Tips voor gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes zijn niet de tussendoortjes waar veel reclame voor wordt gemaakt. Veel van dergelijke producten zijn bewerkte voedingsmiddelen en bevatten derhalve veel ongezonde stoffen. Dat soort tussendoortjes zijn veelal dikmakers. Ze bevatten veel calorieën en verzadigen niet echt. Gezonde tussendoortjes daarentegen verzadigen wel, bevatten weinig calorieën en passen derhalve prima in een gezond voedingspatroon. Ook als je wilt afvallen, kunnen gezonde tussendoortjes je helpen. Er wordt alleen niet veel reclame voor gemaakt, want ze leveren de verkopers niet veel op. Maar deze tussendoortjes kunnen jou wel veel opleveren.

Tips voor gezonde tussendoortjes

Het is enorm zonde, om een gezond ontbijt, een gezonde lunch en ‘s avonds een gezond diner te eten wanneer je dagelijks 1 of 2 (of meer) bewerkte tussendoortjes eet. Deze producten dragen bij aan dingen waar je niet blij van wordt. Zo bestaat ontbijtkoek voor zo’n 30% uit suiker, hebben rijstwafels een hoge glycemische waarde en bevatten allerlei yoghurtdrinks veel suiker en E-nummers. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel. In de onderstaande opsomming vind je een flink aantal gezonde tussendoortjes.

1. Peulvruchten

Peulvruchten zijn erg gezonde tussendoortjes. Ze bevatten veel eiwitten, vezels, gezonde vetten, complexe koolhydraten en antioxidanten. Dit maakt ze erg voedzaam en gezond. Bij peulvruchten kun je denken aan linzen, erwten, kidney bonen en zelfs pinda’s. Naast hun gezonde effecten, kunnen peulvruchten je ook helpen bij afvallen, onder andere vanwege hun verzadigende werking.

2. Noten

Noten bevatten veel gezonde vetten, zoals de omega 3 vetten, vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen. Bij noten als gezonde tussendoortjes kun je denken aan walnoten, pistache-, hazel- en cashewnoten. Ze zorgen ervoor dat je honger gestild wordt en ze vergroten je geluksgevoel. Dit komt door het stofje serotine. Noten kun je dus zien als het gezonde tussendoortje, dat je kan helpen bij afvallen en je een blij gevoel geeft. Let er op dat de noten die je eet, ongebrand en ongezouten zijn en dat ze niet voorzien zijn van een een of ander krokant laagje. Tijgernoten en andere borrelnoten zijn dus niet zo gezond.

3. Gekookt ei

Nog niet zo heel lang geleden werd ei nog gezien als een ongezonde cholesterolbom. Je zou er goed aan doen om er niet teveel van te eten. Maar eieren blijken best wel gezonde tussendoortjes te zijn. Een ei is misschien niet het eerste waar je over denkt, wanneer je even iets wilt eten, maar het bevat veel eiwitten en die werken erg verzadigend. Het gevolg daarvan is, dat je de rest van de dag minder honger hebt.

4. Groente

Dit had je waarschijnlijk wel verwacht. Groente zijn hele gezonde tussendoortjes en ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt hierbij denken aan augurken, avocado, wortel, cherry tomaten, selderij, komkommer en stukjes paprika. Groente bevat amper calorieën, maar wel vezels, vitaminen en mineralen. Groente laat je bloedsuiker niet snel stijgen, hierdoor voorkomen ze hongerbuien. Ze passen derhalve prima in bij gezonde voeding.

5. Fruit

Nou, dan zal fruit ook wel vallen onder het kopje gezonde tussendoortjes. Fruit bevat, net als groente, een boel gezonde voedings- en bouwstoffen. Daarnaast zit er wel wat suiker in, maar dit zijn natuurlijke suikers, ze horen in het fruit. Dergelijke suikers kan je lichaam goed verwerken doordat ze vergezeld worden door andere gezonde stoffen.

6. Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten bevatten ook vitamines, mineralen en vezels. Ze zijn wel wat minder gezond dan verse vruchten, maar het is veel beter om gedroogde vruchten te eten in de plaats van koeken of chips.

7. Zaden

Bij zaden kun je denken aan pitten, zoals zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten. Qua gezonde eigenschappen lijken ze op noten.

8. Chocola

Yes! Denken nu veel mensen. Toch nog iets echt lekkers. Cacao is erg gezond. Let wel, je kunt niet zomaar een reep open scheuren en verorberen. In de supermarkt vind je veel chocola die niet onder gezonde tussendoortjes vallen. Kijk naar de hoeveelheid cacao in de reep en hoe deze bereid is. Gezonde chocola is gemaakt van rauwe cacaobonen en er is geen geraffineerde suiker aan toegevoegd. Je zult wel een beetje op zoek dienen te gaan naar dergelijke chocola. Maar goed, dat is het wel waard denk ik.

Als je wilt afvallen doe je er goed aan om bewerkte voedingsmiddelen en ongezonde tussendoortjes te mijden. Kies voor voedingsmiddelen die complexe koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten bevatten. Koolhydraten heb je nodig voor je hersenen en je spieren. Eiwitten zijn bouwstoffen bij uitstek, je hele lichaam is ermee opgebouwd en vetten hebben naast brandstoffunctie ook een opbouwfunctie. Je vindt dit soort bouw- en brandstoffen in onbewerkte voedingsmiddelen en gezonde tussendoortjes. In het e-boek Gezonde Voeding, kun je meer lezen over de positieve effecten van gezond eten. Wil je wat kilo’s kwijt, dan is het e-boek Afvallen Veranderen een aanrader. Je kunt deze 2 e-boeken ook als combinatie kopen, dan ben je wat goedkoper uit.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!