Menu

Blog

Cart

2017-05-02

Ongeveer 30% van de mondiale bevolking heeft te maken met overgewicht en obesitas. Je hebt het hier over 2,1 miljard mensen! Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Het onderzoek werd gedaan door de Universiteit van Washington. Nu kun je denken: “Dit wisten we toch al? Er zijn zoveel mensen met overgewicht en obesitas”. Maar wat is nu de oplossing?

Het grotere probleem van overgewicht en obesitas

Het probleem is eigenlijk groter, want in de westerse wereld, waar Nederland, Europa en de VS toe behoren, kampt zo’n 50% van de bevolking met overgewicht en obesitas. En in de ontwikkelingslanden, zoals China, India, Brazilië en andere Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen, stijgt het percentage van mensen met overgewicht en obesitas heel fors.

Overgewicht en obesitas. Oplossing? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Opmerkelijk is ook te noemen dat er, tot nu toe, nog geen enkel land een beleid heeft weten te ontwikkelen om overgewicht en obesitas tegen te gaan.

Vroeger werden overgewicht en obesitas gezien als een typische welvaartsaandoening. Alleen rijke mensen leden eraan. Tegenwoordig komt overgewicht en obesitas voor in alle lagen van de bevolking. Rijk, arm, geschoold, ongeschoold, mannen, vrouwen en kinderen.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht en obesitas?

Waarschijnlijk heb je hier al eens over gelezen, maar goed, overgewicht en obesitas worden in verband gebracht met allerlei fysieke en mentale ongemakken. Hierbij kun je denken aan chronische aandoeningen zoals diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten, artrose en osteoporose. Bij de mentale ongemakken kun je denken aan een laag zelfbeeld, minder lekker in je vel zitten en zelfs depressie.

Je zult begrijpen dat al die mensen, met die aandoeningen vroeg of laat bij de dokter aankloppen. Ziektekosten worden hierdoor onbetaalbaar. Het blijkt dat ongeveer 50% van de Nederlandse zorgkosten, die jaarlijks zo’n € 90 miljard bedragen, besteed worden aan medicatie die een gevolg zijn van overgewicht en obesitas. Hierbij kun je denken aan cholesterolmedicatie en antidepressiva. Beiden zijn zij de meest verkochte medicijnen van de westerse wereld. Dit geeft te denken.

Oplossing

Nou, genoeg over de problemen die overgewicht en obesitas kunnen veroorzaken. Hoog tijd om naar de oplossingen te kijken. Waar ligt de oplossing?

Die ligt bij jezelf. De overheid bepaalt niet wat jij in je mond stopt en hoe vaak je dat doet. Dat bepaal jezelf. De overheid bepaalt ook niet hoeveel jij dagelijks beweegt, dat bepaal jezelf. Het is jouw keuze om met de fiets naar je werk te gaan, een wandeling te maken en actief te sporten. De overheid bepaalt alleen de regels en de kaders.

De overheid creëert het speelveld. En in dat speelveld is de voedingsmiddelenindustrie, met hun bewerkte voedingsmiddelen, een hele belangrijke en dominante speler. Deze speler verleidt je dagelijks meerdere keren om hun producten te kopen. Op zichzelf past dit prima in hun bedrijfsvisie, maar het past niet goed bij je lichaam.

Wat kun je doen tegen overgewicht en obesitas?

  1. Begin bij jezelf en bepaal zelf wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Laat je niet dicteren door de verleidelijke reclames en het smakelijk uitziende fastfood en junkfood.
  2. Zorg ervoor dat je geen overgewicht creëert, of wanneer je al overgewicht hebt, zorg ervoor dat je dit gewicht krijt raakt.
  3. Verander, stapje voor stapje, je ongezonde gewoontes in gezonde gewoontes. Onbewust krijg je veel calorieën binnen en verbrand je er te weinig. Hierdoor ontstaat overgewicht. Verander een aantal ingesleten patronen en merk het verschil.
  4. Kies zoveel mogelijk onbewerkte en gezonde voeding.
  5. Zorg voor minimaal 1 uur lichaamsbeweging per dag.

Dit zijn 5 zeer praktisch toepasbare tips, die je vrijwel direct kunt uitvoeren. Wellicht denk je nu: “Dat is toch geen hogere wiskunde”? Dat is het ook niet. Een gezonde levensstijl, afvallen, op gewicht blijven, gewichtscontrole en dergelijke is meestal geen kwestie van ingewikkelde exercities, het moeilijke ligt meer in het veranderen van je gewoonten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het voorkomen van overgewicht en obesitas en wil je sowieso gezonder zijn? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. Het helpt je de juiste stappen te zetten.

Dit ben ik en ik wil graag dat het goed met je gaat. Dit houdt wat mij betreft het volgende in; een gezond gewicht, gezond eten en een goed gevoel. Gezond, slank en fit dus. Helaas wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt. Er is ongelooflijk veel ongezonde voeding te koop. Ook ervaren te veel mensen te veel stress, we slapen niet genoeg en we bewegen tekort. En zo lijkt ook de omzet van voedingsbedrijven belangrijker te zijn dan onze gezondheid. Daarom schrijf ik al jaren over gezond eten en gezond leven. Dit doe ik omdat ik enorm geloof in de kracht van gezonde voeding in een gezond leven. Ik leef het zelf en het werkt echt! Alles wat ik weet deel ik met je in blogs, artikelen en in de e-boeken die ik schrijf. Ook kun je bij mij terecht voor persoonlijk voedingsadvies. Dit doe ik via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies.

Andere bekeken ook:

Afvallen

6 Fouten die je stofwisseling vertragen, waardoor je niet afvalt

Lees meer
Afvallen

Hoe kan ik snel en gezond afvallen?

Lees meer
Afvallen

Snel klaar met de 7 minute workout. Werkt het echt?

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer