6 Ongezonde voedingsmiddelen, die je maar beter kunt mijden

Normaal gesproken schrijf ik over gezonde voedingsmiddelen en niet over ongezonde voedingsmiddelen. Dit komt omdat ik van mening ben dat je beter positieve dingen kunt benoemen, dan negatieve. Ik heb het dus liever over gezonde dan over ongezonde voedingsmiddelen. Echter, deze 6 voedingsmiddelen kun je maar beter mijden. Ze doen je gezondheid geen goed, maar ze zijn wel overvloedig en overal verkrijgbaar. Als je dergelijke voedingsmiddelen wilt mijden, dan heb ik alvast een tip voor je; lees de etiketten (en schrik niet).

Ongezonde voedingsmiddelen, hoe kan dat

Fabrikanten voegen allerlei stoffen toe om voedingsmiddelen langer houdbaar te laten zijn, lekker te laten ruiken en niet te laten verkleuren. Ook is het de bedoeling dat de voedingsmiddelen knapperig zijn – als ze daarvoor ontworpen zijn – zoals chips, of juist luchtig.Ongezonde voedingsmiddelen. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Op zich is er niets op tegen om voedingsmiddelen wat langer houdbaar te laten zijn. Maar het lijkt erop dat de macht van het geld zwaarder weegt dan de gezondheid van mensen.

De ongezonde voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten

De onderstaande voedingsmiddelen kun je maar beter niet eten omdat je vergrote risico’s loopt op overgewicht, diabetes 2, obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ze bevatten toegevoegde suikers, kunstmatige suikers, e-nummers, transvetten en meer van dat soort narigheid.

Er is alleen een klein probleempje, verreweg de meeste voedingsmiddelen die te koop zijn, bevatten dergelijke ingrediënten. Zo’n 80% van de producten die in een supermarkt vindt vallen onder deze categorie.

1. Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers

Het zal je weinig verbazen dat je er goed aan doet om voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te mijden. Je zult inmiddels ook wel eens gehoord of gelezen hebben dat toegevoegde suikers lege calorieën zijn.

Toegevoegde suikers worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om het smaak te geven. Voorbeelden van toegevoegde suikers zijn High Fructose Corn Syrup (HFCS), maltose, dextrose, sacharine en saccharide. Er bestaan talloze namen voor suiker en je vindt ze allemaal op het etiket van het desbetreffende product.

Deze suikers worden lege calorieën genoemd omdat ze wel calorieën leveren, maar geen voedingsstoffen. De voedingsmiddelen waarin ze verpakt zijn vullen dus wel, maar voeden je niet. Je zou je dus eigenlijk kunnen afvragen of zo’n product wel de term voedingsmiddel verdient en niet gewoon vullingsmiddel.

Suikers verzadigen niet, dus je krijgt al snel weer trek. Hierdoor eet je vrij gemakkelijk een tussendoortje of wat anders. Je zit dus in een vicieuze cirkel; je eet iets suikerrijks, waardoor je snel weer trek krijgt, zodat je weer iets (suiker- en calorierijks) eet. Hierdoor krijg je dagelijks teveel calorieën binnen, waardoor je aankomt.

Die suikers blijken ook nog eens een enorm verslavende werking te hebben. In je hersenen worden dezelfde plekken gestimuleerd als bij cocaïne het geval is.

Suiker wordt door steeds meer studies in verband gebracht met overgewicht, obesitas, diabetes 2, hart- en vaatziekten, het metabool syndroom en zelfs kanker.

Suikers vind je vooral in voedingsmiddelen in een verpakking zoals frisdrank, vruchtensappen in een pak, candy bars, gezoete toetjes, vruchten yoghurt en tal van andere producten. Lees daarom de etiketten goed!

2. Voedingsmiddelen met de aanvullingen zoals ‘minder vet’, ‘light’ of ‘dieet’

Ik vraag mij soms wel eens af of de marketing managers van voedingsmiddelenbedrijven geen schaamte kennen. Het is, naar mijn idee, ronduit stuitend hoe ze consumenten producten met ‘minder vet’ of light producten aansmeren onder het mom van ‘gezond’.

Kijk zelf eens op het etiket van zo’n product. Merk dan op dat er vaak extra suiker aan is toegevoegd. Als vet bijvoorbeeld aan een product wordt onttrokken, dan verandert de smaak enorm. Zonder vet smaakt menig product niet lekker. Door het vet te vervangen voor suiker krijgt het product weer smaak.

Nog stuitender vind ik de marketing gericht op kinderen. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Ben jij het ook zat om (ongemerkt) ongezonde dingen te eten en wil je gezondere keuzes maken? Lees het super informatieve e-boek over gezond eten dan eens. Je komt snel, veel te weten.

3. Voedingsmiddelen die transvetten bevatten

Transvetten zijn geharde plantaardige vetten. Van oorsprong zijn ze meestal gezond (plantaardig en vloeibaar) maar door een industriële bewerking worden ze hard en verliezen ze hun gezonde eigenschappen.

Voedingsmiddelen die transvetten bevatten kunnen je LDL cholesterol laten stijgen en ze leveren behoorlijk wat gezondheidsrisico’s op. Fabrikanten voegen transvetten toe aan hun producten om ze langer houdbaar te laten zijn of juist knapperig.

Als je een etiket leest met de term ‘gehydrogeneerde’ plantaardige olie of ‘geharde’ vetten of ‘gedeeltelijk gehydrogeneerde’ onverzadigde vetten, dan zit er transvet in het product.

Ongezonde voedingsmiddelen. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

4. Voedingsmiddelen met kunstmatige suikers

Fabrikanten voegen graag kunstmatige suikers toe aan hun voedingsmiddelen, omdat deze minder calorieën bevatten. Echter dat verlies aan calorieën komt met een prijs.

Kunstmatige zoetstoffen worden geassocieerd met overgewicht en obesitas. Dat is op zich best vreemd, want juist de voedingsmiddelen waaraan deze nep suikers zijn toegevoegd worden vaak verkocht onder het mom van ‘minder calorieën’ en ‘goed voor de lijn’.

Daarnaast zou er ook een relatie bestaan tussen kunstmatige suikers en vroeggeboorte en het metabool syndroom.

Als je verantwoord wilt afvallen en jij denkt ook dat voedingsmiddelen met ‘minder calorieën’ niet de oplossing zijn, lees dan ons e-boek over stap voor stap afvallen.

5. Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Sterk bewerkte voedingsmiddelen bestaan vaak uit sterk bewerkte ingrediënten zoals geraffineerde koolhydraten (tarwe en granen) en er zijn vaak suikers en e-nummers aan toegevoegd.

Wanneer je de etiketten bekijkt en je ziet meer dan 5 ingrediënten staan, of je leest allerlei onuitspreekbare namen, leg het product dan maar weer terug in het schap.

6. Zaad- en plantaardige oliën

Niet alle plantaardige oliën zijn gezond. Plantaardige oliën van soja en maïs zijn voor je lichaam onnatuurlijk. Ze bevatten veel omega 6 vetten en deze vetten bevorderen ontstekingen. Ze kunnen een belangrijke oorzaak zijn van gezondheidsproblemen.

Omega 6 kom je ook tegen onder de naam linolzuur en dat kom je wel eens in margarine tegen. Hoewel de fabrikanten van dergelijke voedingsmiddelen ook weten dat omega 6 eigenlijk helemaal niet goed voor je is – in principe is het wel ok, maar we krijgen er veel teveel van binnen – maken ze er toch reclame voor.

Neem vooral omega 3 vetten uit extra virgen olijfolie, arachideolie, vis of omega 3 capsules. Die zijn wel gezond.

Meer weten?

Voedingsmiddelen waar een hoop aan gesleuteld is, kun je dus maar beter mijden. Koop daarom liever volwaardige voeding. Dergelijke voedingsmiddelen zijn veelal nog herkenbaar aan hun oorspronkelijke vorm. Als je er meer over te weten wilt komen, lees dan het basisboek over gezond eten.

Als je wilt afvallen en je hebt al diverse pogingen ondernomen, lees dan ons e-boek over verantwoord afvallen. Stap voor stap zul je gewicht verliezen en op je streefgewicht blijven.

In ons nieuwste e-boek ontdek je hoe je dagelijks meer calorieën verbrandt door bepaalde keuzes te maken. Je stofwisseling (metabolisme) versnelt. Een van de gevolgen is dat je afvalt.

Het e-boek heet “Je Metabolisme Boosten” en het helpt je bij afvallen, gewichtscontrole en extra calorieën verbranden. Je metabolisme is een heel erg belangrijk proces. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft.

Na je 25ste echter, vertraagt je metabolisme. In dit e-boek ontdek je wat je daar tegen kan doen.

Wil je meer weten over gezond leven en wil je toch lekker kunnen genieten? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diet-lifestyle-weight-gain/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/
3. https://authoritynutrition.com/7-unhealthy-foods-to-avoid/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!