20 Groenten die koolhydraatarm zijn

Koolhydraatarm eten lijkt de norm te worden. Koolhydraten zijn op zich niet slecht voor je, je hebt ze zelfs nodig. Maar we eten er teveel van en dat verhoogt de risico’s op overgewicht. Een gemakkelijke manier om overgewicht te voorkomen en om eventueel af te vallen is om koolhydraatarm te eten. In deze blog heb ik 20 groenten voor je op een rijtje gezet die koolhydraatarm zijn.

Waarom zou je koolhydraatarm eten?

De laatste jaren merk ik dat er wat meer nadruk wordt gelegd op koolhydraatarm eten. Het blijkt namelijk dat niet vetten, zoals jarenlang gezegd werd, maar juist koolhydraten een belangrijke bron zijn over overgewicht en de daaraan gerelateerde aandoeningen. Vandaar mensen wat minder vaak kiezen voor brood en aardappelen.

Koolhydraatarm gezond. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Koolhydraten zijn echter wel een belangrijke bron van energie. Je hersenen en je spieren hebben het nodig om goed te kunnen functioneren Met koolhydraatarm eten worden voedingsmiddelen bedoeld die veelal gemaakt worden van granen zoals brood, pasta, koek en ook witte rijst.

Deze koolhydraten zijn dikwijls bewerkt, waardoor ze voor heftige fluctuaties in je bloedsuikerspiegel zorgen. Hierdoor kunnen hongerpieken en vermoeidheidsgevoelens elkaar snel afwisselen en zou je vaker ‘iets’ willen eten. Doordat je minder verzadigd bent en meer eet, krijg je dagelijks teveel calorieën binnen en het gevolg laat zich raden.

Koolhydraten vind je ook in groente. In de onderstaande 20 voedingsmiddelen vind je dus wel koolhydraten

1. Broccoli

Broccoli is lid van de kruisbloem familie, waar boerenkool, kool, bloemkool en spruiten ook onder vallen. Het blijkt dat broccoli niet alleen koolhydraatarm is, het kan ook de insulineresistentie bij diabetes 2 verminderen en het zou kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.

2. Asperges

Het aspergeseizoen is bijna voorbij. Asperges zijn koolhydraatarm, vezelrijk en ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook asperges kun je zien (net als broccoli) als een superfood. Zie de blog over asperges.

3. Courgette

Een courgette is koolhydraatarm, rijk aan vitamine C en is overal verkrijgbaar. Courgette valt makkelijk te combineren binnen tal van recepten.

Heb je inspiratie nodig, om een gezonde en makkelijk te maken maaltijd op tafel te zetten? Kijk eens naar deze super gezonde en gemakkelijke recepten.

4. Champignons

Champignons zijn koolhydraatarm en rijk aan eiwitten. Ze verzadigen behoorlijk en je zou ze als vleesvervangers kunnen zien.

5. Spinazie

Spinazie kan je ook zien als een superfood. Het bevat veel vitamines, mineralen en vezels die je bloedsuikerspiegel laag houden. Naast het feit dat spinazie koolhydraatarm is, zou het de gezondheid van je hart en je ogen bevorderen. Spinazie kan je koken, wokken en rauw eten.

6. Avocado’s

Avocado is rijk aan onverzadigde vetten die je hart en je hersenen goed doen. Verder bevat het veel vitamine C en de mineralen foliumzuur en kalium.

Hoewel avocado veel calorieën bevat (sommige diëtisten schrijven het dan ook niet voor als mensen willen afvallen), kunnen ze je helpen om af te vallen. Niet alleen omdat ze koolhydraatarm zijn, maar ze verzadigen ook enorm.

7. Bloemkool

Bloemkool is, net als broccoli, lid van de kruisbloem familie. Ook bloemkool wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Bloemkool is ook koolhydraatarm en rijk aan vitamine K en C.

Gezonde groenten en gezond leven. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

8. Snijbonen

Snijbonen behoren tot de familie van de peulvruchten. Andere voorbeelden van peulvruchten zijn linzen en bonen, maar die hebben wat meer koolhydraten. Snijbonen zijn koolhydraatarm en bevatten ook antioxidanten en andere gezonde stoffen die je kunnen beschermen tegen kanker en zorg dragen voor een goede hersenfunctie.

9. Sla

Sla is enorm koolhydraatarm. Per krop bevat sla ongeveer 2 koolhydraten, dat is niet veel. IJsbergsla is minder gezond als Romeinse sla of rucola. Romeinse sla, vaak gebruikt voor de Caesar salade, is bijvoorbeeld rijk aan vitamine A, C en K en bevat ook vrij veel foliumzuur. Voor zwangere vrouwen is foliumzuur goed, want het verkleint het risico op een open ruggetje.

10. Boerenkool

Het schijnt dat zelfs Obama boerenkool smoothies drinkt. Boerenkool is bijzonder voedzaam en koolhydraatarm. Het bevat enorm veel vitamine A en C en het lijkt te beschermen tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes 2.

Boerenkool helpt ook je immuunsysteem en bevat stoffen die vrije radicalen (die tumoren en kankers kunnen veroorzaken) onschadelijk kunnen maken. Wil je nog meer weten over gezond eten en zie je soms door de bomen het bos niet meer? Lees ons e-boek over gezond eten eens.

11. Knoflook

Knoflook staat bekend als een smaakmaker en het helpt je immuunsysteem. Ook is knoflook goed tegen een hoge bloeddruk. Er wordt wel gesteld: “One garlic a day, keeps the docter away”. Neem er echter niet teveel van, want dan blijft niet alleen de dokter weg.

13. Komkommer

Komkommer is goedkoop, koolhydraatarm en een gemakkelijk mee te nemen tussendoortje. Het bevat weinig calorieën en proeven op dieren geven aan dat ze de gezondheid van je hersenen beschermen.

14. Selderij

Selderij is niet alleen heel erg koolhydraatarm, je metabolisme heeft meer calorieën nodig om het te verteren, dan dat ze leveren. Ook bevat selderij behoorlijk veel vitamine K en antioxidanten.

15. Tomaten

Tomaten zijn koolhydraatarm, rijk aan vitamine A, C en K en kalium. Ze helpen je bloeddruk te verlagen en het helpt je te beschermen tegen kanker. Cherry tomaatjes zijn bijvoorbeeld een prima en verantwoord tussendoortje.

16. Aubergine

In Nederland is aubergine niet erg populair, wel is het overal verkrijgbaar. Zelf ben ik aubergine meer gaan waarderen na een reis door India. In tal van gerechten was aubergine verwerkt. Ook de Italiaanse keuken gebruikt het veel.

Aubergine is koolhydraatarm en bevat stoffen die je hart en je hersenen goed doen.

17. Uien

Uien helpen ook je bloeddruk te verlagen en ze zijn bijzonder smakelijk. Ik eet ze vrijwel dagelijks. Ze zijn voedzaam en koolhydraatarm.

18. Radijs

Radijsjes behoren tot de koolfamilie, ze zijn koolhydraatarm en lekker in salades of om zo op te eten. Radijs zou ook het risico op borstkanker kunnen verminderen.

19. Kool

Kool is rijk aan vitamine C en K en is koolhydraatarm. Het beschermt ook tegen bepaalde vormen van kanker

20. Artisjokken

Artisjokken wordt wel gezien als een luxe groente. Ze zijn lekker en erg voedzaam. Artisjokken bevatten stofjes die je darmbacteriën helpen en je hart te beschermen.

Meer weten?

Er zijn dus best veel groenten die je voorzien van de broodnodige gezonde voedingsmiddelen, waaronder koolhydraten en die tegelijkertijd ook koolhydraatarm zijn. Groenten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Wil je ook meer weten over gezond eten? Lees dan ons e-boek over gezonde voeding. Je zult versteld staan.

Gezonde groenten en gezond leven. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Daarnaast bevat groente veel vezels en vezels verzadigen je enorm. Ze passen dan ook prima in een gezond voedingspatroon en ze helpen je ook als je een paar kilootjes wilt afvallen. Je metabolisme speelt ook een belangrijke tol bij afvallen en gewichtscontrole.

Je metabolisme is een super belangrijk proces, dat je voor een deel zelf kan beïnvloeden. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je per dag verbrandt. Wil je weten hoe je je metabolisme versnelt? Lees dan ons e-boek over het boosten van je metabolisme eens.

Meer weten over gezond leven en vind je het ook belangrijk om lekker te genieten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
2. https://authoritynutrition.com/21-best-low-carb-vegetables/
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/low-carbohydrate-diets/
4. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!