5 Stappen om verantwoord af te vallen

Stappen om verantwoord af te vallenDeze blog gaat over 5 stappen om verantwoord af te vallen. Je zult de stappen niet erg ingewikkeld vinden, echter het volhouden wordt vaak ervaren als moeilijk. Eigenlijk ben je wel bekend met verschillende manieren om verantwoord af te vallen. Zo zou je kunnen denken aan meer lichaamsbeweging, minder suiker eten, meer verse groenten en wat meer slapen. Het probleem zit hem vaak in het volhouden van het proces en het overtuigd zijn van het feit dat je de juiste dingen doet. 

5 Stappen om verantwoord af te vallen

Regelmaat en geleidelijkheid zijn belangrijk om verantwoord af te vallen. Je lichaam houdt niet erg van tijdelijke en extreme interventies. Je lichaam houdt meer van geleidelijkheid en regelmaat. Hiermee bedoel ik dat je lichaam niet blij is met tijdelijke diëten, waarvan beweerd wordt dat de kilo’s ervan af vliegen. Je lichaam wordt er ook niet blijer van, indien jij besluit om op 1 dag heel veel te gaan sporten en vervolgens de rest van de week niets doet.

Wanneer je wat gewicht kwijt wilt, dan is het verstandiger om de weg van de geleidelijkheid te kiezen. De onderstaande 10 stappen kunnen je op weg helpen om verantwoord af te vallen.

1. Doe het stap voor stap

Elke dag een kleine verbetering, leidt tot een hele grote verbetering op langere termijn. Wanneer je dagelijks consequent 1% je voedings- en beweeggewoonten verbetert, dan heb je na 100 dagen een verbetering van 100% te pakken. Door elke dag een beetje te veranderen en een beetje te verbeteren, merk je de veranderingen niet heel erg. Maar na verloop van tijd, bereik je enorme resultaten.

2. Begin gewoon

Hoe simpel kan het zijn; begin gewoon met verantwoord af te vallen. Het is echt niet moeilijk, het enige wat je hoeft te doen is beginnen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan wordt het vanzelf moeilijk. Dat lees je bij punt 3.

3. Stop niet, houd het vol

De meeste mensen houden een afvalpoging wel een week vol. Maar daarna wordt het moeilijk. Er is maar 1 manier om je daar doorheen te helpen en dat is om consequent en stap voor stap door te gaan. Natuurlijk zul je wel eens zondigen, maar dat geeft niets. Wat van belang is, is dat je niet terug valt in je oude patronen. Die oude patronen zorgen voor overgewicht en daar wil je van afkomen. Door verantwoord af te vallen ben je juist bezig om die oude en dikmakende patronen om te buigen in gezonde en overgewicht reducerende patronen.

Wanneer je er moeite mee denkt te gaan hebben om het hele proces vol te houden, download dan het 7 – Stappen Model. Het is gratis en je leest hoe je zo’n proces kunt aanpakken.

4. Kauwen

Nu klink ik misschien net als je vader of je moeder, toen je vroeger keer op keer hoorde dat je goed diende te kauwen. En dat is niet zonder reden. Er is best wat onderzoek gedaan naar de effecten van kauwen. Je spijsvertering begint al in je mond. Dus wanneer je je eten goed kauwt, dan verteert het ook beter. Kauw ongeveer 20x op je eten.

5. Eet net genoeg

Om verantwoord af te vallen is het van belang om niet teveel te eten, maar ook om zeker niet te weinig te eten. Je lichaam raakt in de war wanneer je te weinig eet, of wanneer je bepaalde voedingsstoffen weg laat. Bij veel diëten is dan het geval. Eet totdat je voor ongeveer 70% vol zit. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je eten, door je slokdarm, je maag heeft bereikt. Wanneer je maag vol zit, dan krijgen je hersenen een seintje dat aangeeft dat je vol zit. Meestal heb je je bord al binnen 20 minuten leeg en wil je nog een portie opscheppen. Maar er bevindt zich nog eten in je slokdarm. Dus door nog een keer op te scheppen, eet je eigenlijk meer dan dat je nodig hebt.

Conclusie

Om verantwoord af te vallen hoef je dus geen halsbrekende of ingewikkelde toeren uit te halen. Eigenlijk is het alleen maar belangrijk dat je ermee start en dat je het volhoudt. Door goed op je eten te kauwen, start je spijsvertering al goed. Hierdoor hoeven je maag en je darmen geen grote brokken eten te verwerken en kunnen de voedingsstoffen beter uit je eten gehaald worden.

Door op de Franse manier te eten – eten totdat je niet helemaal vol zit – zorg je ervoor dat je simpelweg minder calorieën binnen krijgt, die je niet nodig zou hebben. In je slokdarm ontstaat, tijdens het eten, een soort file. Je eten bereikt namelijk geleidelijk je maag. Als je eet totdat je helemaal vol zit, dan betekent dat, dat je maag vol zit én je slokdarm. Deze extra calorieën zullen waarschijnlijk niet door je lichaam worden gebruikt en worden derhalve toegevoegd aan je vetreserves.

Om verantwoord af te vallen is het dus belangrijk om een paar dingen te doen. Met doen, bedoel ik hier dus actie ondernemen, in beweging komen. Met niets doen bereik je niets. Gelukkig hoef je niet je hele leven om te gooien, een aantal simpele veranderingen zullen je – op termijn – goede resultaten geven. In het e-boek Afvallen Veranderen lees je daar veel meer over.

E-boek Afvallen Veranderen

Afvallen Veranderen E-boekHet e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier kunt afvallen en vervolgens op dat streefgewicht blijft. In kleine behapbare stappen werk je naar je ideale gewicht toe. Afvallen Veranderen staat bomvol met tips en handvatten die je allemaal kunt gebruiken om je streefgewicht te bereiken en te behouden, zodat je niet meer vervalt in het jojo-effect.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!