Kun je diabetes type 2 voorkomen en genezen?

Diabetes type 2 werd lange tijd gezien als een chronische ziekte. Zo werd altijd gedacht. Maar dit blijkt anders te zijn. Blijkbaar kunnen mensen van hun diabetes type 2 afkomen, of het je zou het kunnen voorkomen. Dat is goed nieuws. Door minder snelle koolhydraten en juist wel gewoon vet te eten, kunnen mensen van hun diabetes type 2 af komen. Op kleine schaal is hiermee geëxperimenteerd. De verzekeraar VGZ financierde een klein onderzoek waarbij patiënten met diabetes type 2 hun aandoening leerden omkeren. De resultaten waren veel belovend. 

Hoe groot is het diabetes type 2 probleem?

Het aantal mensen met diabetes type 2 (en type 1) is sinds 1980 wereldwijd bijna verviervoudigd. Destijds kampten ongeveer 108 miljoen mensen met deze ziekte. In 2014 leiden er rond de 422 miljoen mensen aan diabetes type 2 (en type 1). In Nederland leiden er ongeveer 1 miljoen mensen aan.Diabetes type 2 voorkomen. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Dat aantal neemt overigens snel toe. Medicatie blijkt geen oplossing, want dat bestrijdt slechts enkele symptomen van diabetes type 2. Wat zijn de gevolgen en wie lopen grote risico’s op het krijgen van diabetes type 2?

Kosten stijgen

Diabetes type 2 (en type 1, bij elkaar) kost onze samenleving zo’n € 10 miljard euro per jaar. Als er niets verandert aan deze situatie dan lopen de kosten in 2025 op naar zo’n € 20 miljard op jaarbasis.

Overgewicht

Mensen met overgewicht en die weinig bewegen, lopen een grotere kans op diabetes type 2. En dat is niet zo mooi. Want diabetes type 2 vergroot bijvoorbeeld de kans op een hartaanval met de factor 3. En dat is nog niet alles, want deze ziekte kan ook leiden ook tot amputaties. De kans dat je been wordt geamputeerd is twintig keer zo groot als je diabetes type 2 hebt.

Diabetes type 2 voorkomen. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Daarnaast loop je verhoogde risico’s op maculaire degeneratie (minder goed kunnen zien), nierfalen en hersenbloedingen. Ook kan diabetes type ertoe leiden dat je eerder sterft. Diabetes leidt wereldwijd tot 3,7 miljoen doden per jaar.

Genoeg over deze enge getallen en vooruitzichten. Laten we eens kijken wat je eraan kan doen om diabetes type 2 te voorkomen of zelfs te genezen.

Diabetes type 2 voorkomen of genezen

De verzekeraar VGZ financierde een klein onderzoek, waarbij mensen die leidden aan diabetes type 2, hun aandoening leerden omkeren. Het is niet vreemd dat juist een verzekeraar een dergelijk onderzoek financiert. Verzekeraars betalen immers de rekening – die de premiebetalers bijeenbrengen – van deze ziekte.

De diabetes type 2 patiënten kregen het advies om minder voeding bestaande uit enkelvoudige koolhydraten zoals pasta en brood te eten en meer groente en juist meer (gezonde) vetten. De resultaten waren veelbelovend. Ruim 65% van de patiënten heeft minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig, door het dieet en het (nieuwe) beweegregime.

Wist je dit over het voorkomen of genezen van diabetes type 2?

Medicatie bestrijden alleen de symptomen van diabetes type 2. Ze genezen niet. Met een succesvol leefstijlprogramma is de ziekte omkeerbaar en bestaat zelfs de mogelijkheid om ervan af te komen. De resultaten van zo’n programma zijn vaak binnen een paar dagen voelbaar en meetbaar. De merk je onder andere aan je bloedsuikerwaarden.

Extremere maatregelen

Maagoperaties bij mensen met overgewicht blijkt ook te helpen tegen diabetes 2. Overgewicht verhoogt namelijk de kans op diabetes type 2. Als deze mensen een maagverkleiningsoperatie ondergaan, dan zullen zij automatisch minder gaan eten.

Een van de gevolgen hiervan is dat zij minder eten en interen op hun vetreserves, waardoor zij afvallen. Dit is vaak het gewenste effect van een dergelijke ingreep (niet zonder risico’s). Maar er is nog een effect.

Juist minder eten, leidt tot stabilisering van de bloedsuikerspiegel en de insulineopname. Tot verbazing van de artsen treedt dit effect vaak al op binnen een week. Wil jij ook gezonder eten en slanker worden? Download deze geweldige aanbieding en ontdek hoe je stap voor stap afvalt.

Maar is diabetes type 2 niet erfelijk bepaald?

Je genen heb je niet zelf in de hand en je kan derhalve een beetje ongeluk hebben. Maar dat neemt niet weg dat je er zelf een hoop aan kan doen. Wetenschappers van de Universiteit van Harvard stellen dat het ontwikkelen van diabetes type 2 vooral een oorzaak is van leefstijl gerelateerde keuzes.

Uit een grote studie blijkt namelijk, dat 90% van de vrouwen die diabetes type 2 hebben, de oorzaak ligt bij deze vijf factoren:

  1. Overgewicht
  2. Te weinig lichaamsbeweging
  3. Een ongezond dieet
  4. Roken
  5. Teveel alcohol

Tijdens deze studie werden 85.000 vrouwen, gedurende 16 jaar gevolgd. Het bleek dat het ontstaan van diabetes type 2 gerelateerd is aan een ongezonde levensstijl.

En, wat kan jij hiermee?

Hoe kan je diabetes type 2 voorkomen? Hier volgen 8 tips die je gemakkelijk kan uitvoeren.

1. Handhaaf een gezond gewicht

Door te sporten verbrand je lekker wat calorieën en laat je je metabolisme stijgen. Hierdoor behoud je een gezond gewicht. Minder op je luie kont zitten dus en meer bewegen.

Diabetes type 2 voorkomen. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

2. Kies voor hele granen en volle vetten

Kies voor havermout, hele ontbijtgranen zoals muesli en voor volkoren, spelt, rogge of zuurdesem brood. Juist het eten van (gezonde) vetten blijkt goed te zijn om diabetes type 2 te beteugelen. Hierbij kun je denken aan vis, avocado, noten en zelfs aan kaas.

Gezonde vetten zijn ook de omega 3 vetten uit bijvoorbeeld olijfolie, vis en noten. Dergelijke vetten verlagen de kans op het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

3. Skip geraffineerde granen

Geraffineerde granen – en sterk bewerkte voeding – laten je bloedsuikerspiegel sterk stijgen, waardoor ook je insuline peil omhoog schiet. Als dit maar lang en vaak genoeg gebeurt, dan ontstaat insulineresistentie. Je lichaamscellen zijn dan simpelweg minder gevoelig voor insuline.

Insulineresistentie kun je zien als voorloper op diabetes type 2. Het skippen van geraffineerde granen helpt je dus.

4. Skip frisdranken en producten waar suiker aan is toegevoegd

Frisdranken en suikerrijke producten laten ook je bloedsuikerspiegel stijgen (zie ook punt 3). Minder suiker dus, dat is ook beter voor je metabolisme.

5. Eet niet teveel rood vlees

Eet niet meer dan 1x per week biefstuk, lam of varkensvlees. Hoewel de geleerden het er nog niet over eens zijn hoeveel vlees je zou kunnen eten, is dit een mooie richtlijn. Kies voor dieren die hun natuurlijke voeding hebben genoten. Dat bevordert namelijk de kwaliteit van het vlees en daarmee het effect ervan op jouw gezondheid.

6. Skip bewerkt vlees

Onder bewerkt vlees kun je hamburgers, salami worsten, hotdogs en bacon scharen.

7. Kies voor gezonde eiwitbronnen

Gezonde eiwitbronnen zijn vis, noten en ook peulvruchten, quinoa, linzen, erwten en bonen. Vooral de laatste zijn prima. Het zijn de plantaardige eiwitten.

8. Eet planten

Diabetes type 2 voorkomen. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Groene bladgroenten houden je bloedsuikerspiegel laag en geven je een verzadigd gevoel. Zie jij ook de voordelen van gezond eten, maar kun je wel een steuntje gebruiken? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Je krijgt er ook nog 20 gratis recepten bij.

Meer weten over gezond leven, diabetes type 2 voorkomen en wil je ook gewoon lekker blijven genieten? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Inschrijven nieuwsbrief

Vind je deze blog ook weer interessant en wil je in de toekomst ook op de hoogte zijn van gezonde tips en inzichten? Abonneer je dan ook op onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Bronnen:
1. http://www.nu.nl/gezondheid/4242530/aantal-diabetes-patienten-verviervoudigd-sinds-1980.html
2. http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/65683/met_vet_koolhydraatarm_dieet_van_diabetes_2_af
3. http://keerdiabetesom.nl/
4. http://www.sciencepalooza.nl/2014/04/is-diabetes-type-2-te-genezen/
5. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/diabetes-prevention/
6. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/diabetes-prevention/preventing-diabetes-full-story/
7. http://www.sciencepalooza.nl/2013/09/streng-dieet-geneest-diabeet/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!