Waarom je niet zonder omega 3 wil

Omega 3 vetten zijn erg gezond. Het is goed voor onder andere je hersenen, je hart en bloedvaten, je huid en je immuunsysteem. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld, worden aangeraden om één of twee keer in de week vette vis te eten. De omega 3 vetten zijn namelijk goed voor de ontwikkeling van de hersentjes van het ongeboren kindje. Omega 3 vetten vind je overigens niet alleen in vis en in zeedieren, ze zitten ook in noten, groenten, zaden en oliën. In deze blog zet ik 10 gezonde effecten van omega 3 vetten voor je op een rijtje en ontdek je in welke voedingsmiddelen ze, naast vis, zitten. 

Wat doet omega 3?

Omega 3 kent heel veel gezonde effecten op je lichaam. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar deze gezonde vetten, die dit uitwijzen. Omega 3 heeft onder andere positieve effecten op je hersenen, je hart en vaatstelsel, je immuunsysteem en je ongeboren kind.

omega 3. Meer over gezond leven lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Omega 3 vetten beschermen bijvoorbeeld tegen depressies, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, het is ook goed voor je cholesterolbalans, het stimuleert je vetverbranding en het zou de symptomen van ADHD tegengaan. Het zou zelfs tegen bepaalde vormen van kanker zoals borstkanker kunnen beschermen.

Het zijn dus behoorlijk gezonde vetten, die je veel goed doen. Nu gaan we eens kijken welke soorten er zijn en wat die gezonde vetten voor je doen.

Waar zit het in en welke soorten zijn er?

Er zijn 3 soorten omega 3 vetzuren; het Alfa Linoleenzuur (ALA), het DocosaHexaeenzuur (DHA) en het EicosaPantaeenzuur (EPA).

DHA en EPA vind je vooral in voedingsmiddelen uit de zee zoals vette vis, maar ook in zeewier en algen. Omega 3 capsules bevatten doorgaans DHA en EPA.

ALA vind je vooral in plantaardige oliën zoals lijnzaad-, koolzaad- en walnootolie en in noten zoals walnoten, in lijnzaad en chiazaad en ook in peulvruchten en in groene bladgroenten.

De gezonde effecten van omega 3

In de onderstaande opsomming ontdek je 10 gezonde effecten van omega 3 vetten en worden de kort beschreven.

1. Hart- en bloedvaten

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van omega 3 vetten samenhangt met een verminderde kans op allerlei hart- en vaatziekten. Hierbij kun je denken aan hartaanvallen – al jaren lang een belangrijke doodsoorzaak – en een hoge bloeddruk.

Omega 3 en het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bij bevolkingsgroepen die veel vis eten, zoals Japanners en Eskimo’s komen hart- en vaatziekten niet veel voor. In de westerse wereld, waar veel minder vis op het menu staat, komen deze ziekten veel meer voor.

2. Goed voor ontwikkeling van je hersenen

Omega 3 vetten zijn niet alleen goed voor de ontwikkeling van je eigen hersenen, maar ook die van je ongeboren kind of voor je zoontje of dochter in de groei. Voldoende consumptie van omega 3 vetten heeft invloed op de intelligentie, de sociale en communicatieve vaardigheden en het gedrag van kinderen.

Het blijkt zelfs dat het gedrag van (jonge) gevangenen minder agressief werd als zij meer visolie kregen toegediend.

3. Verminderen symptomen ADHD

Omega 3 vetten zouden de symptomen van ADHD kunnen verminderen. Het blijkt dat kinderen met ADHD, lagere gehaltes omega 3 in hun bloed hebben. Wanneer deze gehaltes stijgen, dan verbetert het vermogen van deze kinderen om op te letten en hun taken af te maken.

Ook helpt omega 3 bij het verminderen van de rusteloosheid, impulsiviteit en de hyperactiviteit die met ADHD gepaard kunnen gaan.

4. Verminderen ontstekingen

Langdurige ontstekingen kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals kanker. Een ontsteking is echter wel belangrijk, want je hebt ze nodig om bijvoorbeeld infecties te bestrijden en om je lichaam te laten herstellen van wonden. Ontstekingen zijn dus een natuurlijk proces.

Echter, als ontstekingen te lang duren – en als er geen sprake is van een wondje of een infectie – dan verandert de zaak. De ontsteking kan dan een chronische aandoening tot gevolg hebben, zoals kanker. En dat is niet best. Omega 3 vetzuren dragen bij aan het afremmen van de moleculen en stofjes die deze ontstekingen bevorderen.

Door ons westerse eten en onze gehaaste levensstijl, ontstaan ontstekingen heel gemakkelijk. Zie jij ook de voordelen van gezond eten en kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Lees dan dit super informatieve e-boek over gezond eten.

5.  Goed voor het behoud van je hersencapaciteiten

Mensen worden steeds ouder en dat is natuurlijk heel erg mooi. Echter een gevolg van het ouder worden is dat je lichamelijk en geestelijk aftakelt. Dit is een gegeven. Omega 3 kan die achteruitgang verminderen of vertragen. Hierdoor verminder je bijvoorbeeld het risico op Alzheimer of dementie.

6. Helpt tegen depressies

Omega 3 zou ook het risico op depressies verminderen. Kenmerken van mensen die depressief zijn, zijn onder andere neerslachtigheid, onzekerheid, futloosheid, gevoelens van angst en zenuwachtigheid. Wist je dat antidepressiva tot de meest verkocht medicatie behoort?

Omega 3 (vooral de EPA) blijkt zelfs net zo effectief te werken als een Prozac. Dit bleek uit een onderzoek onder 60 depressieve mensen, die gedurende 8 weken gevolgd werden. Opmerkelijk niet?

Zit jij de laatste tijd ook niet zo lekker in je vel en wil je (graag) van dat gevoel af? Download dan dit geweldige e-boek. Het zal je goed doen.

7. Goed voor je huid

Het onderdeel DHA uit de omega 3 vetten is een bouwstof voor je huid. Je krijgt er een soepele en zachte huid van met minder rimpels. Die komt door de celmembranen.

Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen en die lichaamscellen worden bij elkaar gehouden door celmembranen. Hoe gezonder die celmembranen hoe beter je huid er uitziet maar ook hoe beter je hersenen werken. Je hersenen bestaan immers ook uit lichaamscellen.

Omega 3 kan ook acne voorkomen en je huid beschermen tegen de schade van de zon. Omega 3 vetten kunnen ook helpen tegen psoriasis. Dat is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door dikke rode schilfer plekken. Ongeveer 300.000 Nederlanders hebben er last van.

8. Goed voor je gezichtsvermogen

Omega 3 is belangrijk voor het netvlies van je ogen. Als je er dus te weinig van binnen krijgt, kan dat leiden tot vermindering van je gezichtsvermogen.

9. Stimuleert vetverbranding

Uit onderzoek op proefdieren blijkt dat omega 3 de vetverbranding stimuleert. Dit zou goed nieuws zijn wanneer je wilt afvallen.

download hier het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Als jij ook wat slanker wilt zijn, lees dan dit e-boek over verantwoord afvallen.

10. Auto-immuunziektes bestrijden

Auto-immuunziekten ontstaan doordat je immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen per ongeluk als lichaamsvreemd ziet. Je lichaam gaat dan antistoffen tegen je eigen weefsels vormen. Voorbeelden van dergelijke ziektes zijn multiple sclerose, reumatoïde artritis, Coeliakie, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Crohn, en diabetes type 1.

De omega 3 vetzuren kunnen dan helpen bij het bestrijden van die auto-immuunziektes.

En, wat kan jij hiermee?

Omega 3 vetten zijn dus erg gezond voor je en ze zitten niet alleen in vis. Als je dus niet van vis houdt, dan kun je ook kiezen voor plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten, olijfolie en peulvruchten. Ook zijn er vele supplementen verkrijgbaar op internet en in de winkel.

avocado. download hier het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Zelf slik ik al jaren, meerdere keren per week, één capsule omega 3 per dag. Als jij er ook aan denkt om omega 3 als voedingssupplement te gebruiken, kies dan niet voor de goedkope varianten. Laat je voorlichten over de verschillende aanbieders.

Meer weten over gezond eten? Download dan dit e-boek over lekker en gezond eten.

Of wil je niet alleen gezond en lekker eten, maar wil je ook effectief aan je gewicht werken. Kies dan voor deze leuke aanbieding.

Interessante post?

Vind je deze post ook interessant en wil je in de toekomst vaker tips en inzichten van ons ontvangen? Schrijf je dan ook in op de gratis nieuwsbrief. Hij verschijnt één keer per maand. Dat is te doen, toch?

Bronnen:
1. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/
2. http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/higher-blood-omega-3s-associated-with-lower-risk-of-dying-among-older-adults/
3. http://www.medicalnewstoday.com/articles/307069.php
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17685742
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17556695
7. http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/fish-stroke-risk-mozaffarian/
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499625
9. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00048670701827275
10. http://kanker-actueel.nl/visolie-jonge-gedetineerden-veel-minder-agressief-door-gebruik-van-voedingssupplementen-met-oa-omega-3-vetzuren-uit-visolie-en-gla-naast-hun-gewone-voeding-blijkt-uit-gerandomiseerde-studie-uitgevoerd-door-radboud-nijmegen-in-samenwerking-met-justiti.html

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!