Waarom een diëtist zegt dat je meer kunt eten
Waarom horen sommige mensen van hun diëtist dat ze beter meer kunnen eten? Dat zou toch niet kunnen kloppen? Meer eten en toch afvallen. Dat zal een wonderdieet zijn! Klopt dit verhaal eigenlijk wel, of zit hier wat achter? Daar zit wel wat achter. Vaak is men zich niet bewust van hun werkelijke calorie-inname. Men vergeet vaak de suiker- en energierijke tussendoortjes te noemen. Ze worden wel gegeten, maar niet onthouden. Dan kan het dus vreemd zijn dat een diëtist meer calorieën voorschrijft, om gewicht te verliezen.
Waarom gaan mensen naar een diëtist en waar leidt het toe?
Veel mensen, die willen afvallen, zoeken de oplossing in hun voeding. Ze gaan op dieet. Sommigen nemen een crashdieet, anderen schrappen wat voedingsstoffen uit hun patroon en weer anderen denken het met een sapkuurtje te kunnen. Alle diëten hebben 1 ding met elkaar gemeen. Je ziet, in de eerste paar weken resultaat. Men verliest soms wel 5 kilogram in de eerste periode. Vervolgens, merkt de persoon in kwestie dat het verliezen van kilo’s wat langzamer gaat en slaat de hunkering toe. Tot slot, is het resultaat van een dieet meestal dat de verloren kilo’s er in rap tempo weer bijkomen.
Onbewust en hunkering
Het bovenstaande neemt niet weg dat mensen steeds blijven geloven in een nieuw dieet. “Deze keer lukt het wel”, neemt men zich voor. Maar, helaas lukt het de volgende keer ook niet. Hoe kan dat? Er zijn diverse redenen waardoor diëten falen. Deze post behandelt er 2. Ten eerste is men zich vaak niet bewust van hetgeen men daadwerkelijk eet. Ten tweede, wanneer je jezelf bepaalde voedingsmiddelen ontzegt, zoals koekjes, taart en snacks, dan ga je er automatisch naar hunkeren.
Onbewuste calorie-inname
Om met de eerste te beginnen; veel mensen zijn zich niet bewust van hun werkelijke dagelijkse calorie-inname. Ze weten wel dat ze 3 maaltijden per dag nuttigen, waarbij ze redelijk inzichtelijk hebben waaruit die maaltijden bestaan, maar calorieën afkomstig van de tussendoortjes en calorieën afkomstig van de zwakke momenten, worden vaak vergeten. Dit blijkt uit onderzoeken. Mensen geven altijd een beetje minder op, wanneer ze hun voedingspatroon opgeven bij een diëtist, dan dat ze daadwerkelijk consumeren. Een diëtist komt daar snel genoeg achter.
Bijhouden van calorie-inname
Hoe doet de diëtist dat? Vaak vraagt een specialist, zoals een diëtist, aan een cliënt om zijn of haar voedingspatroon eens bij te houden, om zodoende inzicht te verkrijgen in de totale calorie-inname. De cliënt doet dit dan braaf en vermeld het aantal boterhammen bij het ontbijt, het aantal plakjes kaas, de hoeveelheid boter, jam en andere dingen. Hetzelfde geldt voor de lunch en het avondeten. De cliënt komt zelf uit op een energie-inname van bijvoorbeeld 2.000 Kcal per dat. Maar vaak administreert de cliënt niet, de candy-bar, gekocht na het tanken, de drop, die in de auto ligt, het biertje die je verdiend hebt na een dag werk, de chocolade mousse waarmee je jezelf beloonde en andere, kleine doch energierijke, consumpties.
Juist die emotie-aankopen bevatten enorm veel calorieën. Wanneer je dagelijks een candy-bar eet, neem je dagelijks zo’n 250 extra Kcal tot je. Doe dit een maand en je bent 1 kilogram zwaarder. Het eten van slechts 1 candy-bar per dag, kan je lichaamsgewicht in een paar jaar met wel 15 kilogram doen stijgen. En wat te denken van de biertjes, de klodder mayonaise en de bitterballen bij de borrel?
Werkelijke calorie-behoefte
Wat doet je diëtist nu? Die weet hoe zwaar je bent en hoeveel energie je lichaam nodig heeft om dat gewicht in stand te houden. Daar heeft hij allerlei tools voor. Stel, de cliënt weegt 90 kilogram, sport met enige regelmaat en is 180 centimeter lang. De diëtist kan berekenen dat de cliënt, bij die waardes dagelijks wel 3.000 Kcal nodig heeft om het huidige lichaamsgewicht in stand te houden. Dat is dus 2.000 Kcal per dag minder dan dat de cliënt zelf heeft genoteerd. Al die 3.000 calorieën worden dagelijks gebruikt om geen gram af te vallen. Bij een lagere calorie-inname, verliest de cliënt (in de eerste weken) dan lichaamsgewicht.
Hunkering wint van wilskracht
De diëtist kan de cliënt dan aanbevelen om dagelijks 2.500 Kcal tot zich te nemen. Dit lijkt dan 500 Kcal meer te zijn, maar het is dus werkelijk 500 Kcal minder. Het klinkt wellicht een beetje paradoxaal, maar veel mensen nemen onbewust teveel calorieën tot zich, terwijl ze zelf denken dat dit niet het geval is. Dit brengt ons op de tweede reden; de hunkering. Daar kunnen we kort over zijn. Wanneer je jezelf bepaalde voeding ontzegt, en dan vooral energierijke voeding, dan ga je er automatisch naar hunkeren. Aan het begin van een dieetperiode beschik je over veel wilskracht. Je wilt immers een bepaald aantal kilo’s afvallen. Maar je wilskracht is als het ware een spier. Door deze continu aan te spannen, raakt deze vermoeid. Na verloop van tijd, zeg 2 weken, hunker je enorm naar dat energierijke eten, zoals koekjes, taart en snacks. En op een gegeven moment geef je hieraan toe.
Koop het e-boek Gezonde Voeding en leer welke voedingsmiddelen je gerust kunt eten en welke niet. Dat scheelt je een hoop gedoe. Gezonde Voeding is ook te koop als paperback.