Met de Schijf van je lijf lekker en bewust eten
Afgelopen maand presenteerde het Voedingscentrum haar nieuwe Schijf van 5 en gaf daarbij gelijk aan dat er eigenlijk helemaal niet zoveel was veranderd. Dit vond ik best vreemd, want in de 12 jaar die tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ Schijf van 5 zit, is toch behoorlijk wat veranderd op het gebied van voedingswetenschap. Zo blijkt bijvoorbeeld niet vet, maar koolhydraten een bron van overgewicht en andere ellende te zijn. Ook op het gebied van voedingsmiddelen is er veel veranderd in die periode. Een alternatief voor de Schijf van 5 is de zogenaamde Schijf van je lijf. Deze is niet door mij bedacht, maar door de TV presentator Wilfred Genee en zijn vrouw. In deze blog lees je wat je met deze schijf kan.
De Schijf van je lijf?
Wellicht heb je al gehoord van de Schijf van je lijf. De TV pretsenator Wilfred Genee heeft, samen met zijn vrouw en een aantal experts, dit veel omvattende concept ontwikkeld. Genee geeft aan dat gezondheid een breed pakket is waarin gezond eten een onderdeel is.
Gezondheid is een combinatie van factoren zoals je gedrag, de invloed van stress, op tijd je rust pakken, minder suiker en gezond eten. Ook geeft hij het belang van bewustwording aan. In een wereld van overvloed en gemaksproducten kan dat natuurlijk geen kwaad.
Verborgen suiker
In heel veel producten is suiker toegevoegd. Hierdoor krijgt de gemiddelde Nederlander tientallen kilo’s suiker binnen per jaar binnen. En iedereen weet dat een overdaad aan suiker niet goed voor je is. Maar omdat het aan heel veel producten is toegevoegd, krijg je er ongemerkt veel van binnen. Wist je dat er ongeveer 45 suikerklontjes zitten in een fles ketchup?
Ook hoor ik regelmatig dat ouders hun kinderen frisdrank, diksap en ‘vruchten’sapjes geven en zie ik vaak scholieren met een blikje energiedrank. Mede hierdoor is onze jeugd te dik. Bewustwording lijkt mij dus op zijn plaats.
Wat ik wel goed vind aan de Schijf van het Voedingscentrum, zijn de aanbevelingen om meer plantaardig te eten en minder suiker te nuttigen. Wij jij ook meer weten over hoe je gezonder eet? Lees dan dit e-boek over gezond eten. Het staat bomvol tips en inzichten die je vrij gemakkelijk kan toepassen.
Schijf van je lijf is meer
Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert en wat je verdraagt. Iedereen reageert anders op voeding. De een kan beter tegen zuivel en de ander kan geen tarwe verdragen. Wist je dat Aziaten en veel Afrikanen amper koemelk kunnen verdragen? Aziaten en Afrikanen zijn namelijk niet goed in staat om lactose (melksuiker) te verwerken.
Lactose verwerken
Om lactose te verwerken is namelijk lactase nodig. Iedere baby beschikt over het enzym lactase, want zij drinken immers moedermelk. Tijdens de kleuterjaren verdwijnt dit enzym bij veel mensen – vooral dus bij Aziaten en Afrikanen, in veel minder mate bij Noord Europeanen – waardoor zij intolerant worden voor melk.
Dat iedereen anders reageert op voeding moge helder zijn. De een kan niet goed tegen melk, de ander niet tegen tarwe en anderen worden erg actief van suiker. Maar in hoeverre weten deze mensen dit en in hoeveel producten zijn deze 3 ingrediënten verwerkt? Ik denk dat Genee dit bedoelt met bewustwording over wat je eet.
Bewustwording
Ik denk dat je de Schijf van je lijf goed kan gebruiken om je bewuster te worden van wat je eet. Iedereen weet wel dat dat taart en koek bij je ontbijt geen gezonde keuzes zijn. Er zit veel suiker in. Maar wist jij dat een kom cruesli, cornflakes, een snee ontbijtkoek, een glas just d’orange of een snee wit brood een zelfde soort uitwerking hebben in je lichaam?
Je lichaam zet het (witte) zetmeel en de suikers om in glucose. Glucose is een ander woord voor bloedsuiker. Dus als jij ’s ochtends een broodje jam naar binnen werkt en vervolgens een stuk ontbijtkoek, dan krijg (ongemerkt) een boel suiker binnen. Indien jij ook meer wilt lezen over gezond eten, download dit e-boek dan snel. Je krijgt er ook nog 20 lekkere (gratis) en gezonde recepten bij.
Vullen en voeden
In zijn concept van de Schijf van je lijf spreekt Genee ook van producten die vullen en voeden. Producten die vullen, voeden onvoldoende. Hierbij geeft Genee voorbeelden van voedingsmiddelen die niet veel bouwstoffen bevatten en juist wel behoorlijk wat calorieën zoals diepvriespizza’s.
En, wat kan jij hiermee?
Zoals je gewend bent besluit ik me een praktische noot. De Schijf van je lijf (of de Schijf van 5, als je die prettig vindt) kan nog zoveel mooie en nuttige informatie bevatten, als je er niets mee doet dan gebeurt er niets. Ik denk dat de Schijf van je lijf nuttige handvatten biedt, waarmee je gemakkelijker voor gezonde voedingsmiddelen kiest.
Maar goed, nu heb je dus de Schijf van 5, de Schijf van je lijf, de Voedingspiramide, de Voedselzandloper (Kris Verburgh), the Food Plate (USA) en complete voedingsstrategieën zoals Paleo en het Oerdieet. Welk concept gebruik je nou?
Ik denk dat je er goed aan doet om al die concepten te bekijken en eruit te halen wat op jou van toepassing is. Zo vind ik het Paleo- en het Oerdieet bijvoorbeeld erg handig. Deze strategieën schrijven bijvoorbeeld heel veel groenten voor. Omdat er veel verandert op het gebied van voeding, is het noodzakelijk om goed geïnformeerd te zijn.
Neem daarom kennis van alle concepten. Leer de plus- en de minpunten kennen en bepaal voor jezelf wat goed voor je is. Als je ook meer wilt weten over gezond (en lekker) eten en over hoe je je gewicht gezond houdt, kijk dan eens naar deze leuke aanbieding.
Interessante post?
Vind jij deze blog ook weer interessant en wil je vaker tips en inzichten ontvangen? Schrijf je dan ook in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief vol met tips en inzichten. Ik deel mijn kennis graag en hoe groter de groep mensen, hoe leuker het wordt.
Bronnen:
1. http://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(15)01481-6.pdf
2. http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
3. http://www.rtlnieuws.nl/boulevard/lifestyle/wilfred-genee-komt-met-schijf-van-je-lijf
4. https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Afdelingen/Medische-afdelingen/Maag-Darm-en-Leverziekten/Maag-Darm-en-Leverziekten/In-het-AMC-Magazine/Melk-is-niet-goed-voor-elk.htm