Weston Price over Gezonde Voeding

Weston PriceWeston Price was een Amerikaanse tandarts die in de jaren ’30 van de vorige eeuw een langdurig onderzoek deed naar de effecten van voeding op je gezondheid. Hiervoor reisde hij de wereld af en kwam hij terecht bij diverse geïsoleerd levende volken. De ontdekkingen die Weston Price deed waren fenomenaal en kunnen veel bijdragen aan een gezonde levensstijl van de moderne mens. Zo ontdekte hij bij deze volken een hoge weerstand tegen ziektes, emotionele stabiliteit, de sterke botten, een gezond gebit en de afwezigheid van veel degenererende ziekten. Ook ontdekte hij dat deze volkeren het belang inzagen van gezonde voeding voor de vruchtbaarheid van beide ouders. Deze groepen kregen voeding die nog rijker was aan mineralen en aan vet-oplosbare vitaminen, die alleen in dierlijk vet voorkomen.  

Wie was Weston Price ?

Weston Price was een Amerikaanse tandarts uit Cleveland. Vanaf 1930 onderzocht hij 10 jaar lang allerlei geïsoleerde volkeren omdat hij de factoren voor een gezond gebit wilde ontdekken. Tijdens die onderzoeken merkte hij gezonde tanden samen gingen met gezonde lichamen, goede weerstand en het veelal ontbreken van degenererende ziekten. Zijn bevindingen schreef hij op het het boek Nutrition and Physical Degeneration.

Weston Price ontdekten dat deze volken tot wel 4x zoveel water oplosbare en wel 10x meer vet oplosbare vitamines aten, dan de bevolkingsgroepen uit het westen. Dit betekent dat de geïsoleerde volken veel meer dierlijk voedsel aten zoals roomboter, eieren, vis en vlees. Deze voedingsbronnen zijn bijzonder calorierijk en bevatten veel cholesterol. Hoe zit dat?

Weston Price over Gezonde Voeding

Hij ontdekte dat de vet oplosbare vitamines, zoals de vitamines A en D, als het ware katalysators zijn van de opname van mineralen eiwitten. Je kunt, zonder die vet oplosbare vitamines geen mineralen opnemen, ongeacht de hoeveelheid die in je eten zit. Het eten van vetten was dus goed, zo beoordeelde hij. Welke vetten waren dat dan? Het antwoord hierop gaat wellicht een beetje tegen je gevoel in, maar Weston Price doelt hier op de natuurlijke verzadigde en onverzadigde vetten. Je kunt hierbij denken aan de vetten die al duizenden jaren in de natuur voorkomen:

 • Onverzadigde plantaardige vetten:
  • Koud geperste olijfolie.
  • Koud geperste lijnzaadolie.
  • Kokosvet en -olie
  • Palmolie
  • Sesamolie
 • Onverzadigde dierlijke vetten (omega 3)
  • Visolie
  • Schelp- en schaaldieren
  • Viskuit
 • Verzadigde dierlijke vetten
  • Roomboter
  • Rund- en lamsvlees
  • Kip en gevogelte
  • Zelfs het spek van varkens

Ook stelde hij dat de vetten en oliën die industrieel werden geproduceerd, zoals de transvetten, maïsolie en sojaolie erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze nieuwe vetten kunnen mogelijk kanker, osteoporose, groeistoornissen, hart- en vaatziekten, leerstoornissen en stoornissen binnen het immuunsysteem veroorzaken. Dat is me nogal wat.

De huidige tijd

Als je nu eens kijkt naar de schadelijke effecten van de industrieel geproduceerde oliën en vetten op de huidige maatschappij, dan kun je stellen dat er een kern van waarheid zit in het verhaal van Weston Price. Kinderen kampen met tal van leerstoornissen zoals ADHD en moeilijkheden met concentratie, medicatie tegen hart- en vaatziekten zoals cholesterolverlagers behoren tot de best verkochte medicijnen (samen met antidepressiva), osteoporose komt veelvuldig voor bij ouderen en op steeds jongere leeftijd worden typische ouderdomsziekten zoals diabetes 2 en dementie.

Gezonde VoedingGezonde VoedingHoewel ik veel lees over de effecten die voeding heeft op je gezondheid en je mentale welbevinden, vind ik het steeds weer schokkend dat de overgrote meerderheid van het huidige voedingsaanbod bestaat uit eten dat niet voldoende bijdraagt aan een goede gezondheid. De bevindingen van Weston Price komen overeen met die van auteurs, wetenschapper en onderzoekers als Kris Verburgh, Jaap Seidell, Walter Willett en vele anderen.

Je kunt hier een lijstje voor zien bij de bronnen die ik gebruik voor deze site. Wanneer je het gedachtegoed van deze groep over een kam scheert, dan kun je stellen dat zij allen natuurlijke voeding voorschrijven en bewerkte voeding afwijzen. In het e-boek Gezonde Voeding (en de paperback), links op deze pagina, kun je daar veel meer over lezen. Ook via de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl vind je regelmatig berichten die kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!