4 Manieren hoe suiker je dik maakt.
Aan heel veel voedingsmiddelen is suiker toegevoegd, omdat het lekker smaakt. We hebben een soort aangeboren voorkeur voor zoetigheid. Vroeger, toen onze verre voorouders nog jaagden en voedsel verzamelden, was de zoete smaak een zaak van leven of dood. Maar tegenwoordig leidt het dikwijls tot extra calorie-inname zodat je dik wordt. In deze blog ontdek je hoe suiker je dik kan maken.
Juist fructose maakt je dik
Onze voorouders konden aan de hand van de zoete smaak beoordelen of een bepaald stuk fruit of een bes niet giftig was. Destijds kwam die voorkeur naar zoet, goed van pas. Ons lichaam werkt nog bijna hetzelfde als toen, maar er is één heel groot verschil.
Onze voorouders verzamelden hun eten dagelijks, door erop te jagen en het te verzamelen. Wij lopen gewoon een winkel in en kopen iets. Dat ‘iets’ bevat vaak toegevoegde suikers en juist die suikers kunnen je dik maken.
Suiker ontleedt
Suiker bevat twee stofjes; glucose en fructose. Glucose vormt een belangrijk component van je stofwisseling. Je lichaam heeft glucose nodig om te voorzien in energie.
Elke lichaamscel is in staat om glucose te gebruiken voor energie. Door suiker te eten krijg je het automatisch binnen, maar je lichaam kan ook zelf glucose produceren uit eiwitten en vetten.
Fructose is een ander verhaal. Fructose maakt geen deel uit van je natuurlijke stofwisseling. Je lever zet fructose om in vet en dat komt vervolgens in je bloedbaan terecht. Fructose kan hoge triglyceridenwaarden (bloedvet, niet te verwarren met cholesterol) opleveren. En dat is niet zo mooi.
4 Redenen waarom je dik wordt van suiker
Het is juist fructose die je dik kan maken. Je vindt het onder andere in frisdranken, energie drankjes, repen en ander junk food. Wellicht heb je wel eens van High Fructose Corn Syrup gehoord. Dat is suiker, gewonnen uit maïs en het is super zoet.
Hieronder lees je waarom suiker (vooral fructose) je dik kan maken.
1. Fructose kan insulineresistentie veroorzaken
Insuline zorgt ervoor dat glucose door je lichaamscellen opgenomen worden. Wanneer je iets van koolhydraten eet (koolhydraten worden onder andere omgezet in glucose) dan stijgt je bloedsuikerspiegel en daardoor pompt je alvleesklier insuline je bloedbaan in.
Teveel glucose in je bloed is giftig, dus insuline vervult een belangrijke taak. Bij gezonde mensen werkt dit systeem naar behoren. Maar als je alvleesklier steeds meer insuline aanmaakt om de overvloed aan glucose en fructose te verwerken, dan kunnen je lichaamscellen resistent worden voor insuline
Als je lichaamscellen resistent raken voor insuline, dan ligt diabetes 2 op de loer.
Insuline heeft nog een functie. Het zendt signalen naar je vetcellen. Insuline haalt vetten uit je bloed en slaat ze op in je vetcellen. Je lichaam zet dus fructose om is bloedvetten en het hormoon insuline zorgt ervoor dat die bloedvetten op worden geslagen in je vetcellen.
Die opslag is overigens eenrichtingsverkeer, want insuline blokkeert de mogelijkheid van je lichaam om die vetcellen aan te wenden voor energie. Je verbrandt ze dus niet! Hierdoor kan je dus dik worden. En daar blijft het niet bij
Je hersenen denken namelijk dat je weer honger hebt en zal signalen uitzenden om weer wat te gaan eten, terwijl je over genoeg vetreserves beschikt.
2. Fructose frustreert het hormoon leptine
Je vetcellen scheiden het hormoon leptine uit. Hoe groter je vetcellen zijn, hoe meer leptine ze afscheiden. Als je eet – en je lichaam slaat vet op in je vetcellen – merken je hersenen op een bepaalt moment op dat je ‘vol’ zit.
Door de afgifte van leptine bepalen je hersenen dat je genoeg hebt gegeten en daardoor geven ze signalen af die ervoor zorgen dat je stopt met eten. Dit voorkomt dat je dik wordt en teveel eet. Leptine zorgt er ook voor dat je lichaamsvet kan aanwenden voor energie en het verhoogt tevens je stofwisseling.
Dit systeem werkt heel simpel, maar fructose zorgt ervoor dat je hersenen dit helemaal niet opmerken. Doordat fructose het systeem in de war gooit, blijven je hersenen signalen afgeven die het maakt dat je blijft eten. Het risico op overeten neemt toe, waardoor je dik kan worden.
3. Fructose verzadigt niet zoals glucose
Het blijkt dat als je glucose tot je neemt, je langer verzadigd bent dan met fructose. Hierdoor zou het mogelijk zijn dat twee verschillende voedingsmiddelen – de ene met glucose en de ander met fructose als zoetstof – en die exact hetzelfde aantal calorieën bevatten, verschillende resultaten geven wat betreft verzadiging.
Voedingsmiddelen die veel fructose bevatten, blijken dus minder goed te verzadigen, waardoor je er meer van kan eten en er dik van kan worden.
Meer weten over gezond eten? Lees dit geweldige e-boek over gezonde voeding eens.
4. Suiker kent een verslavende werking
Steeds meer onderzoeken laten zien dat suiker verslavend werkt. Het stimuleert namelijk dezelfde beloningssystemen in je hersenen als alcohol en drugs.
Zo is er een onderzoek gedaan waarbij een groep ratten suikerwater kregen toegediend en een andere groep kreeg in water opgeloste cocaïne toegediend. Het bleek dat de ratten die het suikerwater hadden gedronken meer tekenen van verslaving vertoonden. Opmerkelijk toch?
Dit houdt dus in dat je meer zou willen eten van producten waar suiker aan is toegevoegd en daardoor kan je dik worden. Het houdt ook in dat je kan gaan hunkeren naar ‘iets’ te eten. Gelukkig heeft de voedingsindustrie daar wat op gevonden.
De afgelopen jaren zijn tal van ‘tussendoortjes’, ‘momentjes voor jezelf’ en ‘handig voor onderweg’ -producten succesvol geïntroduceerd. Voor bijna ieder moment van de dag is er wel een een of ander voedingsmiddel uitgevonden. En die producten zijn overigens overal te koop.
Een ander succes van de voedingsindustrie is dat eten tegenwoordig overal te koop is. Het succes van de voedingsindustrie is enorm, maar of hun succes gezond is voor voor jou, valt te betwijfelen.
En, wat kan jij hiermee?
Ik hoop dat je inzicht heb gekregen hoe suiker (glucose en fructose) je dik kan maken. Besef wel dat in vrijwel allen bewerkte voedingsmiddelen suiker is verwerkt. Je vindt het bijvoorbeeld ook in producten waarvan je het wellicht niet verwacht zoals in chips, pizzabodems en in ketchup.
Suiker is een krachtige manier om meer te eten en het wordt steeds meer in verband gebracht met overgewicht. Vooral fructose kan je systeem behoorlijk in de war brengen, waardoor je meer eet dan dat je nodig hebt.
Meer weten?
Ben je ook een beetje huiverig voor al die ongezonde en dik makende producten? Lees dan dit super informatieve e-boek over gezond eten. Veel mensen willen wel gezond eten, maar weten niet goed waar te beginnen. Het e-boek helpt je hierbij.
Een ander e-boek dat je wellicht interessant vindt, is het e-boek over het stimuleren van je stofwisseling. Hoe sneller dat systeem (metabolisme) werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt.
Wil je meer weten over gezond leven en vind je het niet altijd even makkelijk om hetgeen wat je weet om te zetten in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Lees daarom het e-boek Gezond in 10 stappen omdat dit e-boek je daar daadwerkelijk bij helpt.
Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/high-fructose-corn-syrup-or-table-sugar-for-better-health-avoid-too-much-of-either/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelsuiker
4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fructose
5. https://authoritynutrition.com/4-ways-sugar-makes-you-fat/