Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is erg gezond en erg lekker. Het is een van de meest gezonde zoutsoorten. Keltisch zeezout bevat namelijk bepaalde mineralen en sporenelementen. En die doen je gezondheid goed. Daarnaast bevat Keltisch zeezout juist minder natrium dan gewoon keukenzout. Dit is ook gezond. Keltisch zeezout wordt gewonnen in Bretagne, Frankrijk volgens hele oude methodieken. Keltisch zeezout wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Zo kun je het gebruiken om ermee te koken en je kunt er ook je tuin mee bemesten, om maar eens wat te noemen. Sommige mensen maken er zelfs tandpasta van. Wat ook veel mensen doen; er een drankje van maken, Sole genaamd en daar dagelijks wat van drinken. In dit artikel lees je meer over Keltisch zeezout. 

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout bevat het laagste natriumgehalte van alle soorten zout die uit de zee komen. En dit is erg prettig omdat veel mensen juist teveel natrium binnen krijgen. Dit is ongezond omdat natrium in verband staat met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan op haar beurt leiden tot een hartaanval.

Bovenal bevat Keltisch zeezout heel veel  goede mineralen en sporenelementen. Hierbij kun je denken aan magnesium, jodium, calcium en selenium.

Keltisch zeezout. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Veel mineralen in Keltisch zeezout

Mineralen zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Ze hebben invloed op het goed werken van je schildklier, je immuunsysteem, je spijsvertering, je bloedaanmaak, je hormonen, je hart, je bloeddruk en nog veel meer.

De samenstelling van Keltisch zeezout  kun je overigens vergelijken met de samenstelling van je bloed en van je tranen.

Keltisch zeezout is onbewerkt zout, want het bevat nog alle mineralen. Dit in tegenstelling tot gewoon keukenzout.

Keukenzout is bijvoorbeeld bewerkt zout en draagt niet bij aan je gezondheid.

Waarom is het zo belangrijk dat Keltisch zeezout, onbewerkt is?

Dit heeft een hele belangrijke reden. Je lichaam heeft namelijk mineralen nodig om het (keuken)zout te kunnen verwerken. Als je dus iets eet, waaraan (keuken)zout is toegevoegd – waar dus geen mineralen meer bij zitten – dan heeft je lichaam toch die mineralen nodig om dit zout te verwerken.

Wat gaat je lichaam nu doen om toch dit zout te kunnen verwerken?

Omdat normaal keukenzout zelf die mineralen niet aanlevert put je lichaam uit eigen bronnen om het zout te kunnen verwerken. Je lichaam “leent” dus mineralen uit bronnen waar mineralen zijn opgeslagen in je lichaam. Je kunt dit zien als een soort roofbouw.

Dit eigen bronnen kunnen je botten zijn en ook andere lichaamscellen.

Hierdoor ontstaan dus tekorten, zeker indien je veel zout over je eten strooit en veel bewerkte voeding eet. Juist dit laatste is de reden dat je dagelijks grote kans loopt om dagelijks veel teveel zout binnen te krijgen.

Hoe los je dat op?

Nou gewoon, geen bewerkte voedingsmiddelen zoals soepen in pakje, repen, junk en fast food meer eten. Maar ja, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

We gaan nu eens kijken naar waar Keltisch zeezout vandaan komt en waarvoor je het kunt gebruiken. Ik zal je alvast vertellen dat ik dol ben op dit zout. Top koks gebruiken het overigens ook graag.

Keltisch zeezout is een gezonde zoutoptie. Zeker als je het vergelijkt met normaal keukenzout. Meer weten over gezond leven? Lees dan het praktische e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Waar komt Keltisch zeezout vandaan en wat kun je ermee?

Keltisch zeezout komt uit het plaatsje Guérande. Dit is een kustplaatsje in Bretagne, vlak bij Nantes. Hiermee weet je dus dat Keltisch zeezout uit de Atlantische oceaan komt.

Er wordt wel geclaimd, door allerlei aanbieders, dat Keltisch zout het enige zeezout is en dat allerlei andere soorten dit niet zijn. Vroegere werd zout namelijk veelal uit zoutmijnen gewonnen. En je bent ook vast wel bekend met Himalaya zout. In de nabijheid van dit gebergte vind je geen zee :-).

Tevens zouden die andere soorten lang niet zo gezond zijn als Keltisch zeezout. Maar goed, dit kun je zelf uitzoeken, door op de verpakking te kijken en te zien waar het vandaan komt. Voor de prijs hoef je het niet te laten, 1 kilo kost tussen de € 2,- en € 5,-

Wat kun je eigenlijk met Keltisch zeezout doen?

Je kunt ermee koken, je kunt het drinken (door er een drankje, genaamd Sole, van te maken), je kunt het gebruiken in de tuin, als tandpasta of voor je huid. Het zou eczeem en psoriasis kunnen laten verdwijnen.

1. In de keuken

Verschillende chef koks uit diverse Michelin sterren restaurants gebruiken Keltisch zeezout om hun gerechten op smaak te maken. Het wordt geroemd om de zachte, zoute smaak.

Zelf vind ik het fijn dat de korrel heel erg grof is. Als je op je eten kauwt – en je bijt zo’n korrel door – dan ervaar je heel even een extra smaakexplosie. Niet teveel gebruiken natuurlijk! Teveel is niet goed. Gebruik je teveel zout, dan verhoog je de risico’s op een hoge bloeddruk en dit is nou niet niet de bedoeling.

2. Drinken

Van Keltisch zeezout kun je een drankje. Dit drankje noem je Sole. Sole bestaat voor 1/3 deel uit Keltisch zeezout en 2/3 deel uit gewoon kraanwater. Dit mengsel schud je door elkaar. De substantie die je dan hebt heet Sole.

Drink je die substantie op? Nee, absoluut niet! Sole is ongelofelijk zout. Je drinkt het door uit de Sole, 1 theelepel Sole te halen en dit in een gewoon glas water te stoppen. Even roeren en klaar.

Doe dit 1x per dag, bijvoorbeeld ‘s ochtends, op je nuchter maag. Hierdoor krijg je talloze mineralen binnen en het geeft je metabolisme direct een boost. Een sneller werkend metabolisme helpt je bij gewichtscontrole en bij afvallen. Handig toch?

3. Tandpasta

Je kunt een paar korreltjes Keltisch zeezout op je tandpasta doen. Het werkt reinigend en ontsmettend.

4. In de tuin

Doordat Keltisch zeezout zoveel mineralen bevat, kun je het ook in de tuin strooien. Dit hoeft niet met kilo’s tegelijk. Je planten zijn dol op mineralen en ze zullen dan ook beter groeien. Het is wel handig om te beseffen dat Keltisch zeezout iets heel anders is als tafelzout en pekel. Dit soort zout zou ik niet in de tuin strooien.

5. Op je huid

Heb je eczeem? Strooi wat Keltisch zeezout in bad, of een voetenbad. Je huid is je grootste orgaan en neemt de mineralen op. Hierdoor kunnen verschillende klachten verminderen. Hierbij kun je denken aan eczeem en zelfs psoriasis.

Meer weten?

Keltisch zeezout is een goede manier om het juiste zout binnen te krijgen. En er zijn natuurlijk nog talloze manieren om gezonder te leven. Wil je meer weten over gezond eten? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Tip: Veel mensen lezen ook het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Ontvang jij mijn maandelijkse update nog niet? Wat is dat nou! Aanmelden doe je hieronder 🙂

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fleur_de_sel
2. https://www.wikifood.nl/zouten

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

 1. Johanna schreef:

  Krijg je met die sole’s niet te veel natrium binnen?

  • Matthijn Tromp schreef:

   Je moet er niet teveel van nemen, maar goed dat is met alles zo.
   Mijn reactie heeft lang op zich laten wachten, excuus daarvoor. Ik had hem niet gezien, wegens een rondreis van een maand, door het noorden van India en door Nepal.