Waarom is gezonde voeding zo moeilijk?

Waarom is gezonde voeding zo moeilijk? Je staat in de supermarkt, na een dag werken. Je hebt honger en je wilt gezond en lekker eten klaar maken. Echter, wanneer je thuis je boodschappen uitpakt, dan merk je dat je allerlei producten hebt gekocht, behalve de gezonde. Nou ja, je hebt wel wat groente gekocht, en die vis kan draagt ook wel bij. Maar die chocolade mousse en zak chips, passen helemaal niet in je plan. Waarom is gezonde voeding zo moeilijk in te slaan?

‘s Ochtends zie je het helemaal voor je

Het bovenstaande klinkt menigeen bekend in de oren. ‘s Ochtends neem je jezelf voor om deze avond gezond te koken. Je bedenkt een lekker menu met een beetje salade met tomaten, ui en olijven. Vervolgens een lekker stukje vis met wat verse groenten. De koolhydraten laat je vanavond achterwege, je eet overdag immers brood en daar zitten al koolhydraten in. Je gaat ook niet sporten, dus je verbrandt ze toch niet. Je hebt het helemaal bedacht. Tot slot verwacht je een redelijk normale werkdag, kortom, je hebt er zin in en je ziet het helemaal voor je. Wat kan er nou fout gaan?

Waarom is gezonde voeding zo moeilijk?

Gezonde voeding is zo moeilijk omdat er verschillende factoren zijn die het je moeilijk maken. In deze blog komen deze aan bod. In de eerste plaats, ga je vaak ‘s avonds, na je werk, naar de supermarkt. Dit is vragen om problemen. Je maakt het jezelf moeilijk door met een hongerig gevoel naar een plek te  gaan, waar duizenden verschillende voedingsmiddelen uitgestald liggen. Vanuit evolutionair oogpunt gezien, is de mens nog helemaal niet gewend aan al die overvloed. Je gezonde plannen wordt op zo’n moment redelijk gedwarsboomd door al die overvloed.

Marketing

De supermarkteigenaar weet dit. Dit is reden nummer 2, van waarom is gezonde voeding zo moeilijk. De supermarkteigenaar heeft zich namelijk verdiept in de gewoonten en psyche van haar klanten. Het is dus bekend wanneer je boodschappen doet en in wat voor fysieke en psychische toestand jij op dat moment verkeerd. Wat weten ze dan? Nou, die marketeers weten dat jij vindt dat je een beloning hebt verdiend en dat je niet al teveel gedoe aan je hoofd wilt hebben. Jij hebt net een dag gewerkt, je bent een beetje moe en je bent op zoek naar een goed gevoel en comfort. En laten ze dat nou in veelvoud aanbieden!

Comfort en beloning

Gezonde VoedingDe supermarkt is zó ingericht, dat jij allerlei lekkere energie- en suikerrijke producten in je mandje stopt. Je begint vaak op de groenteafdeling. Dit geeft je een goed en verantwoord gevoel. Vervolgens dool je wat door een aantal paden, waar velerlei lekkers, op ooghoogte ligt uitgestald. Je lichaam heeft op dit moment van de dag behoefte aan energie en ook aan zoet. De oorzaak hiervan ligt in de miljoenen jaren van evolutie. Het kost je dus de nodige moeite om deze dingen niet te kopen. De supermarkt is zelfs zo slim, dat ze, indien je je kind mee de winkel inneemt, op ooghoogte van kinderen ook allerlei lekkers hebben uitgestald. Vaak nog voorzien ook van leuke en aantrekkelijke afbeeldingen van Shrek, Dora en K3. Zie je kind daar maar eens langs te loodsen.

Stel, je laat je niet verleiden door die reep chocolade of het schap lekkere tussendoortjes en je loopt langs het zuivelschap. Je staat hier oog in oog met honderden lekker uitziende beloningen van je werkdag. De toetjes. En dan zeker die chocolade mousse. Ook de fabrikanten van levensmiddelen hebben marketeers in dienst en die weten precies wat ervoor nodig is om jou te verleiden om dat heerlijk uitziende toetje te kopen. Je vindt immers dat je een beloning hebt verdiend. Je leest hier meer over in het e-boek Gezonde Voeding. Deze kun je ook als paperback bestellen. Het boek geeft je vervolgens ook aan wat je wel kunt doen, om een gezond te eten.

Impulsaankopen

Zo loop je langs de schappen en overal trekken koekjes, chips, chocola en nootjes je aandacht. Was er niet iets leuks op TV vanavond? Wat is het dan lekker om met een nootje en een glaasje wijn op de bank door te brengen. Je hebt het immers verdiend, je hebt vandaag hard gewerkt. En die gezonde vis? Ach, vissticks zijn ook lekker, en gemakkelijk. Niet teveel werk, niet teveel gedoe. Bij de kassa aangekomen krijg je de genadeklap. Pepernoten! Al die positieve associaties van dit kinderfeest wordt je teveel. De zak pepernoten (vooral die met de chocola eromheen) ligt plotsklaps op de band.

Het is natuurlijk een beetje gechargeerd, deze beschrijving, maar de plannen die je ‘s ochtends maakt, voer je ‘s avonds vaak niet uit. ‘s Ochtends ben je namelijk nog fit, vol energie en denk je helder. Gedurende de dag, neemt die fitheid af. Je wordt moe en krijgt behoefte aan rust. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je je steeds laat verleiden door de slimme verkooptechnieken van de supermarkt en de levensmiddelenproducent. Zij spelen gewoon in op je gemoedstoestand. Je kunt dit tegengaan door je boodschappen online te bestellen, of door ‘s ochtends je inkopen te doen. Al die extraatjes, die je koopt, bevatten vaak veel calorieën. Deze calorieën bestaan vaak uit enkelvoudige koolhydraten en veel suiker. Je zult begrijpen dat deze behoorlijk aanzetten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!