7 Redenen waarom verzadigd vet niet ongezond is

De laatste tijd lijkt het erop dat verzadigd vet weer in het verdomhoekje wordt geplaatst. Zo werd een tijdje geleden kokosvet de grond in geschreven. Tevens is er nog steeds veel onduidelijkheid tussen roomboter en margarine en dit lijkt ook voor rood vlees op te gaan. Geheel ten onrechte omdat verzadigd vet juist bijzonder gezonde eigenschappen kent. Wij mensen eten al honderdduizenden jaren verzadigde vetten. Sinds de jaren ’80 werden ze echter gedemoniseerd. Er werd beweerd dat verzadigd vet hart- en vaatziekten zou veroorzaken. Maar van dat verband bleek meer weinig te kloppen. In dit artikel lees je 7 redenen waarom verzadigd vet gezond kan zijn. 

Wat is verzadigd vet?

Verzadigd vet is meestal dierlijk vet. Als je vlees en andere dierlijke producten zoals ei en kaas eet, dan krijg je het automatisch binnen. Ook kokosvet (plant) bestaat uit verzadigd vet. Meestal heeft verzadigd vet een vaste vorm, zoals bij roomboter het geval is.

Onverzadigde vetten zijn vetten die meestal van planten, noten en zaden komen. Deze vetten zijn meestal vloeibaar, zoals olijfolie. Vis bevat ook onverzadigde vetten.

Verzadigd vet gezond? Meer weten? Download het populaire e-boek Gezond In 10 Stappen.

7 Redenen om juist verzadigd vet te eten

De mensheid heeft miljoenen jaren van evolutie achter de rug. Al die tijd hebben onze voorouders alles gegeten wat de mensheid verder bracht. Verzadigd vet is daar een onderdeel van geweest.

Hier volgen 7 redenen om verzadigd vet te eten.

1. Verzadigd vet en het LDL cholesterol

Cholesterol is een vettig stofje dat absoluut noodzakelijk is om te leven. Alle celmembranen in ons lichaam zijn opgebouwd uit cholesterol. Cholesterol wordt bijvoorbeeld gebruikt om hormonen en neurotransmitters op te bouwen.

Zonder cholesterol zou je sterven. Cholesterol is zelfs zo belangrijk dat je lichaam het zelf aanmaakt.

LDL staat voor Low Density Lipoprotein. Dit stofje lijkt de kans op hart- en vaatziekten te verhogen. Maar er bestaat een nuance. Het LDL cholesterol bestaat uit 2 types; het kleine en het grote LDL.

  • De kleine LDL deeltjes kunnen gemakkelijk door de aderwanden dringen. Niet handig.
  • De grote LDL deeltjes zijn een soort pluizige balletjes.

De grote LDL cholesteroldeeltjes worden niet in verband gebracht met hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet zou dus het LDL cholesterol in je bloed verhogen, maar dit zijn juist de grote LDL deeltjes. Dit houdt in dat het eventueel schadelijke effect vrij gering is.

2. Verzadigd vet verhoogt het HDL cholesterol

HDL cholesterol is het High Density Lipoprotein, ook wel het “goede” cholesterol genoemd. Dit HDL cholesterol vind je ook in plantaardige vetten en in vis, noten en zaden. Het is erg gezond.

Als je meer over cholesterol wilt weten, lees dan het artikel over cholesterol eens.

3. Verzadigd vet veroorzaakt geen hartziekten

Er was eens een Amerikaanse arts en onderzoeker (Ancel Keys) bij wie er alles aan gelegen was om een relatie te leggen tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten.

Zijn hypothese was dat verzadigd vet leidt tot een stijging van het cholesterol en dat leidt tot hart- en vaatziekten.

Maar deze bleek voor geen kant te kloppen.

Op de een of andere manier is zijn gedachtegoed “mainstream” geworden in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. En eigenlijk hebben we er nu nog steeds mee te maken.

Er zijn inmiddels talloze studies en onderzoeken gedaan die zijn stelling, op zijn zachts gezegd, onderuit haalden. In 2010 is bijvoorbeeld gekeken naar 21 studies. In al die studies waren bijna 350.000 mensen onderzocht. Er bleek geen verband tussen verzadigd vet en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

4. Verzadigd vet zou juist het risico op een beroerte verlagen

Het dichtslibben van de aderen zou kunnen leiden tot een hartaanval en het kan ook een beroerte veroorzaken.

Een beroerte wordt veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar de hersenen belemmerd raakt. Hierdoor kunnen bepaalde delen van de hersenen dusdanig beschadigen, dat je overlijdt of dat je functioneren ernstig belemmerd raakt.

Zowel een hartaanval als een beroerte zijn belangrijke doodsoorzaken in het westen.

Het frappante is dat onderzoek juist aantoont dat het eten van verzadigd vet, juist niet leidt tot een hoger risico op beroertes. Bij de Zwitsers en Fransen – met hun volvette kazen en voeding rijk aan verzadigde vetten – komen hart- en vaatziekten en beroertes bijvoorbeeld minder vaak voor.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

5. Verzadigde vetten worden niet ranzig in hoge hitte

Verzadigd vet is beter bestand tegen hoge temperaturen – zoals bij bakken en braden – dan onverzadigde vetten. Kokosvet kan bijvoorbeeld heter worden dan olijfolie.

Als olijfolie te heet wordt tijdens het bakken, gaat het walmen. Dan verbranden de gezonde stofjes en worden zij giftig. Kokosvet heeft dat veel minder. Zelf gebruiken wij thuis dan ook kokosvet of arachideolie (pindaolie) om te braden.

6. Voedsel met verzadigde vetten zijn erg voedzaam

(Dierlijke) voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten zoals rundvlees, kip, ei en volvette kazen bevatten de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Ook deze vitamines heb je nodig.

Het is alleen wel heel erg belangrijk dat het vlees afkomstig is van dieren die zelf hun natuurlijke voeding hebben genoten. Zo horen koeien gras te eten en geen granen of mais.

7. Verzadigd vet zou helpen bij afvallen

Waarom worden mensen eigenlijk dik? Je zou hierop kunnen antwoorden dat “Ieder pondje door het mondje” gaat. Dit is natuurlijk waar, want je wordt doorgaans niet dik door te weinig te eten. Uitzonderingen wegens medicatie of bepaalde erfelijke eigenschappen daargelaten.

Maar de vraag is nu waarom mensen met overgewicht te veel eten. Komt dit doordat ze geen maat kennen? Of zou de oorzaak van het overeten ergens anders liggen?

Het vervelende aan overgewicht is dat men de verkeerde voedingsmiddelen eet. Juist geraffineerde koolhydraten, suiker en het ontbreken van vetten zou dikmakend zijn. Verzadigd vet is voedzaam en verzadigend. Na consumptie zul je niet snel weer honger hebben.

Meer weten?

Verzadigd vet is dus, in tegenstelling wat vaak beweerd wordt, niet ongezond. Wil je meer weten over gezond leven, een gezond gewicht en een goed gevoel? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil jij ook flink afvallen en zie je het niet zitten om daarna weer flink aan te komen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

NLbewustvoedingsadvies

Verzadigd vet blijkt dus wel ok te zijn. Zie jij door de bomen ook het bos niet meer en wil je persoonlijk voedingsadvies ontvangen? Plan dan een afspraak voor online voedingsadvies in.

Wil jij ook af en toe een update ontvangen? Zit vol info die je leven gezonder en leuker maakt.

Bron:
https://authoritynutrition.com/top-8-reasons-not-to-fear-saturated-fats/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!