7 Redenen om aan dagelijkse lichaamsbeweging te doen

Dagelijkse lichaamsbewegingEen gezond beweegpatroon bestaat uit een uur dagelijkse lichaamsbeweging. Hierbij kun je denken aan fietsen, trap lopen, wandelen, huishoudelijke klussen en ook fitnessen, wielrennen en joggen. Je merkt al dat dagelijkse lichaamsbeweging zich niet alleen maar beperkt tot het actieve sporten. Iets simpels als fietsen naar je werk, of een wandeling tijdens de lunch of na het avondeten, draagt ook al bij aan de norm voor 1 uur dagelijkse lichaamsbeweging. Maar goed, wat zijn nu eigenlijk de voordelen van dagelijkse lichaamsbeweging?

Voordelen van dagelijkse lichaamsbeweging

De voordelen van dagelijkse lichaamsbeweging zijn enorm. Je verbrandt er de nodige calorieën mee, je metabolisme verhoogt, je spiermassa vergroot en het helpt je lichaamsgewicht te reduceren. Ook is lichaamsbeweging goed voor je hart- en bloedvaten, het herstelt je cholesterolbalans, het kan preventief tegen ouderdomsziektes als diabetes 2, kanker en osteoporose werken. Tot slot zorgt een portie dagelijkse lichaamsbeweging ook voor de ontlading van stress. Hiermee kan het preventief werken tegen depressies. Hieronder heb ik 7 redenen geschreven waarom dagelijkse lichaamsbeweging bijdraagt aan een gezonde levensstijl en een gezond gewicht.

1. Calorieën verbranden

Een van de redenen, waarom zou je gaan bewegen, is dat je calorieën verbrandt. Het verbranden van calorieën is een belangrijk facet bij duurzame gewichtsreductie. Hoewel gewichtsreductie met kleine stapjes gaat, komt draagt dagelijkse lichaamsbeweging hier wel aan bij. Hoe werkt dat? Stel, je maakt, met je gezin een wandeling van 2 uur. Wandelen is een vorm van matig intensieve beweging. Je kunt het lang volhouden en je lichaam put de energie direct uit je vetreserves. Per uur, dat je wandelt, verbrand je ongeveer 200 calorieën. Door een wandeling van 2 uur verbrand je dus (200 x 2) = 400 calorieën. Omgezet in lichaamsgewicht heb je dan voor (400 : 7,5) = 53,3 gram lichaamsgewicht verbrand. Die 7,5 komt van de 7.500 calorieën, die 1 kilogram vet je levert. Anders gezegd, om 1 kilo lichaamsvet te verbranden, zul je dus 7.500 calorieën verbruiken. Dat zijn dus een hoop wandelingen. Maar goed, deze grammen komen direct uit je vetmassa en ze komen er niet meer bij. Tenminste, dat is wanneer je niets extra’s eet, boven je normale voedingspatroon. Je kunt die calorieën ook sneller verbranden door bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Daar kun je wel 600 tot 800 calorieën per uur mee verbranden.

2. Gewichtsreductie

Door het verbranden van calorieën, raak je lichaamsgewicht kwijt. Hierdoor wordt je slanker en doordat je slanker wordt, verklein je de kans op diabetes 2. Door meer te bewegen ontwikkel je spiermassa en verbetert je uithoudingsvermogen. Je kunt dus steeds meer aan. Je lichaam past zich hierop aan door in een hogere versnelling te functioneren. Hiermee komen we bij reden 3.

3. Verhoging metabolisme

Het zal zich aanleren om efficiënter en effectiever om te gaan met de voeding die je tot je neemt. Dit proces heet, het verhogen van je metabolisme, ofwel je spijsvertering. Het verhogen van je metabolisme is belangrijk bij duurzame gewichtsreductie. Wanneer je een tijdelijk dieet volgt, gebeurt eigenlijk het omgekeerde. Dan daalt je metabolisme en ontstaat het bekende jojo-effect.

4. Voorkomen van aandoeningen

Beweging heeft niet alleen een positief effect op je gewicht en je metabolisme en dus je gewicht. Dagelijkse lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op je hart, je bloedsomloop, je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Ook verbetert lichaamsbeweging je immuunsysteem en wordt door beweging het verouderingsproces vertraagd. Dagelijkse lichaamsbeweging kent preventieve effect op de belangrijkste oorzaken van hart- en vaataandoeningen zoals verhoogde bloeddruk en aderverkalking. Dagelijkse lichaamsbeweging kent ook een positieve effecten op je botten. Na je 30ste levensjaar, neemt de dichtheid van je botten af. Hierdoor worden ze steeds brozer. Dit is een natuurlijk en niet te stoppen proces. Wanneer je botten heel broos zijn, is er sprake van osteoporose. Ze kunnen dan snel breken. Osteoporose is een veel voorkomende kwaal bij ouderen. Dagelijkse lichaamsbeweging en vooral krachttraining kan je helpen dit tegen te gaan.

5. Toename van spiermassa

Door dagelijkse lichaamsbeweging verbrand je calorieën, maar ook na de beweging blijft je lichaam nog een aantal uren extra calorieën verbranden. Je lichaam herstelt zich dan en daar is nu eenmaal energie voor nodig. Je noemt dit het afterburn effect. Door dagelijkse lichaamsbeweging neemt ook je spiermassa neemt toe. En dat is heel erg gunstig bij gewichtsreductie. Spieren hebben namelijk tot wel 10x meer calorieën nodig om te kunnen functioneren. Voor 1 kilo spier, verbrand je dagelijks zo’n 100 calorieën aan energie. Voor 1 kilo vet is dat slechts 10 calorieën. Door het vergroten van je spiermassa, verbrand je dagelijks automatisch meer calorieën en neemt je vetmassa af.

6. Vermindering van invloeden van stress

Door dagelijkse lichaamsbeweging vloeien je opgebouwde spanningen en stress, die je dagelijks ervaart, af. Hierdoor zal je humeur verbeteren en voel je je prettiger.  Dagelijkse lichaamsbeweging werkt namelijk erg ontspannend en als bijkomend voordeel slaapt je beter. Niet alleen je spieren, ook je hersenen zijn gebaat bij lichaamsbeweging. Vormen van intensieve lichaamsbeweging, zoals wielrennen en hardlopen bevorderen namelijk je bloedsomloop. Hierdoor komt er dus ook meer zuurstof in je hersenen.

7. Aanmaak van natuurlijke feel good drug

Door dagelijkse lichaamsbeweging krijg je vanzelf een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen. Je zult je lichaam anders gaan bekijken. In de plaats van alleen maar te kijken hoe het eruit ziet, zul je ook gaan bekijken wat je lichaam allemaal kan. En dat is een prettig gevoel. Maar goed, door dagelijkse lichaamsbeweging en zeker door intensieve bewegingsvormen, maakt je lichaam de neurotransmitters endorfine en dopamine aan. Deze stofjes geven je een euforisch en goed gevoel. Die stofjes zorgen er ook weer voor dat je beter tegen stress en zorgen kunt. Ze worden ook wel de natuurlijke “feel good drug” genoemd.

Intensieve beweging kan zelfs depressieve gevoelens verminderen. Tijdens een krachttraining, of hardlopen, maakt je lichaam het stofje fenyletylamine aan. Door dit regelmatig intensief te bewegen, verminder je de kans op depressieve gevoelens. Fenyletylamine kan zelfs depressies voorkomen. Niet gek, voor een stofje dat gewoon door je eigen lichaam aangemaakt kan worden. Je vraagt je af waarom antidepressiva (samen met cholesterolpillen) een van de meest verkochte medicijnen zijn in ons land. Door regelmatig 20 à 30 minuten aan een vorm van intensieve lichaamsbeweging te doen kun je veel leed voorkomen. Hardlopen en wielrennen, maar ook krachttraining zijn hier zeer geschikt voor.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!