Overgewicht en obesitas: waar ligt de oplossing?
Ongeveer 30% van de mondiale bevolking heeft te maken met overgewicht en obesitas. Je hebt het hier over 2,1 miljard mensen! Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Het onderzoek werd gedaan door de Universiteit van Washington. Nu kun je denken: “Dit wisten we toch al? Er zijn zoveel mensen met overgewicht en obesitas“. Maar ja wat is nu de oplossing? Daarover gaat dit artikel.
Het groter wordende probleem van overgewicht en obesitas
Het probleem van overgewicht en obesitas is eigenlijk nog groter. Dit komt omdat in onze westerse wereld, waar Nederland, Europa en de VS toe behoren, zo’n 50% van de bevolking kampt met overgewicht en obesitas. Dit zijn dus een heleboel mensen en daar blijft het niet bij.
In de ontwikkelingslanden, zoals China, India, Brazilië en andere Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen, stijgt het percentage van mensen met overgewicht en obesitas ook nog eens heel erg fors.
Opmerkelijk is ook te noemen dat er, tot nu toe, nog geen enkel land een beleid heeft weten te ontwikkelen om overgewicht en obesitas tegen te gaan.
Vroeger werden overgewicht en obesitas gezien als een typische welvaartsaandoening. Alleen rijke mensen leden eraan. Tegenwoordig komt overgewicht en obesitas voor in alle lagen van de bevolking. Rijk, arm, geschoold, ongeschoold, mannen, vrouwen en kinderen.
Overgewicht en obesitas zijn beiden niet kieskeurig. Als je niet oplet, dan krijg jij het ook.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht en obesitas?
Waarschijnlijk heb je hier al eens over gelezen. Overgewicht en obesitas worden in verband gebracht met allerlei fysieke en mentale ongemakken. Hierbij kun je denken aan chronische aandoeningen zoals diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten, artrose en osteoporose. Bij de mentale ongemakken kun je denken aan een laag zelfbeeld, minder lekker in je vel zitten en zelfs depressie.
Of wat dacht je van schaamte om je lichaam te laten zien (in de zomer)? Of het simpele feit dat kleding gewoon niet lekker zit of mooi valt. Dit zijn zeer praktische issues.
Je zult begrijpen dat al die mensen, met dergelijke aandoeningen vroeg of laat bij de dokter aankloppen. Ziektekosten worden hierdoor onbetaalbaar. Het blijkt dat ongeveer 50% van de Nederlandse zorgkosten, die jaarlijks zo’n € 90 miljard bedragen, besteed worden aan medicatie die een gevolg zijn van overgewicht en obesitas.
Hierbij kun je denken aan cholesterolmedicatie en antidepressiva. Beiden zijn zij de meest verkochte medicijnen van de westerse wereld. Dit geeft te denken.
Is er een oplossing?
Nou, genoeg over de problemen die overgewicht en obesitas kunnen veroorzaken. Hoog tijd om naar de oplossingen te kijken. Waar ligt de oplossing?
Die ligt bij jezelf.
Eigenlijk is het dus heel simpel. De overheid bepaalt immers niet wat jij in je mond stopt en hoe vaak je dat doet. Dat bepaal jezelf.
De overheid bepaalt ook niet hoeveel jij dagelijks beweegt, dat bepaal jezelf. Het is jouw keuze om met de fiets naar je werk te gaan, een wandeling te maken en actief te sporten. De overheid bepaalt alleen de regels en de kaders.
Ongelijk speelveld
De overheid creëert het speelveld. En in dat speelveld is de voedingsmiddelenindustrie, met hun bewerkte voedingsmiddelen, een hele belangrijke en dominante speler. Deze speler verleidt je dagelijks meerdere keren om hun producten te kopen. Op zichzelf past dit prima in hun bedrijfsvisie, maar het past niet goed bij je lichaam.
Eigenlijk kunnen wij (jij en ik) niet tegen dergelijks machtige spelers op. Voedingsmultinationals hebben werkelijk 10 duizenden producten ontwikkeld, die niet goed zijn voor je lijn en je gezondheid. Deze producten zijn zo ongelofelijk goed in elkaar gezet, dat er veel van verkocht wordt. De verkoopcijfers van dergelijke producten (veelal junkfood, fastfood en producten waar veel suiker in zit) vullen de dikke portemonnee van de bedrijven.
Ook vullen dergelijks producten jou maag en worden je taille en je buik steeds dikker.
De voeding die ons lichaam voedt en verzorgt heeft een veel kleiner aandeel in de winkels waar je voeding koopt. Het speelveld is dus eigenlijk ongelijk. Je weet gewoonweg lang niet altijd wat je in je mond stop. Wat doen die producten eigenlijk in je lichaam? Welk effect hebben zij op je vetopslag? Waarom heb je zo vaak trek?
Wil jij echt afvallen en niet meer aankomen? Ben jij het zat om het dikkertje te zijn? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Go for it! Het is je gegund.
Wat kun je doen tegen overgewicht en obesitas?
Goed, overgewicht ontstaat (mijns inziens) vooral door de veelvuldige consumptie van de verkeerde voeding. Je weet wel waarover ik het heb; frisdrank, gesuikerde zuivelproducten, fastfood, junkfood en natuurlijk de usual suspects koekjes, chips en snacks. Helaas blijken ook tal van “gezonde” producten veel suiker te bevatten.
Ik heb hieronder 5 manieren voor je uiteen gezet, die je kunnen helpen om minder verleidelijke voeding te kopen en te eten, zodat je het risico op overgewicht vermindert.
- Begin bij jezelf en bepaal zelf wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Laat je niet dicteren door de verleidelijke reclames en het smakelijk uitziende fastfood en junkfood.
- Zorg ervoor dat je geen overgewicht creëert, of wanneer je al overgewicht hebt, zorg ervoor dat je dit gewicht krijt raakt. (koop het e-boek)
- Verander, stapje voor stapje, je ongezonde gewoontes in gezonde gewoontes. Onbewust krijg je veel calorieën binnen en verbrand je er te weinig. Hierdoor ontstaat overgewicht. Verander een aantal ingesleten patronen en merk het verschil.
- Kies zoveel mogelijk onbewerkte en gezonde voeding.
- Zorg voor minimaal 1 uur lichaamsbeweging per dag.
Dit zijn 5 zeer praktisch toepasbare tips, die je vrijwel direct kunt uitvoeren. Wellicht denk je nu: “Dat is toch geen hogere wiskunde”? Dat is het ook niet. Een gezonde levensstijl, afvallen, op gewicht blijven, gewichtscontrole en dergelijke is meestal geen kwestie van ingewikkelde exercities, het moeilijke ligt meer in het veranderen van je gewoonten en het volhouden.
Meer weten?
Wil je meer weten over het voorkomen van overgewicht en obesitas en wil je sowieso gezonder zijn? Wil jij flink afvallen en daarna niet meer aankomen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je leert dat je zonder honger kunt afvallen en je hoeft ook geen calorieën te tellen.
Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen
Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!
In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.
Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.
Wil je meer weten over gezonder eten? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. Het helpt je de juiste stappen te zetten.
Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/an-epidemic-of-obesity/