17 Voedingsmiddelen die veel fructose bevatten

Fructose is een zoetstof die van nature onder andere in fruit voorkomt. Deze fructose is tamelijk gezond. Maar de consumptie van grote hoeveelheden fructose is ongezond (bron). Je lever kan grote hoeveelheden fructose niet goed aan. Helaas wordt fructose aan ongelofelijk veel sterk bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd. Wanneer je fruit eet, dan krijg je naast fructose ook nog allerlei vitaminen, mineralen, vezels en enzymen binnen waardoor de fructose op een goede manier wordt afgebroken. Dit geldt niet voor geraffineerde fructose. Als zoetstof wordt fructose uit maïs gehaald. Vandaar de naam High Fructose Corn Syrup of HFCS. Deze fructose is veel zoeter dan suiker en dit maakt het gebruik ervan goedkoper voor de producent. Overmatige consumptie van dergelijke fructose staat helaas in relatie met verschillende gezondheidsproblemen zoals ernstig overgewicht en diabetes 2 (bron). Juist omdat fructose aan heel veel voedingsmiddelen is toegevoegd, krijgen veel mensen er onbewust veel te veel van binnen. Vandaar dit artikel waarin je 17 veel geconsumeerde voedingsmiddelen, die veel fructose bevatten leert kennen. Fructose is niet zo gezond. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 Stappen.

Waarom is er zoveel fructose?

Als fructose (HFCS) zo ongezond is, waarom is het er dan? Waarom is men er, in de Verenigde Staten, op het idee om de zoetstoffen uit maïs te halen en te raffineren tot high fructose corn syrup? Het antwoord hierop is bijzonder eenvoudig en zakelijk:

Maïs is, net als graan en soja, een voorbeeld van een stortgoed (bulkgoed). Dit maakt het gebruik ervan, om allerlei redenen interessant voor bedrijven om het te gebruiken. Hieronder zal ik je proberen te vertellen waarom fructose is ontwikkeld, wat de zakelijke en politieke implicaties zijn en hoe fructose de bevolking van Mexico direct beïnvloedt.

Waarom fructose populair is bij grote bedrijven?

Als gewas groeit maïs snel. Ook kan maïs lang bewaard worden en het kan als ingrediënt gebruikt worden voor tal van producten. Zowel commercieel als bedrijfseconomisch gezien biedt fructose enorme voordelen. Het kost bedrijven minder om deze zoetstof te gebruiken. Het is immers 100 keer zoeter dan suiker en daarom heb je er dus veel minder van nodig.

Commercieel gezien is fructose interessant omdat de smaak zoet nu eenmaal erg goed verkoopt.

Mede daarom vind je maïs (waaronder dus fructose) terug als ingrediënt veel sterk bewerkte voeding zoals in frisdrank, ketchup, koeienvoer, brood, fastfood en tal van andere producten.

Maïs is dus goedkoop om te produceren en het kan voor talloze voedingsproducten gebruikt worden. Gezond voor de (winstgevendheid van) bedrijven. Maar of dit gezond is voor het menselijk lichaam, valt te bezien (bron).

Politiek en fructose: subsidie en overproductie, een vreemd samenspel

Een andere reden waarom we overspoeld worden door fructose is de overproductie van maïs. De productie van maïs wordt al jaren door de Amerikaanse overheid gesubsidieerd.

Het lijkt er zelfs op dat overproductie wordt gestimuleerd. Een van de gevolgen van de overproductie van maïs is dat de voedingsindustrie nieuwe toepassingen voor de overschotten heeft bedacht.

Zoetstof voor frisdrank

Frisdrankproducenten bijvoorbeeld, kopen maar al te graag die goedkope en gesubsidieerde overschotten op. Zij halen de fructose uit de maïs en stoppen deze zoetstof in hun frisdranken. Vandaar dat frisdrank zo goedkoop kan zijn. In sommige delen van de wereld is frisdrank zelfs goedkoper dan water!

Koeienvoer

Een andere toepassing van maïs; koeienvoer. Grote rundvleesproducenten geven hun koeien maïs te eten. Hierdoor worden de dieren sneller dik en dit verhoogt de opbrengsten. En raad eens welke bedrijven dit vlees opkopen. Geen wonder dat (fastfood) hamburgers zo goedkoop zijn.

VS exporteerde maïs naar…. Mexico

Een ander gevolg van de gesubsidieerde Amerikaanse maïs is dat een deel van het overschot werd geëxporteerd naar Mexico. De economische en sociale gevolgen hiervan zijn ongelofelijk groot geweest. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog merkbaar.

In Mexico is maïs volksvoedsel nummer 1. De Mexicaanse boeren produceerden hun maïs helaas te duur in vergelijking tot de gesubsidieerde Amerikaanse boeren. Lang verhaal kort: hierdoor waren zo’n 1,5 miljoen Mexicaanse maïsboeren genoodzaakt om hun activiteiten te staken.

Waar die arme Mexicaanse boeren heen gingen? Velen van hen gingen naar Amerika om als (illegale) arbeider aan de slag te gaan in de voedingsindustrie. Velen van deze illegale Mexicanen gaan aan de slag bij een van de grotere vleesverwerkers.

Als gevolg van het gesubsidieerde maïs, kregen de slachtdieren goedkope maïsproducten te eten. Vervolgens worden deze dieren geslacht (meer dan 140 miljoen varkens en koeien per jaar in de VS (bron)) en verwerkt door onderbetaalde, illegale werk immigranten uit Mexico. Hoe cru?Fructose is toegevoegd aan veel voedingsmiddelen. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Goed, zoals je merkt ben ik ook economisch ingesteld. Laten we nu eens kijken naar de 17 voedingsmiddelen die fructose bevatten.

17 Voedingsmiddelen met fructose

Uit het bovenstaande kun je afleiden dat voeding gelijk lijkt te staan aan politiek. En het blijkt keer op keer dat geld een belangrijke en bepalende factor is en dat onze gezondheid niet op de eerste plaats komt. De politiek en de deals die in achterkamers worden gesloten kun je niet voorkomen. Daar hebben jij en ik geen invloed op.

Waar je wel invloed op hebt zijn de producten die je koopt en die je in je mond stopt.

Hoewel het grootste deel van het supermarktassortiment ongezond is (blijkbaar mag het verkocht worden) ben jij nog altijd zelf degene die bepaalt wat je in het winkelmandje stopt.

Te veel fructose kan dus leiden tot het ontstaan van obesitas, diabetes 2 en tal van andere chronische aandoeningen en metabole ziekten (bron). De onderstaande voedingsmiddelen bevatten veel fructose:

1. Frisdrank

Frisdrankproducenten stapten destijds massaal over van suiker als zoetstof naar fructose. Fructose is veel zoeter dan suiker, waardoor er minder van nodig is. Fructose is namelijk wel 100 keer zoeter dan suiker. Dit maakt frisdrank een grote bron van de dagelijkse fructose en suikerconsumptie (bron).

Dit bespaarde de producent van frisdrank dus een hoop geld. Handig voor de beurswaarde en de beurskoers van zo’n onderneming, maar niet zo handig voor onze gezondheid.

In toenemende mate wordt frisdrank gelinkt aan overgewicht, obesitas en diabetes 2 (bron). Daarnaast kan te veel suiker en fructose tot uitputting van je mineralenvoorraad in je botten en in je tanden. Broze botten die sneller breken, tandbederf en gaatjes kunnen het gevolg zijn.

2. Snoepgoed

Je komt snoepgoed tegenwoordig overal tegen. Koeken, drop, gums en chocola zijn per kilo verkrijgbaar. Iedereen weet dat snoep en suiker met elkaar verbonden zijn. Let op wanneer je het koopt, of er fructose aan is toegevoegd. HFCS staat dan meestal als eerste op het etiket vermeld (bron).

Fructose in voeding. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

3. Gezoete yoghurt

Yoghurt en zuivelproducten worden vaak aangeprezen als gezond. Gezoete zuivelproducten blijken helaas maar al te vaak ware suikerbommen te zijn.

Als je yoghurt wilt eten, kies dan voor de volle, ongezoete variant en voeg zelf smaakjes toe. Voeg zelf kaneel, aardbeien, frambozen, cacaopoeder, vanille-extract of eventueel honing toe. Veel lekkerder, veel gezonder, althans als voedingsadviseur zou ik dit liever aanbevelen.

4. Saladedressing

In diverse kant-en-klare salade dressings is het voedingsvet verwijderd, omdat jarenlang vet als slecht werd gezien.

Het weghalen van voedingsvetten uit voedingsmiddelen resulteert in een probleem. Wanneer je namelijk het voedingsvet uit een voedingsmiddel haalt, dan smaakt het een stuk minder lekker. Dus wordt het niet verkocht.

De oplossing? Suiker. Vandaar dat er suiker of fructose aan wordt toegevoegd (bron).

Wat kun jij doen, om dit niet binnen te krijgen? Maak gewoon zelf je dressing door olijfolie te mengen met balsamico, mosterd en honing of limoen.

5. Bevroren kant-en-klaarmaaltijden

Diepvrieseten zoals bevroren pizza’s en thuismenu’s zijn makkelijk in gebruik, maar of ze gezond zijn? Check de etiketten goed op suiker, fructose en andere ongezonde stoffen.

6. Brood

Ook in brood kan fructose zijn toegevoegd. Let vooral op brood uit de supermarkt. Check het etiket ook weer goed want veel bruinbrood blijkt niet veel meer te zijn dan bruin geverfd witbrood.

7. Fruit in blik

Fruit bevat van zichzelf al zoete stoffen en die natuurlijke suikers worden prima door je lichaam verwerkt omdat fruit talloze stofjes bevat, zoals mineralen, die je lichaam helpen om de natuurlijke suikers te verwerken.

Het zou dus zinloos zijn om fructose toe te voegen, maar dit wordt wel gedaan. Check de etiketten!

8. Vruchtensappen uit een pak of een fles

Vruchtensappen hebben een gezond imago omdat ze van fruit worden gemaakt. Maar helaas, doordat de vezels van het fruitsap worden gescheiden, krijg je veel fruitsuiker binnen. Dit zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel.

Pieken in je bloedsuikerspiegel staan in relatie tot overgewicht. Vooral kleine kinderen drinken vruchtensappen (bron). Vandaar dat kinderobesitas zo sterk is toegenomen. Minder vruchtensappen drinken zou bijdragen aan het oplossen van dit probleem (bron).

Vruchtensappen uit een pak of uit een fles blijken dus suikerbommen te zijn. Soms bevatten ze zelfs meer suiker en fructose dan frisdranken. Het is dus beter om fruit in hele stukken te eten.

Is dit schrikken? Weet dat zo’n 80% van het supermarktassortiment bestaat uit (sterk) bewerkte producten, waar vaak fructose en kunstmatige additieven aan zijn toegevoegd. Hoe krijg je dan toch de juiste voeding binnen, die je weer gezond, fit en slank maakt? Je leest het in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

9. Mueslirepen en fructose

Mueslirepen bestaan uit havermout, noten en gedroogd fruit. Ze hebben een gezond imago en ze zijn een populair tussendoortje. Ook hier geldt weer: check wel het etiket of er geen fructose of HFCS in zit.

Fructose in eten. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

10. Cereals

Sterk bewerkte ontbijtgranen zoals cornflakes en cruesli zijn handige en veel gegeten cereals. Helaas zijn ze maar al te vaak gezoet met fructose of suiker. Onbewust krijg je er dus scheppen suiker door binnen, terwijl je denkt dat je een gezond ontbijtje neemt.

Zelf kies ik altijd voor de havermout en muesli van het eigen merk of voor de biologische variant.

11. In-huis-gebakken producten

In steeds meer supermarkten en pompstations worden broodjes, koekjes en taarten (af)gebakken. Dit geeft een authentiek en ambachtelijk karakter aan het product. Maar afbakken is iets anders dan zelf maken en zelf bakken.

Afbakproducten bevatten een boel stoffen die niet bijdragen aan je gezondheid (en je lichaamsgewicht).

12. Sauzen en specerijen

In veel sauzen en specerijen zijn zoetstoffen zoals glucose toegevoegd. Dit heeft ook weer te maken met de smaak van het product. Ketchup bijvoorbeeld bevat fructose (uit maïs). Ook bij sauzen en specerijen verwacht je niet direct dat zoetstoffen zijn toegevoegd.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

13. Snacks en zoete tussendoortjes

Chips, koeken en andere tussendoortjes (die je overal kan verkrijgen) bevatten vaak toegevoegde zoetstoffen zoals fructose.

Eet liever een handje noten. Veel gezonder, meer verzadigend en uiteindelijk beter voor je lichaamsgewicht.

14. Energierepen

Energierepen hebben ook een gezond imago. Vaak zie je een mooie afbeelding van graan en fruit op het etiket staan. Sporters en mensen die even geen tijd hebben om te eten, zouden deze repen kunnen eten als vervanging van echt eten. Tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld.

Vaak bevatten energierepen te veel calorieën in verhouding tot hun voedingswaarden en zit er simpelweg teveel suiker of fructose in.

Ik eet ze niet. Net als veel van de andere producten uit deze lijst.

15. Koffie creamer

“Suiker in je koffie?”, “Nee, koffiemelk alsjeblieft”. “Ik heb alleen poedermelk, is dat ook goed?” “Ja hoor”…. toch suiker in je koffie (???)

Koffie zonder creamer (fructose). Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Koffie is beter als je het zwart drinkt. Door je koffie zwart te drinken versnel je ook nog eens je stofwisseling en dat helpt je weer aan een slanker lichaam.

16. Energie- en sportdrankjes en fructose

Veel mensen drinken na of tijdens het sporten een energiedrankje. “Om het verlies aan mineralen en suikers te herstellen”, is het veelgehoorde argument. Niet doen! Vaak zit er veel fructose in dergelijke drankjes en dat is nog niet alles.

Door een uurtje te sporten verbrand je bijvoorbeeld 500 calorieën. Kijk voor de aardigheid eens op het etiket van zo’n sportdrankje en lees af hoeveel calorieën het bevat. Niet schrikken hoor.

Drink gewoon water tijdens het sporten en als je denkt dat je uitdroogt, drink dan een half uur van tevoren een groot glas water. Je hebt die sportdrankjes echt niet nodig.

17. Jam

Iedereen weet wel dat jam zoet is, kinderen zijn er vaak dol op. Wat leuk is om met je kinderen te doen, is jam zelf maken. De frambozen, aardbeien of de bessen zijn van zichzelf al zoet en als je er suiker bij wilt doen, dan kun je de hoeveelheid zelf bepalen.

De laatste jaren ontstaan er ook meer en meer lokale initiatieven waar je lekkere en biologische jam kunt kopen.

Fructose in veel goedkope producten

Fructose of high fructose corn syrup is niet gezond en toch wordt het heel veel toegevoegd aan allerlei (goedkope) voedingsmiddelen en dranken (bron). Hoewel de etiketten van dergelijke producten schreeuwen dat ze gezond zijn, blijkt de waarheid een beetje anders te zijn.

Wil jij ook gezonder leven en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten en gezond leven? Download dan het e-boek Gezond in 10 Stappen. In korte tijd leer je bijzonder veel over gezond eten, hoe je op een gezond gewicht blijft en he je je een stuk fitter en energieker voelt.

Vind je dat je te zwaar bent en heb je al diverse diëten geprobeerd? (In veel dieetproducten is fructose verwerkt). Volg dan het programma (e-boek) Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

  • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
  • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
  • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ben je ongeduldig als het gaat om afvallen? Volg dan het plan (e-boek) 10 Kilo Afvallen in 3 Maanden. Ben je ook zo benieuwd naar hoe je er dan uitziet (en hoe je je voelt)?

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij gezonder leven, afvallen en (bovenal) niet chronisch ziek worden als je ouder wordt? Als voedingsadviseur kan ik je daarbij helpen. De consulten zijn online (Skype of Facetime) zodat je niet helemaal naar mij toe hoeft te komen. Scheelt een boel reistijd.

Plan dus een afspraak in voor persoonlijk voedingsadvies. Tijdens het gesprek gaan we helemaal in op jouw persoonlijke situatie en kijken we naar de mogelijkheden. Doorgaans reageer ik binnen 24 uur, nadat je de bestelling hebt afgerond. Tot snel!

Ook maandelijkse update vol gezond nieuws ontvangen?

Bronnen:
1. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/gevolgen-glucose-fructosestroop/item69229
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/high-fructose-corn-syrup-or-table-sugar-for-better-health-avoid-too-much-of-either/
3.https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/slagaderverkalking/hoe-een-vette-lever-leidt-tot-hart-en-vaatziekten

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!