Hoe bepaal je overgewicht?

Om te bepalen of je overgewicht heb kun je zelf een aantal metingen verrichten. Je kunt natuurlijk op de weegschaal gaan staan en het gewicht dat tussen je voeten verschijnt bekijken, maar dat zegt niet alles. Ander methoden zijn het berekenen van je BMI en het meten van je middelomtrek. Hoewel deze 3 methoden de mate van overgewicht, of gezond gewicht benaderen, geven ze je toch een aardige indicatie. Hoe gaat het bepalen van overgewicht in zijn werk?

Bepaal je overgewicht; Middelomtrek opmeten

Deze methode is heel eenvoudig en redelijk betrouwbaar en zegt veel over je gezondheid. Buikvet is het meest ongezonde lichaamsvet dat er is. Buikvet verhoogt namelijk de kans op diabetes 2, kanker en hart- en vaatziekten. Goed, we gaan meten. Je neemt een meetlint en meet de omtrek van je buik. Dit doe je door het lint, te hoogte van je navel, om jezelf heen te doen en rustig uit te ademen. Het getal dat je vervolgens ziet is je middelomtrek. Wat is een gezonde en wat is een ongezonde middelomtrek? In de onderstaande tabel vind je de middelomtrek in centimeters en de maten van gezond of ongezond gewicht.       

Middelomtrek                Mannen             Vrouwen 
Ondergewicht               < 79 cm              < 68 cm
Gezond gewicht 1         79 – 94 cm         68 – 80 cm
Gezond gewicht 2         94 – 102 cm      80 – 88 cm
Overgewicht                  > 102 cm            > 88 cm

De categorie Gezond gewicht in verdeeld in tweeën. Bij Gezond gewicht 1 ben je gezond en doe je er goed aan om op dit gewicht en deze omtrek te blijven. Bij Gezond gewicht 2 ben je in principe nog gezond, maar je gaat de ongezonde kant op. Het is raadzaam om wat centimeters, of kilo’s kwijt te raken. Wanneer je 102 centimeter of meer weet, dan gaan de alarmbellen bij je rinkelen.

BMI

Je Body Mass index bereken je door de volgende formule: gewicht in kilo’s : lengte². Stel je ben 1,85 meter en je weegt 84 kilogram, dan is je BMI dus 84 : 1,85² = 24,5. In de onderstaande tabel kun je aflezen wat dit getal betekend.

BMI
Ondergewicht               < 19
Gezond gewicht           19 – 25
Overgewicht                 25 – 30
Obesitas                          > 30

Bij overgewicht en vooral bij obesitas nemen de kans op allerlei kwalen als diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten, artrose, hoge bloeddruk en ook depressies sterk toe. Er is wel wat kritiek op de BMI. Wanneer je een bodybuilder, krachtsporter of een fanatiek duursporter bent, dan kunnen de BMI geen goede graadmeter zijn van je gezondheid. Een bodybuilder, met veel spiermassa, zal voor zijn lengte er zwaar zijn en derhalve in een hoge categorie vallen. Zo geldt voor een fanatieke duursporter het tegenovergestelde. Die kan wat te licht zijn voor zijn lengte. Je kunt het beste voor jezelf bepalen of de BMI je kan helpen bij het bepalen van overgewicht. Toch is de BMI een van de meest gebruikte hulpmiddelen bij het vaststellen van overgewicht.

Weegschaal

Bepaal je overgewicht met de oude vertrouwde weegschaal kan je ook aardig op weg helpen. Echter, het getal dat zich tussen je voeten manifesteert, zegt dus vrij weinig over andere fysieke kenmerken. Iemand die 2 meter lang is, weegt automatisch zwaarder dan iemand die 1,60 meter lang is. Je dient daar dus wel kritisch naar te kijken. Je kunt de weegschaal wel goed gebruiken om je progressie te meten. Stel je bent een kilo of 5 te zwaar en je gaat deze kilo’s bestrijden, dan kun je de voortgang gemakkelijk meten met de weegschaal.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!