10 Manieren om gezonde vetten binnen te krijgen

Gezonde vetten zijn super belangrijk voor je gezondheid en voor een gezond gewicht. Helaas kiezen veel mensen ervoor om juist magere producten te eten, als zij op hun gewicht willen letten. Zij kiezen dan voor crackers, rijstwafels, magere zuivel en zoetjes in de koffie. Juist veel koolhydraten dus. Hoe vreemd het ook mag klinken, je doet er beter aan om meer gezonde vetten binnen te krijgen. Deze blog helpt je om meer gezonde vetten binnen te krijgen. 

Wat zijn gezonde vetten?

Gezonde vetten zijn verzadigde en onverzadigde vetten die je vindt in vis, vlees, noten, pitten, zaden en volle zuivel. Juist in deze periode, waarin veel mensen hun “vakantiekilo’s” kwijt willen raken is het handig om juist deze gezonde vetten binnen te krijgen.

Gezonde vetten. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezonde vetten bevatten onder andere de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Als het goed is heb je de afgelopen tijd al een behoorlijke dosis vitamine D binnen gekregen. De zon is namelijk een belangrijke bron van vitamine D. Maar je vindt het ook in vette vis.

Omdat de autoriteiten en de media jarenlang vet in de ban hebben gedaan, klinkt het misschien nog steeds vreemd om meer vet te eten. Maar bekijk het eens op deze manier; diverse volkeren zoals de Masai en de Inuit eten juist veel gezonde vetten. Overgewicht en chronische ziekten zoals wij ze in het westen kennen, komen daar amper voor.

10 Manieren om meer gezonde vetten binnen te krijgen

Het is overigens niet de bedoeling om liters olijfolie, enorme hoeveelheden vlees, handen vol noten en extra veel roomboter op je brood te smeren. Eet gezonde vetten met regelmaat, maar gebruik er niet extra veel van.

Hieronder lees je 10 manieren om meer gezonde vetten binnen te krijgen.

1. Kies voor vlees en vette vis

Of je nu naar de supermarkt, naar de slager of de visboer gaat, kies voor vette vis en vet vlees. Het randje vet aan vlees geeft niet alleen smaak, er zitten ook nog eens een boel gezonde stoffen in.

Wist je dat vet de opname van mineralen bevordert en dat mineralen op hun beurt de opname van vitaminen mogelijk maakt? Vet is dus erg belangrijk voor de opname van vitaminen en mineralen.

Vet werkt overigens ook verzadigend, waardoor je minder eet.

2. Niet te zuinig met gezonde vetten tijdens het koken

Voor het bakken en braden gebruiken wij thuis vooral kokosvet en arachideolie. Soms braden wij ons vlees in roomboter. Kokosvet en arachideolie kunnen heter gestookt worden, waardoor het vet niet ranzig wordt.

Als vet ranzig wordt, dan verbranden de gezonde bestanddelen. Hierdoor bestaat de kans dat je giftige stoffen binnen krijgt. De gezonde vetten van olijfolie en roomboter veranderen dan in ongezonde vetten. Als olijfolie te heet wordt, gaat het walmen. Als roomboter te heet wordt, komen er allerlei zwarte puntjes in.

Olijfolie gebruiken wij veelal voor salades en dressings.

3. Slik omega 3 of visolie supplementen

Omega 3 vetten behoren tot de super gezonde vetten. Zelf slik ik al jaren extra omega 3 capsules. Natuurlijk kan je ook 2 keer per week vette vis eten.

Wil je meer weten over omega 3 vetten? Lees dan een van mijn eerdere artikelen over omega 3.

4. Eet ei

Eieren behoren tot de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld. Ze bevatten veel gezonde vetten, mineralen en eiwitten.

Eieren bevatten ook cholesterol en cholesterol is nodig om lichaamscellen mee aan te maken. Zonder cholesterol, geen lichaamscellen. Geen lichaamscellen, geen leven. Zo belangrijk is cholesterol.

Wil je meer weten over hoe gezond eieren zijn? Lees mijn blog over eieren eens.

5. Noten en avocado

Noten zijn zeer voedzaam en bevatten gezonde vetten. Als je trek hebt, neem dan een handje rauwe noten. De ik ook. Noten bevatten ook vezels en voedingsstoffen zoals het super belangrijke mineraal magnesium.

Avocado’s bevatten ook veel vezels en gezonde vetten. Je kan er gemakkelijk guacamole van maken. Klik hier voor het recept van guacamole met zalm.

6. Slagroom

Gebruik slagroom in je sauzen. Slagroom is vet en werkt erg verzadigend. Niet teveel natuurlijk.

7. Zelf mayonaise maken

Mayonaise wordt gemaakt van eieren, mosterd en (olijf) olie. Gezonde vetten dus. Als je het teveel gedoe vindt om zelf mayonaise te maken, koop dan de meest verantwoorde in de winkel. Lees het etiket goed.

8. Zelf bearnaisesaus maken

Ook bearnaisesaus kun je zelf maken, met boter, eigeel, dragon en een zuurtje van azijn. Bearnaisesaus is in de 19de eeuw per ongeluk ontstaan in een prestigieus restaurant in Parijs.

Je kan het eten bij vis en bij vlees.

9. Volvette kaas en zuivel

Als mensen willen afvallen zie ik ze vaak bakjes magere yoghurt leeg lepelen, of ander magere zuivelproducten eten. Niet handig. Juist die vetten zorgen ervoor dat je er minder van eet. Je blijft langer verzadigd en de gezonde vetten worden door je lichaam omgezet in energie.

Zuivel is niet het meest gezonde wat je kunt eten, maar als je het eet (doe ik zelf ook) kies dan voor de minst bewerkte en volvette varianten. Geen kleurtjes en toegevoegde zoetjes dus.

10. Donkere chocola

Cacao is een goede vorm van antioxidanten en gezonde vetten. Natuurlijk is het wel van belang dat je donkere chocola kiest. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat je er niet teveel van eet. Chocola is namelijk geen maaltijd, maar een traktatie.

Meer weten?

Ik hoop dat deze 10 tips je weer helpen. Als je meer wilt weten over gezond leven, gezond gewicht en je hebt niet veel tijd om alles uit te zoeken, download dat het e-boek Gezond In 10 Stappen. In korte tijd kom je heel veel te weten.

De meeste mensen lezen overigens het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Omdat veel mensen momenteel aan het afvallen zijn – en derhalve minder eten – zou ik je het e-boek Je Metabolisme Boosten willen aanraden. De meeste afvalpogingen sneuvelen binnen een paar weken en als je al resultaat boekt, dan vliegen de kilo’s er weer snel aan.

In het e-boek Je Metabolisme Boosten lees je waarom dat gebeurt en leer je het metabolisme te versnellen zodat je dagelijks meer calorieën verbrandt.

Even wat anders; vind jij van jezelf dat je behulpzaam bent? Wil je dan ook een leuke review achter laten? Het kost je maar 1 minuutje. Dank je wel!

Inschrijven maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang jij de gratis maandelijkse nieuwsbrief al? Hieronder kun je je inschrijven.

[nieuwsbrief_blok]

Bron:
https://authoritynutrition.com/10-ways-to-add-healthy-fats-to-the-diet/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!