Waarom doelen tot succes leiden.

DoelenDoelen leiden tot succes, dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Maar niet heel veel mensen stellen zichzelf ambitieuze doelen. Echter, doordat je doelen definieert, heb je een richting om naar toe te werken. En dat is belangrijk. Want als je niet weet waar je naar toe gaat, dan zijn je acties minder intens. Hierdoor is de kans op falen weer groter. 

Waarom doelen tot succes leiden

Het definiëren van doelen zorgt ervoor dat je je gedachten structureert. Een doel geeft je richting en focus. Je kunt het vergelijken met een schip dat koersloos op zee vaart. Zonder doel, bereikt het schip geen enkele haven van betekenis. Maar dankzij het koersdoel, komt het schip er wel. Stel nou eens dat het schip 2 weken heeft gevaren om het doel (de haven) te bereiken.

Vergelijk dit nu eens met een schip, dat op het zelfde tijdstip is vertrokken en uit dezelfde haven, maar zonder koersdoel. Dit schip dobbert waarschijnlijk nog ergens op een oceaan, terwijl het waarschijnlijk net zoveel energie heeft verbruikt als het schip dat in de haven ligt.

Wat is nu de achterliggende betekenis van de bovenstaande metafoor? Welnu, het kost je evenveel energie om bepaalde acties uit te voeren die leiden tot het behalen van een doel, als dat je dezelfde acties uitvoert zonder dat je duidelijk weet waarvoor je ze uitvoert. Dankzij het definiëren van doelen, worden de acties, die je ervoor zult uitvoeren, intenser. Je weet immers waarvoor je de acties uitvoert. Dus, waarom zou je het niet doen?

Neurologische processen

Doelen nastreven zijn voornamelijk mentale processen. Deze kunnen behoorlijk krachtig zijn. Een groot resultaat, start altijd met een gedachte, een wens, een ambitie. Je kunt een doel zien als een zaadje dat je in je hoofd plant. Wanneer je steeds aan dat doel blijft denken en er steeds meer in gaat geloven, dan ontstaan nieuwe neurologische processen. Je gaat je doelen als het ware voor je zien. Je beeldt je in dat je de doelen behaalt en je ervaart een soort van een euforisch gevoel. Je houdt, als het ware, je onbewuste een beetje voor de gek.

Het aardige hiervan is, dat talloze succesvolle mensen, dergelijke neurologische patronen creëren. Lees maar eens een interview of een boek van een succesvolle topsporter, ondernemer of topcoach. Je zult lezen dat deze persoon in de eerste plaats een diep verlangen had om iets te bereiken. Vervolgens beeldde deze persoon dat in. De kracht van visualisatie is heel groot en vervolgens ging deze persoon over tot actie. Gedurende een lange periode heeft deze persoon zich gecommitteerd aan zijn of haar doelen. Hierdoor ontstaat succes.

Iedereen kan het

Doelen definiëren kan iedereen, ergens voor werken kan ook iedereen wel. Er is dus geen geheim, maar er zijn wel andere beperkingen. Veel mensen geloven ook nog wel ergens in, maar niet heel veel mensen durven het te doen. Echter, niet veel mensen definiëren een doel en maken een plan om dit doel te realiseren.

Succes ontstaat pas nadat je je doelen hebt gedefinieerd en je er een flink aantal acties aan hebt gekoppeld én dat je er zelf in gelooft. Ik heb een 7-stappen model beschreven, dat je handvatten kan bieden. Het is beslist geen rocket science, iedereen kan het, maar niet iedereen doet het.

Stel je doel en ga ervoor!

Wat Je Denkt Ben JezelfSucces, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!