Hoge cholesterolwaarden verlagen, of hoeft dat niet?

Talloze Nederlanders hebben hoge cholesterolwaarden en ongeveer 1 miljoen mensen slikken hiervoor medicatie. De bijwerkingen van deze medicijnen zijn echter niet mals. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid en darmklachten. Is het echter wel zo’n ramp om hoge cholesterolwaarden te hebben? Je lichaam maakt het immers ook zelf aan. Met eten beïnvloed je je cholesterolwaarden slechts in beperkte mate. In deze blog ontdek je een aantal opmerkelijke ander inzichten rond cholesterol. 

Heb jij hoge cholesterolwaarden?

Ben jij één van de 1 miljoen Nederlanders met hoge cholesterolwaarden? Dan is deze informatie wellicht een beetje schokkend. Er verschijnen namelijk steeds meer onderzoeken die stellen dat cholesterol (goed of slecht) amper invloed heeft op hart- en vaatziekten.Cholesterolwaarden verlagen? Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Hoge cholesterolwaarden goed tegen infecties en aderverkalking?

De van oorsprong Deense arts en wetenschapper Uffe Ravnskov heeft zelfs een artikel gepubliceerd met de titel ‘High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis’. Dit werd gepubliceerd in een een van ‘s werelds toonaangevende medische tijdschriften, het Quarterly Journal of Medicine.

De traditionele wetenschap, waartoe waarschijnlijk ook jouw huisarts behoort, stelt dat je door veel dierlijk vet te eten, je cholesterolwaarden zouden verhogen en daarmee verhoog je het risico op hart- en vaatziekten. Volgens Ravnskov ligt dat echter een beetje anders.

Hoe cholesterolwaarden beïnvloed worden

Cholesterol is een lichaamseigen stof en is dus geen dodelijk gif, zoals veelal beweerd wordt. Je lichaam maakt het zelf aan en het is zelfs van essentieel belang voor het maken en het functioneren van al je lichaamscellen. Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen, dus cholesterol zit overal.

Cholesterolwaarden fluctueren door factoren zoals stress, lichaamsbeweging, roken, voeding (bijvoorbeeld door suiker, bewerkt vlees en geraffineerde koolhydraten) en het ontstaan van ontstekingen.

Veel medici stellen dat hoge cholesterolwaarden aderverkalking zou veroorzaken, wat weer zou kunnen leiden tot hartinfarcten. Diverse studies laten echter zien dat mensen met lage cholesterolwaarden (zoals Aboriginals) net zo veel kans hebben op dergelijke risico’s.

Je produceert het zelf

Je lichaam produceert zo’n 3 tot 4 keer zoveel cholesterol als dat je met je voeding binnen kan krijgen. De productie van cholesterol stijgt zelfs indien je te weinig vetten zou eten. Dit verklaart waarom je hoge cholesterolwaarden zo moeilijk met voeding kan beteugelen.

En klein experiment

De eerder genoemde arts en wetenschapper Uffe Ravnskov experimenteerde dit eens op zichzelf. Gedurende een week at hij elke dag een ei en per dag nam hij één ei extra. Op dag één nam hij dus één ei, op dag twee nam hij er twee en op het einde van de week at hij maar liefst acht eieren op een dag.

Ei gezond. Meer over gezond leven en eten lees je in het e-boek Gezond in 10 stappen.

Dagelijks prikte hij zijn bloed om de cholesterolwaarden te meten. En wat bleek? De cholesterolwaarden in zijn bloed daalden. Je zou verwachten dat door het eten van dergelijke cholesterolbommen, zijn cholesterolwaarden waren gestegen. Nee dus.

Ik raad je af om zelf je cholesterolwaarden en de invloed van voeding, te meten op deze manier. Ravnskov doet al ruim 20 jaar onderzoek naar dit onderwerp.

Hoe komen die hoge waarden tot stand?

Je cholesterolwaarden kunnen stijgen door het eten van sterk bewerkt eten. Sterk bewerkt eten bevat namelijk vaak veel suiker, geraffineerde koolhydraten en omega 6 vetten. Omega 6 vetten zijn in principe gezond, mits je er niet teveel van binnen krijgt. En dat is bij de meeste mensen het geval.

Omega 6

Omega 6 vetten bevordert het ontstaan van ontstekingen. Dit hoeft geen nadeel te zijn, want je lichaam kan die ontstekingen gebruiken bij genezings- of herstelprocessen.

Omega 3

De tegenhanger hiervan zijn de omega 3 vetten, deze zijn ontstekingsremmend. In de juiste verhouding werken de omega 3 en 6 vetten prima samen. Echter het westerse (bewerkte) eten bevat een overschot aan omega 6 vetten. Daardoor verandert het voordeel van de omega 6 vetten in een nadeel.

Zie jij ook het nut van gezond eten en wil je hier nog meer van ontdekken? Lees dan dit e-boek over gezond eten eens.

De relatie met cholesterolwaarden

Omega 6 vetten bevorderen dus ontstekingen. Hierdoor gaat het LDL cholesterol aan de slag, waardoor  je bloedvaten vernauwen. LDL cholesterol is namelijk vet dat zich hecht aan de ontsteking. Echter als die plaque (van de LDL cholesterol) de ontsteking heeft ‘weg gegeten’ komen de hulptroepen van HDL cholesterol. Deze breken het LDL af.

Men spreekt ook wel van slechte LDL cholesterol en het goede HDL. Je hebt ze echter allebei nodig. Je kunt dit zien als een team van brandweermannen. LDL blust het vuur (lost de ontsteking op) en HDL ruimt de rommel (het uitgegeten LDL) op.

Opmerkelijk

Verzadigde vetten hebben dus weinig invloed op je cholesterolwaarden en met het risico op hart- en vaatziekten. Er zijn meerdere studies gedaan waaruit bleek dat mensen die een infarct hadden gehad, niet meer vet aten dan gezonde mensen.

Ook blijken statines – medicatie die wordt voorgeschreven om je cholesterolwaarden te laten dalen – het risico op een hartinfarct wel te verlagen. Echter het effect is gering en ze blijken de cholesterolwaarden ook nog eens amper te laten dalen. Wel blijken ze heftige bijwerkingen te kunnen veroorzaken zoals pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, pijn in de spieren en ze worden zelfs in relatie gebracht met kanker.

Dat laatste is trouwens nog maar moeilijk aan te tonen, want ze worden pas een jaar of tien voorgeschreven. Ongezonde zaken als roken en overmatig alcoholgebruik hoeven ook niet binnen 10 jaar tot kanker te leiden. 

Langer leven

Ook blijken hoge cholesterolwaarden een risico te vormen van minder dan 10% om aan de gevolgen ervan te overlijden. Hoge cholesterolwaarden zouden juist beter beschermen tegen infecties. Oudere mensen blijken zelfs wat langer te leven door verhoogde cholesterolwaarden. Hoe paradoxaal!

En, wat kan jij hiermee?

Hoge cholesterolwaarden hoeven dus geen spook te zijn. Er bestaat veel bewijs dat cholesterol helemaal geen schrikbeeld hoeft te zijn en dat je door hoge cholesterolwaarden een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zou hebben en een grotere kans hebt om te overlijden aan een hartaanval.

De laatste decennia zijn veel onderzoeken hierover gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar niet veel mensen zijn ervan op de hoogte. Dit komt mede doordat de meeste mensen geen medische en wetenschappelijke artikelen lezen. Hierdoor bereikt de informatie het grote publiek niet.

En al zouden mensen hier wel in geïnteresseerd zijn, dan zijn die artikelen vaak moeilijk leesbaar. Ze staan vol met medische en wetenschappelijk jargon. Artsen en wetenschappers kunnen dit wel lezen en eventueel vertalen naar ‘gewone mensen taal’. Gewoon de taal die jij en ik spreken.

Dit gebeurt echter niet veel en daarom voeren vooral artsen, wetenschappers en soms politici deze discussie. Hierdoor hoor je er niet veel van, behalve het eenzijdige verhaal dat hoge cholesterolwaarden ongezond zouden zijn.

Wil jij ook meer weten over gezonder leven, in een begrijpelijke taal? Lees dan dit praktische e-boek maar eens.

In het verleden werden de ‘anders denkende’ wetenschappers op dit gebied – degenen die niet stelden dat cholesterol slecht was – ook wel beschimpt en belachelijk gemaakt door collega’s. Hun artikelen werden niet gelezen, waardoor erkenning uit bleef. Maar ook financiering voor onderzoek kon uitblijven. Het bedrijfsleven financiert bijvoorbeeld veel wetenschappelijk onderzoek.

Interessante post?

Vond je deze post ook weer interessant en wil je meer van ons horen? Abonneer je dan ook op de gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Bronnen:
1. http://www.voorhethart.nl/content/statines
2. http://dekennisvannu.nl/site/artikel/Allemaal-aan-de-statines/6940
3. http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/serumcholesterol/hoeveel-mensen-hebben-een-ongunstig-cholesterol/
4. http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/te-hoog-cholesterol-je-cholesterol-verlagen-doe-je-zo/
5. https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/
6. http://www.ravnskov.nu/ducholesterol/
7. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cholesterol/
8. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/02/25/ask-the-expert-with-dr-walter-willett-cholesterol/
9. http://qjmed.oxfordjournals.org/content/96/12/927.full?ijkey=172mwKXqzgmtE&keytype=ref
10. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/121284-statines-zijn-niet-gezond.html

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!