeft op je levensduur en de kwaliteit van je leven.
Een gezond voedingspatroon voorkomt allerlei aandoeningen
Een gezond voedingspatroon kan vele ziektes voorkomen. Hoewel deze hypothese wat moeilijk is aan te tonen, wie bewijst immers dat het eten van broccoli preventief tegen kanker werkt? wijzen steeds meer indicatoren die richting uit. Helaas denken veel mensen nog niet zo. Er bestaat een veel groter vertrouwen in de geneeskunde, dan in een gezond voedingspatroon. Toegegeven, een gebroken arm los je niet op door een wortel te eten. Maar vele chronische aandoeningen en welvaartsziektes als diabetes 2, kanker, Alzheimer, osteoporose, artritis, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en vele onhandige aandoeningen als constipatie, allergieën en chronische vermoeidheid kunnen voorkomen worden door een gezond voedingspatroon.
Veel vertrouwen in de westerse geneeskunst
We vertrouwen erop dat, wanneer we ziek zijn, een dokter een pil voorschrijft, die ons beter maakt. Er bestaan duizenden pillen voor talloze kwalen. Maar ondanks de duizenden pillen, talloze behandelingsmethoden, MRI scans en operatiekamers, worden de meeste menselijke ziektes en kwalen niet genezen. Een ziekte als multiple sclerose, dementie, de gevolgen van een beroerte, een hartaanval of een depressie kunnen niet met de huidige middelen genezen worden. Zelfs een eenvoudige verkoudheid of griep, die meestal door virussen worden veroorzaakt, genezen niet vanwege een pil maar vanwege de werking van je eigen immuunsysteem.
Symptoombestrijding
Natuurlijk werkt en antibiotica, een chirurgische ingreep en chemokuren natuurlijk wel tegen bepaalde ziektes. Maar het gros van de aandoeningen en ziektes zijn niet op te lossen met de huidige geneeskunde. Denk ook maar eens aan iemand met een hoog cholesterolgehalte. Het pilletje dat hij of zij slikt, lost het probleem niet op, maar de symptomen. Zo is het met veel pillen, ze lossen het probleem niet op, maar bestrijden de symptomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol bij een verkoudheid en een antidepressivum, bij een depressie.
Waarom hebben we dan zo’n rotsvast vertrouwen in de geneeskunde? Daar kun je allerlei theorieën op loslaten. Een van de feiten is natuurlijk dat de geneeskunde zich baseert op wetenschap. Alle pillen en behandelmethoden zijn wetenschappelijk onderzocht en grondig gedocumenteerd. De werking van het medicijn staat zwart op wit. Dit geeft wel vertrouwen. Echter er bestaan veel meer kwalen, aandoeningen en ziektes, dan dat er pillen en behandelmethoden zijn. Daarnaast ga je pas naar een dokter wanneer je ziek bent. Een dokter komt dus pas in actie, wanneer het al te laat is.
Wat verwacht je eigenlijk?
Wanneer je, na 20 jaar van ongezond leven en veel stress, een keer bij de huisarts komt, omdat je allerlei klachten hebt, als depressieve gevoelens, benauwdheid en vreemde hartkloppingen, dan kan deze huisarts natuurlijk niet veel meer doen dan je óf doorverwijzen naar een specialist, óf je een recept meegeven. Wat verwacht je zelf eigenlijk van zo’n huisarts? Je breekt in 20 jaar je lichaam af met ongezonde voeding, veel stress en wellicht alcohol en roken. Verwacht je dat de huisarts een wonderpil heeft?
Draai het eens om
Laten we de zaken eens omdraaien. Je voedingspatroon bestaat uit veel verse groenten, complexe koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, eiwitten en voldoende onverzadigde vetten. Hoe groot acht jij de kans dat je na 20 jaar bij dezelfde huisarts aanklopt met de bovengenoemde kwalen? Beoordeel dit zelf eens. Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de gezonde effecten van een gezond voedingspatroon, aangevuld met voldoende beweging en een goed mentaal welbevinden.
Voorkomen is beter dan genezen
Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, zei al: “Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. Dit zegt al heel veel. Zelf heb ik, wegens een reis door China, kennis gemaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Deze geneeskunde gaat uit van een preventieve werking, waarbij voeding en kruiden centraal staan. Voorkomen is beter dan genezen, is hierop sterk van toepassing. Zowel Hippocrates alsmede de TCG stellen een gezond voedingspatroon centraal. Ze hebben beiden de preventie van ziektes en aandoeningen voor ogen. Hoewel deze filosofieën beiden niet tot op de naad, wetenschappelijk zijn onderbouwd, winnen ze wel steeds meer terrein in de westerse wereld.
In mijn e-boek Gezonde Voeding lees je veel meer over de voordelen van een gezond voedingspatroon. Lees je liever het boek, geen punt, bestel dan de hardcopy.