6 Gemakkelijke manieren om je bloeddruk te verlagen

Gezonde levensstijl om bloeddruk te verlagenEen hoge bloeddruk hoeft niet direct schadelijk te zijn, maar het kan wel een opmaat zijn voor hart- en vaatziekten. In deze blog lees je over 6 gemakkelijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Er wordt je uitgelegd wat de bloeddruk inhoudt, wat de risico’s zijn van een te hoge bloeddruk en wat je kunt doen om die bloeddruk te verlagen. 

Wat is een hoge bloeddruk?

De bloeddruk houdt in dat je bloedvaten onder druk komen te staan, doordat je hart bloed door je vaten pompt. Er zijn 2 soorten bloeddruk, de boven en de onderdruk. De bovendruk ontstaat op het moment dat je hart het bloed door je aderen pompt, de onderdruk ontstaat wanneer je hart ontspant. Een hoge bloeddruk ontstaat wanneer de druk op de vaten hoger wordt bij het pompen.

Een hoge bloeddruk hoeft niet direct ernstige gevolgen te hebben, maar op lange termijn kan het een opmaat zijn voor hart- en vaatziekten. Het is dan ook raadzaam om je bloeddruk te verlagen. Stoppen met roken, gezond eten en meer lichaamsbeweging zijn 3 prima manieren om je bloeddruk te verlagen. De oorzaken van een hoge bloeddruk kan van alles zijn; overgewicht, roken, je drinkt teveel alcohol, erfelijkheid en teveel zout eten (bijvoorbeeld teveel drop, kruidenblokjes, teveel zout in je eten vanwege bewerkte voedingsmiddelen).

Je merkt in eerste instantie niet veel van de hoge bloeddruk, maar goed het kan dus leiden tot hart- en vaatziekten. Hierbij kun je denken aan een hartaanval, een beroerte (ook in je hersenen), een TIA en andere vervelende dingen. Gelukkig bestaan er een paar gemakkelijke manieren om je bloeddruk te verlagen.

6 Manieren om je bloeddruk te verlagen

Hieronder zie je 6 gemakkelijke manieren om je bloeddruk te verlagen. Ik ben van mening dat ze redelijk gemakkelijk zijn toe te passen en wellicht herken je een aantal manieren.

 1. Gezond gewicht
  Overgewicht is een van de meest voorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk. Het loont dus om een paar kilo af te vallen om je bloeddruk te verlagen.
 2. Minder zout
  De beste manier om minder zout te eten is om zoute drop, chips, zoutjes en kruidenblokjes te laten staan. Daarnaast is het beperken van het aandeel van bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte vleeswaren, worsten, diepvriespizza’s, soepen en sauzen uit pak of blik een goede manier om je bloeddruk te verlagen.
 3. Minder alcohol
  Drink maximaal 1 glas alcohol als vrouw zijnde en maximaal 2 als man, per dag. Alcohol is gif en je lichaam heeft er moeite mee om het te verwerken. Daarnaast helpt het beperken van het drinken van alcohol om je bloeddruk te verlagen.
 4. Lichaamsbeweging
  Hoe actiever je bent, hoe gezonder het is. Dagelijks een uur beweging heeft vele voordelen.
 5. Gezond eten
  Vooral het eten van fruit en groenten zijn effectief om je bloeddruk te verlagen. Vooral de vezels, die groenten en fruit bevatten zijn effectief.
 6. Vitamine C
  Als je genoeg fruit en groente eet, dan krijg je vanzelf vitamine C binnen. Vitamine C zou je kunnen zien als een soort super middel. Het heeft positieve effecten op je weerstand, het gaat vrije radicalen te lijf en dagelijkse inname helpt je om je bloeddruk te verlagen. Vitamine C vind je onder andere in kiwi, sinaasappel, aardbeien, rode paprika, peterselie, zwarte bessen, spruitjes, witlof, broccoli, citrusvruchten en bloemkool.

Gezonde levensstijl

De bovenstaande 6 manieren helpen niet alleen je bloeddruk te verlagen, ze doen veel meer. Als je deze website, of andere sites, vaker hebt bezocht dan heb je vast wel eens gelezen over de gezonde eigenschappen van bijvoorbeeld broccoli, een gezond gewicht en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Een gezonde levensstijl vormt de basis, maar hoe pak je het aan? Waar begin je? Ga je eerst afvallen, of kies je ervoor om gezonder te eten?

Veel mensen vragen zich af waar ze het beste mee kunnen beginnen. Vaak is het eigenlijk niet de vraag waarmee je het beste kunt beginnen, maar dat je ergens mee begint. Ben je te zwaar? Ga dan verantwoord afvallen. Hierdoor ga je (als het goed is) automatisch gezonder eten en meer bewegen.

Eet je teveel zout? Lees dan wat meer over gezonde voedingskeuzes en koop minder bewerkte voeding. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder je je voelt. Hoe meer je beweegt, hoe fitter je wordt. Een gezond gewicht voor iedereen!

 

Bronnen:
1. https://www.thuisarts.nl/hoge-bloeddruk/ik-heb-hoge-bloeddruk
2. Voeding & Intelligentie. Het wetenschappelijke bewijs. Jean Carper. ISBN 978 90 389 1101 4

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!