Bijna overspannen. En dan, wat doe je?
Niemand wil overspannen worden, maar 1 op de 10 Nederlandse werknemers geeft aan klachten te hebben die wijzen op overspannen zijn en zelfs op een burn-out. Iedereen ervaart in het dagelijks leven enige vorm van stress. Daar is op zich niets mis mee, zolang die stress maar de kans en de ruimte krijgt om af te vloeien. Gebeurt dit niet, of onvoldoende, dan kan je na verloop van tijd overspannen worden. Als je overspannen bent dan ervaar je tal van psychische en fysieke klachten. Doordat je overspannen bent, lukt het je minder goed om je taken naar behoren uit te voeren en voel je je steeds minder goed. Niets menselijks is menselijks is mij vreemd, dus ik heb hier ook mee te maken. In deze blog deel ik met je hoe ik hiermee omga.
Overspannen in fasen
Je raakt niet van de ene op de andere dag overspannen. Overspannenheid ontstaat doordat je langdurig gebukt gaat onder stress. Op korte termijn kan stress kan bijzonder nuttig zijn. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je alert bent en net even wat meer kan geven.
Stress en ontspanning
Het is belangrijk dat je de dagelijkse stress laat afvloeien door bijvoorbeeld te sporten, te rusten, een hobby te beoefenen of je gewoon terug te trekken en te ontspannen in je huis bij je gezin.
Als de stress chronisch wordt – je ervaart dagelijks stress en je ontspant te weinig – dan kun je overspannen raken. Dit proces kan weken, maanden en zelfs jaren duren. Soms heb je het amper door.
Als je eenmaal overspannen bent, dan begint het einde in zicht te raken. Dit is het punt waar verandering noodzakelijk is.
Symptomen van overspannen
Als je overspannen bent dan begin je letterlijk ‘op te branden’. Je lichaam herstelt zich niet meer voldoende van alle dagelijkse inspanningen en je weekend is tekort om genoeg energie op te doen en te herstellen. Daardoor begin je de nieuwe werkweek een beetje minder fit als je vorige.
De volgende werkweek voel je je nog minder fit. De symptomen die je hierbij kan ervaren zijn van fysieke en van psychische aard:
Fysiek
Je voelt je simpelweg uitgeput, niet fit en vermoeid. Je slaapt niet goed want je ligt ‘s nachts te piekeren. Ook kan je last hebben van een hoge bloeddruk, hoofdpijn, oorsuizen, je darmen, je spieren, bijvoorbeeld in je nek en in je rug.
Ook zou je minder goed kunnen zien en simpelweg over minder kracht beschikken.
Psychisch
Psychische symptomen van overspannen gevoelens zijn verminderde concentratie, stemmingswisselingen, geheugenverlies, neerslachtig, opgejaagd, zenuwachtig, rusteloos en je bent extra gevoelig voor prikkels. Een schelle kinderstem, of harde muziek kan je plots van stuk brengen.
Niets menselijks is mij vreemd
Iedereen ervaart stress, dus ik ook. Dagelijks probeer ik voldoende te ontspannen door bijvoorbeeld te sporten, lekker te eten en ‘s avonds de tijd te nemen met mijn vriendin. Mijn leven is vrij druk; naast deze website en blog werk ik sinds 5 jaar in het onderwijs. De 11 jaar daarvoor werkte ik in het bedrijfsleven.
Ik kan je uit ervaring melden dat de switch tussen bedrijfsleven en onderwijs erg bijzonder is. Maar goed, dit jaar is het bijzonder druk. Er wordt namelijk een nieuw schoolsysteem ingevoerd, er is een nieuwe lesmethode en er zijn tal van projecten waarbinnen ik participeer.
Daarnaast heb ik aan het begin van dit jaar mijn huis verkocht en hebben we zojuist het huis van mijn vriendin verkocht en inmiddels een nieuw huis aangekocht. Ik ben dus veel in de weer geweest met de hypotheek, de notaris, een samenwoon contract, een testament en alle andere dingen die daarbij horen.
Waarom verhuizen wij dan? Nou, we verwachten een kindje in augustus. Dat is een supermooi vooruitzicht! Maar het brengt een boel werk met zich mee.
Ohja, onze auto heeft nog 2 dure reparaties gehad en onze hypotheekadviseur vraag documenten (die we al hebben ingeleverd) meerdere keren op. Onhandig allemaal. Het hele jaar staat dus op zijn kop en niets is meer zoals het vorig jaar was. Ook ik kreeg last van een overspannen gevoel.
Wat doe je in zo’n situatie?
Je wilt niet overspannen geraken of in een burn-out terecht komen. Dus mijn eerste tip is; val niet om! Blijf op de been. Vecht tegen de stress en het overspannen gevoel. Leer de symptomen kennen en wees je bewust van de moeilijke en fragiele situatie waarin je jezelf bevindt.
Blijf overeind!
Bied dus weerstand en weiger te capituleren. Hoewel dit heel erg moeilijk is (en ook zwaar). Je bevindt je als het ware in een soort twilight zone. Een stukje niemandsland waarbinnen alleen jij jezelf kan helpen.
Iedereen heeft wel een goede tip voor je en iedereen kent/heeft wel een verhaal over hoe je weer beter kan worden en van het overspannen gevoel afkomt. Maar dat verhaal gaat jou niet helpen.
Het enige wat jij kan doen, in zo’n situatie, is om niet te capituleren. Blijf op de been en zoek een manier om stapje voor stapje uit het niemandsland te geraken. Naar mijn idee, raak je uit die situatie door voor 100% naar je eigen gevoel te luisteren.
Luister naar je eigen gevoel
Het luisteren naar je eigen gevoel kan soms moeilijk zijn, omdat we nu eenmaal niet in een gevoelsmaatschappij leven, maar in een rationele maatschappij. Als je bijvoorbeeld een keuze wordt voorgelegd zeg je bijvoorbeeld meestal; “Ik denk dat…..”. Je zegt nooit: “Ik voel dat…..”.
Hoe leer je dan naar je gevoel te luisteren, als je dat niet gewend bent? Naar mijn idee leer je naar de gevoel te luisteren door een aantal vrij simpele dingen te doen; schrijven, praten, lezen en ervaren.
1. Schrijf
Een van de beste en meest effectieve tips die ik je kan geven is dit; schrijf! Schrijf op hoe je je voelt, beschrijf voor jezelf waardoor het komt dat je overspannen raakt. Benoem je sterke en je zwakke kanten. Het opschrijven van is een zogenaamde quick win. Je lost niet direct je probleem op, maar je geeft het een plek.
Doordat je de problemen en gevoelens opschrijft, spoken ze niet meer door je hoofd. Je hoeft dus niet meer te piekeren, want ze zijn opgeslagen op papier. Dat scheelt een heleboel ballast. Waarschijnlijk zul je tijdens het schrijven al, een lekker en opgeruimd gevoel ervaren.
2. Zoek een coach
Zelfreflectie is in een tijd dat je overspannen bent, super belangrijk. Praat met je familie, je vrienden en zoek een coach. Doordat je praat ontvang je feedback en die feedback bevat informatie over de oorzaak van je situatie. Je familie en vrienden geven een ander soort feedback dan een professionele coach.
Omdat je omgeving en jijzelf steeds veranderen, is persoonlijke groei onontbeerlijk. Een coach helpt je daarbij.
3. Lees boeken over zelfontwikkeling
Er bestaan tal van boeken over zelfontwikkeling. Zelf vind ik de auteurs Steven R. Covey, Napoleon Hill, Paulo Coelho en Ben Tiggelaar erg goed. Ook op YouTube vind je veel filmpjes over motivatie en zelfontwikkeling.
Over zelfontwikkeling heb ik ook een motiverend e-boek geschreven. De laatste maanden wordt het steeds vaker gelezen.
4. Lees biografieën
Lees ook autobiografieën over succesvolle zaken mensen, topsporters en opmerkelijke personen. Pak bijvoorbeeld de autobiografieën van Nelson Mandela en Barack Obama er eens bij. Je zult merken dat deze mensen simpelweg anders denken. Anders denken valt te leren, dus hoe meer je erover leest, hoe beter je het zelf kan toepassen.
En, wat kan jij hiermee?
Stress is onvermijdelijk en een overspannen gevoel ervaart iedereen wel eens. Dat is op zich geen ramp. Maar wat je in zo’n overspannen situatie doet, dat is wel van cruciaal belang. Omvallen is geen optie. Dat beschadigd je namelijk enorm, je valt in een gat en sommige mensen komen daar niet meer uit.
Ik hoop dat deze inzichten je helpen om een overspannen situatie te voorkomen of op te lossen. Kun je wel wat extra inzichten gebruiken, lees dan het e-boek over anders denken. Het helpt je enorm. De laatste weken kopen steeds meer mensen dit e-boek.
Bronnen:
1. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/burn-out/trend/
2. http://stressplein.eu/overspannen-van-stress-naar-burnout/
3. http://www.overspannen.nl/