Gelukkig zijn in 10 kleine stappen

Gelukkig zijnWie wil er nou niet gelukkig zijn? Een gelukkig gevoel is een streven dat veel mensen hebben, maar dat helaas veel mensen niet vaak ervaren. En dat is heel erg jammer, want een gelukkig gevoel is veel dichter bij dan je wellicht denkt. In deze blog geeft ik je 10 tips die, ondanks dat ze heel simpel zijn, je een goed en gelukkig gevoel geven. 

Gelukkig zijn is dicht bij

Je kent het wel; je bent druk bezet want je baan vraagt een hoop van je. Ook je gezin en je partner eisen de nodige aandacht op, je komt tijd tekort voor jezelf en je wilt af en toe ook nog even sporten. Hoe kan je in de hectiek van de dag geluk ervaren?

Gelukkig zijn ligt eigenlijk heel eenvoudig. Kinderlijk eenvoudig zelfs, maar vaak vergeet je het te doe, of staat je hoofd er even niet naar. De onderstaande tip helpen je om je gedurende dag gelukkig te voelen. Een aantal van de tips ken je (zeker weten) al, maar het is toch goed om ze even te lezen. Omdat je dan merkt dat een gelukkig gevoel heel erg dicht bij ligt.

Serotonine

Als je geluk ervaart dan komt onder andere de neurotransmitter serotonine vrij. Serotonine is heel belangrijk, het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Hoe activeer je deze neurotransmitter dan? Heel simpel, door het eten van groente, fruit, noten, zaden, vis en (kwalitatief goed) rood vlees.

Serotonine komt ook vrij indien bijvoorbeeld je kind een diploma haalt, of iets doet wat je trots maakt. Het mooie aan deze neurotransmitter is dat het ‘overdraagbaar’ is. Niet dat de serotonine van het ene lichaam naar het andere overspringt, maar het gevoel van trots deel je met elkaar.

10 Tips die je gelukkig maken

Je kind of je partner haalt niet dagelijks een diploma en het vergt een hoop werk om je gezin überhaupt draaiende te houden, naast alle andere dingen die je dagelijks doet (en voor je kiezen krijgt). Hoog tijd dus om te kijken naar de 10 tips die je helpen gelukkig te worden.

1. Glimlach

Weet jij hoeveel impact een glimlach op iemand heeft? Het is amper uit te drukken in statistieken, maar een glimlach doet wonderen. Treed daarom mensen met een glimlacht tegemoet. Het geeft jezelf een gelukkig gevoel en de andere ook. Hoe simpel wil je het hebben?

2. Wens mensen iets positiefs toe

Deze tips is ook een no brainer, maar hoe vaak vergeten mensen om iets positiefs te zeggen zoals ‘goedemorgen’ en ‘eet smakelijk’ en ‘fijne avond’ en ‘succes met sporten’. Heel simpel, maar wel effectief.

3. Haal een rondje koffie

Een rondje koffie of thee halen kost je niets en levert je wel sympathie op. Ditzelfde geldt om een mailtje niet te beantwoorden met een mailtje, maar om gewoon naar de persoon in kwestie toe te lopen en hem of haar persoonlijk antwoord te geven.

Gelukkig

4. Doe één ding tegelijk

Door één ding tegelijk te doen, houd je je volle aandacht op die ene activiteit. Dit heeft een aantal voordelen; ten eerste komt het de prestatie of je productiviteit ten goede. Ten tweede, door je te richten op één activiteit tegelijk blijf je rustig in je hoofd.

Ten derde werk je hierdoor zeer gestructureerd, waardoor je je werk op tijd af kan hebben. Dit bevordert ook een gelukkig gevoel.

5. Besteed aandacht aan de persoon met wie je nu bent

Hoeveel aandacht besteed jij echt aan de persoon met wie je nu bent? Denk jij soms (of vaak) ook aan andere dingen? Je bent niet de enige, maar succesvolle mensen hebben de eigenschap om zich volledig te richten op de persoon met wie zij op dat moment zijn.

Van ex-president Clinton was bekend dat hij altijd wel iets specifieks wist noemen over de (talloze) mensen die hij ontmoette. Hij had zelfs iemand in dienst die hiervoor speciale notities opnam. Ook van de TV persoonlijkheid Oprah Winfrey is bekend, dat als zij op een feestje praatte met iemand, het over kon komen dat zij alleen maar aandacht had voor die persoon, op dat moment.

Raak jij ook geïnspireerd door deze (succesvolle) mensen en wil je weten wat hun geheimen zijn? Lees dan dit geweldige e-boek over succesvol denken.

6. Slaap genoeg

Door genoeg slaap voel je je fitter en kan je meer hebben. Wist je dat de neurotransmitter serotonine betrokken is bij je slaap? Gelukkig maak je dit stofje gemakkelijk zelf aan. Hoewel, een overschot aan adrenaline en dopamine verstoort de werking van serotonine.

7. Matig met alcohol

Je zou zeggen dat alcohol ontspant en je (tijdelijk) een gelukkig gevoel geeft. Alcohol is toxisch, net als de uitwerking van stress. Je lichaam heeft er grote moeite mee om het te verwerken.

8. Wees niet boos op een ander

Kijk, in de eerste plaats naar wat jij anders kan doen. Vaak is de boosheid jegens een ander, niets meer dan een worsteling met jezelf. Weerstand tegen anderen is dikwijls het gevolg van oude pijnen en teleurstellingen. Het is een soort verdediging.

Je vindt het bijvoorbeeld niet leuk dat een collega of een kennis erg succesvol aan de weg timmert aan zijn of haar maatschappelijke carrière en daar erg gelukkig mee is. Je keurt het af door er negatief over te doen, omdat jij iets hebt gemist in het verleden.

Wat kost het je om dergelijke gevoelens los te laten en ze in te wisselen voor gevoelens van gunning, waardering en respect? Kan jij hiervoor wel een schop onder je kont gebruiken? Lees dan dit e-boek maar eens.

9. Stel jezelf doelen

Als je bepaalde dingen bereikt, die je niet van te voren als doel had gedefinieerd, dan overkomen ze je alleen maar. Je voelt je er minder trots op, omdat je geen doel hebt behaald, hoewel je wel daadwerkelijk iets hebt bereikt.

Gelukkig

Definieer dus doelen. Schrijf ze op en werk er elke dag aan. Het bereiken van je doel is erg leuk, maar de weg naar het doel toe, maakt de hele queste de moeite waard.

10. Ruim je rommel op

Troep om je heen kan je aardig negatief beïnvloeden. Zorg dus voor een opgeruimd huis, een opgeruimd bureau en zorg ook dat je er verzorgd uitziet. Besteed aandacht aan jezelf! Trek mooie kleren aan, mooie schoenen en een mooie jas. Presenteer jezelf.

En, wat kan jij hiermee?

Gelukkig zijn zit hem vaak niet in materieel gewin. Het zit hem veel meer in positieve gevoelens en ervaringen. Die ervaringen creëer je gelukkig zelf. Jij bepaalt immers of je glimlacht naar je collega’s als je ze ‘s ochtends goedemorgen zegt en het eerste rondje koffie haalt.

Natuurlijk kun je ook gelukkig worden van meditatie, het luister naar je lichaam, respectvol omgaan met je omgeving en vele andere zaken. Met deze 10 manieren ben je (hopelijk) lekker op weg geholpen.

Wil jij je ook goed en gelukkig voelen en trots zijn op jezelf? Kijk dan eens naar deze superaanbieding. Je ontvangt heel veel tips, inzichten en strategieën over gezond leven, een gezond gewicht en een gezond mentaal welzijn.

Leuke post over geluk?

Vond je deze blog ook weer leuk om te lezen? Schrijf je dan ook in op onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Bom vol tips en handige inzichten.

Bronnen:
1. http://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/
2. https://www.deepakchopra.com/blog/article/4930
3. https://www.youtube.com/watch?v=ReRcHdeUG9Y

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. W Andeweg--Geerts schreef:

    Interessante site en tips heb wel interesse in jullie nieuwsbrieven Dank uw