Waarom helpt een doel bij afvallen?

Doel bij afvallenBij afvallen kan het enorm helpen om een doel te definiëren. Dit geldt overigens niet alleen bij afvallen, maar bij alles wat je doet, helpt een doel je enorm. Een doel geeft je richting en brengt focus in je handelen. Doordat je een doel hebt, heb je een punt om naartoe te werken. Alle handelingen die je zult verrichten, staan in het teken om dat doel te behalen. Zo ook bij afvallen. Als je niet weet waar je naar toe werkt, zul je er nooit komen. Er zijn zat mensen die iets wensen. Ze dromen van iets, maar ze werken er niet voor. Dus overkomt het ze ook niet. De eerste stap om iets te realiseren, is om een doel te definiëren. Deze post gaat in op de kracht van mentale aspecten, het definiëren van je doel, bij afvallen.

Ambitieuze doelen

Stel je doel gerust heel hoog. Er bestaat namelijk geen enkel doel dat jij niet kunt behalen. Zolang je er zelf in gelooft, kun je alles realiseren. Een overambitieus doel dwingt je om de gangbare paden te verlaten en nieuwe wegen te bewandelen. En dat is nou net datgene wat je nodig hebt bij afvallen, ofwel duurzame gewichtsreductie. Het is belangrijk dat je de begaande paden verlaat. En waarom zou je dat niet doen? Je hebt het begaande pad al talloze keren bewandeld. Je hebt al een aantal tijdelijke diëten gedaan en je weet eigenlijk al wat er gaat komen. Je begint met goede en frisse hoop, maar al gauw breekt je wilskracht en verval je in oude patronen. Geeft niks, zie het gewoon als een aantal manieren, die je hebt geprobeerd maar die helaas niet werken. Kies een nieuw pad. Een nieuw pad dwingt je tot andere manieren van denken en andere manieren handelen en die leiden tot andere uitkomsten, onder andere bij afvallen.

Alles kan, alles is mogelijk. “The only limitation is your own imagination”, (Albert Einstein) zegt eigenlijk alles. De enige beperking zit in jouw hoofd. Als de mensheid iets heeft aangetoond, dan is het wel dat alles mogelijk is. De mens heeft continenten veroverd, rijken gesticht, naar de maan geweest en in de diepste zeeën geweest. We kunnen vliegen, zwemmen, instrumenten bespelen en armoede van ons afschudden. Dus we kunnen ook een paar kilo’s kwijt raken. Een van de moeilijkheden bij afvallen is echter dat je vaak hoop op een resultaat, maar er niet voor werkt. Je denkt dat je met een tijdelijk dieet duurzame gewichtsreductie bereikt.

Hoe helpt een doel bij afvallen?

Het definiëren van een doel is dus belangrijk. Hoe doe je dat dan? Nou, simpel, schrijf je doel op, kijk er elke dag naar en ga ermee aan de slag. Om je een idee te geven over de impact van zo’n simpele actie, heb ik hier een voorbeeld van een topsporter die zijn doelen opschreef en ernaar leerde leven. André Agassi, de toptennisser, kreeg van zijn coach de opdracht om zijn doelen te definiëren. Hij schreef op wat hij wilde bereiken en handelde daar vervolgens naar.

Dit gebeurde voordat hij zijn comeback maakte en hij het tweede deel van zijn carrière in ging. Het tweede deel van zijn carrière werd uiteindelijk zijn meest succesvolle deel. Hij noteerde zijn doelen en sprak met zich af: “No shortcuts”, ofwel “geen omwegen”. Er bestaat geen gemakkelijke weg. Je zult er hard voor werken. Elke dag las Agassi zijn doelen door en sprak met zichzelf af: ”No shortcuts”.

Wanneer je eenmaal je doel hebt gedefinieerd, visualiseer het dan ook. Stel je wilt 20 kilo afvallen. Zie dan de 20 kilo lichtere versie van jezelf voor je. Bedenk hoe je je zou voelen, wanneer je dat doel gehaald hebt. Het maaktverder niet uit wat je doel is. Of je nu de halve marathon wilt gaan lopen in Amsterdam, of je wilt de Mont Ventoux opfietsen. Zie het doel voor je, er bestaat bijna geen middel dat krachtiger is dan dat. Dit werkt bij alles, dus ook bij afvallen.

Maar wat als ik het niet haal?

De weg naar succes is bezaaid met mislukkingen en je zult dit meerdere keren ervaren. Dat is op zich niet zo belangrijk. Het gaat erom wat je na een mislukking doet. Ga je bij de pakken neerzitten, of sta je weer op? In het leven gaat het er niet om hoeveel successen je kunt vieren. Het gaat erom hoeveel klappen je kunt incasseren en steeds maar weer doorgaat. Het is niet belangrijk dat je 20 keer faalt, het is veel belangrijker dat je de 21ste keer weer opstaat. Winnen en succesvol zijn is niets anders dan 1x meer opstaan dan dat je hebt gefaald. Dit geldt ook bij afvallen.

Hier volgt weer een voorbeeld van een topsporter. Michael Jordan, basketballer, faalde honderden keren bij belangrijke en beslissende punten. Maar door het steeds opnieuw te proberen, won hij vaker dan dat hij verloor. Dat is hoe winnen gaat en bij afvallen gaat het net zo. Natuurlijk zul je af en toe een stuk taart naar binnen werken. Dat geeft niet, als je het stuk taart maar compenseert. Houd het doel voor ogen in het proces bij afvallen en neem er de tijd voor. In andere blogs heb ik al geschreven dat gewichtsreductie tijd kost en om veranderingen vraagt in je gewoontes. 

Een beetje hulp bij afvallen kan geen kwaad. Het e-boek Afvallen Veranderen kan je hierbij enorm helpen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!