Op je bek gaan hoort er gewoon bij.
Voor veel mensen is een mislukking, direct het eindstation. Ze schrikken erg van hun falen en denken dan negatief over zichzelf. Op je bek gaan hoort er gewoon bij. Op je bek gaan in een onderdeel van een leerproces. Denk je werkelijk dat de meest succesvolle mensen, die jij kent, nooit mislukkingen hebben gekend? Zij hebben juist mislukkingen gekend en daarom zijn zij nu succesvol. Wat doen zij dan anders? Daarover gaat dit artikel.
Op je bek gaan is een stap
Wellicht heb je ooit wel eens in een artikel, een interview of een biografie, van een succesvolle sporter, zakenman, politicus of ondernemer gelezen dat zij het meest hebben geleerd van hun fouten. Juist het maken van fouten heeft hen gebracht tot wat ze nu zijn. Je hebt dan kunnen lezen dat zij hun fouten hebben omarmt en ervan hebben geleerd. Zij zien fouten maken, of op je bek gaan, als een onderdeel van een proces. Het proces leidt hen uiteindelijk naar succes. In wat dan ook.
Je hoeft zelf natuurlijk geen miljonair te worden, topondernemer of wat dan ook, dat vraagt niemand van je. De bedoeling van dit artikel is om, het op je bek gaan in een ander perspectief te plaatsen. Ik merk namelijk, aan de feedback die ik ontvang van lezers van de blogs, de artikelen en de e-boeken, dat zij veel baat hebben bij dit mentale aspect. Of je nu wilt afvallen, een diploma wilt behalen, een sportieve prestatie wilt neerzetten, het maakt niet uit. Op je bek gaan doe je altijd een of meerdere keren. Maar dat is dus niet erg, dat hoort erbij.
Hoe ga je ermee om?
Ok, als op je bek gaan er gewoon bijhoort, hoe ga je er dan mee om? Laten we eerst eens vaststellen dat je vroeger heel vaak hebt gefaald. Je kon niet in 1x lopen, in 1x fietsen, ook in de liefde zul je de nodige keren op je bek zijn gegaan en zo als het ook wel zijn tijdens je schoolperiode, met je rijexamen of gewoon in normale relaties met mensen. Doordat je fouten maakte, leerde je dat bepaalde dingen voor jou niet werken. Doordat je de fouten herstelde leerde je hoe bepaalde dingen voor jou wel werken. Wat voor jou werkt, hoeft voor een ander niet te werken en andersom. Het is belangrijk te leren hoe jij leert.
Voor een kind is het geaccepteerd om te falen. Doordat een kind faalt, leert het snel. Maar gaandeweg de jaren, wordt er steeds meer van je verwacht. Dit kun je zien als volwassen worden. Een nadeel daarvan is dat jouw houding ten opzichte van falen veranderd. Je gaat falen, zwak vinden en als jij dit niet gaat vinden, dat vindt je omgeving dat wel. Hierdoor wordt je een beetje angstig om nieuwe dingen te gaan doen, of om bepaalde dingen te realiseren. Nu komen wel uit bij je dieperliggende emoties; angst, onzekerheid, gêne en schaamte.
Heel veel van je onbewuste handelen en je onbewuste denken wordt bepaald door dergelijke emoties. Denk eens bij jezelf hoe jij meestal met tegenslag omgaat. Vind je jezelf een sukkel? Schaam je jezelf? Denk je bij jezelf; “Zie je wel, ik kan het toch niet”? Het is heel normaal om dergelijke gevoelens te hebben, dit is zo geconditioneerd. Je hebt het jezelf als het ware aangeleerd. Nu komt het mooie, als je het jezelf (onbewust) hebt aangeleerd, dan kun je het jezelf (bewust) ook afleren.
Hoe doe je het?
Hoe kun je andere omgaan met de emoties die horen bij falen? Het antwoord dat je nu gaat lezen is werkelijk te simpel voor woorden. Je kunt anders omgaan met op je bek gaan, door simpelweg te verwachten dat je faalt. Maar nu gaat het erom wat je doet, nadat er iets is mislukt. Je gaat deze keer niet bij de pakken neerzitten, je probeert het gewoon nog een keer. Is het zo simpel? Ja, het is zo simpel. Waarom doet niet iedereen het dan, als het zo gemakkelijk is? Nou, dat is de paradox, veel mensen kiezen voor de gemakkelijke weg. Het vergt best wat moed om je onzekerheden te trotseren en om de confrontatie met jezelf aan te gaan.
Veel mensen ontwijken liever de innerlijke strijd, omdat het best een ongemakkelijk gevoel kan geven. Maar goed, dat ongemakkelijke gevoel is slechts tijdelijk. Na een paar uur (een paar dagen, weken of maanden) neemt een ander gevoel de plek in van dat ongemakkelijke gevoel. Dat is een prettig gevoel, want je hebt jezelf overwonnen. Je kunt dit zien als een proces. Het proces is nooit af en gedurende het proces zul je vele mentale obstakels overwinnen. Je kunt hier veel meer over lezen op de website, in de kennisbank Mentaal.
Op je bek gaan, is dus een normaal onderdeel van een proces. Er ontstaat pas een probleem met de keuze hoe jij ermee omgaat. Je kunt hier dus meer over lezen op de website van NLbewustgezond.nl. Op de Facebook pagina worden vrijwel dagelijks inspirerende en motiverende afbeeldingen en quotes geplaatst. Deze kunnen je ook helpen.