Waarom is selenium in voeding belangrijk?

Selenium in voeding is belangrijk, maar heb je wel eens van dit mineraal gehoord? Selenium speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van je lichaamscellen en de bescherming van je rode bloedlichaampjes. Zo zou selenium je kunnen beschermen tegen bepaalde typen kanker, het stimuleert de vruchtbaarheid (vooral bij mannen) en het maakt zware metalen, die je dagelijks binnen krijgt vanwege uitlaatgassen en dergelijke, minder giftig. 

Waarom is selenium in voeding belangrijk?

In welke voedingsmiddelen vind je selenium? Laten we daar eens mee beginnen. Je vindt selenium in voeding die je gewoon in de winkel kunt kopen.

Selenium in voeding. Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding eens.

In het onderstaande rijtje vind je een overzicht:

 • Vis, schelp- en schaaldieren
 • Graanproducten, vooral volkoren producten
 • Kip
 • Mager vlees en orgaanvlees zoals lever
 • Knoflook
 • Uien
 • Eieren
 • Broccoli
 • Asperges
 • Tomaten
 • Champignons
 • Zaden en noten

Door de landbouwtechnieken van tegenwoordig vind je significant minder mineralen en vitaminen in je groenten, in vergelijking met een jaar of 30 geleden. Deze percentages kunnen wel oplopen tot 80%. Wellicht heb je de discussie van onlangs gevolgd, waarbij de ene partij stelde dat je tegenwoordig 400 gram groente nodig hebt, om alle gezonde bouwstoffen binnen te krijgen. Maar de andere partij stelde dat dit niet nodig zou zijn, omdat veel mensen al niet eens aan de 200 gram zouden komen.

Nu ben ik absoluut geen voorstander van de laatste stelling en heb ik inmiddels in ruime mate voldoende gelezen en heb ik voldoende bestudeerd dat ik een dergelijk stelling zelfs gevaarlijk vind. Wanneer je niet genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten binnen krijgt, dan ontstaan er tekorten. Die tekorten kunnen leiden tot vervelende fysieke gevolgen. Ook zou je, door die tekorten, meer de neiging kunnen krijgen om te gaan snaaien, waardoor je de risico’s op overgewicht vergroot.

Wat doet selenium?

Maar goed, wat doet selenium? Selenium speelt een rol bij de aanmaak van je lichaamscellen en het speelt een rol bij de goede werking van de schildklier. Je schildklier is vrij essentieel in het verteren en verwerken van je eten. Het is dus best belangrijk dat deze goed werkt. Omdat selenium werkt als een antioxidant, beschermt het je rode bloedlichaampjes en je lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen.

Vrije radicalen ontstaan automatisch en frustreren je celdeling. Hierdoor kanker kan ontstaan. Selenium beschermt mogelijk tegen prostaatkanker. Hoewel dit onderzocht is, met succes, dient er meer onderzoek te plaats te vinden om de relatie echt wetenschappelijk aan te tonen. 

Hoeveel selenium heb je nodig?

De aanbevelingen lopen wat uiteen, de ene partij vindt dan je genoeg hebt aan 50 microgram, andere partijen gaan tot hoeveelheden van 200 microgram per dag. Hoewel een microgram niet veel is, komen veel mensen tekort. Dit komt door het tekort van mineralen van selenium in voeding. Als je een tekort hebt dan kun je hartstoringen, spierpijn en spierzwakte ervaren. Onthoud in deze dat je hart een spier is.

Onderzoek

Selenium heeft in een onderzoek in Amerika aangetoond dat de risico’s op kanker kan verkleinen. Aan het onderzoek, in Arizona, deden 1.300 mensen mee. Zij kregen 7 jaren lang dagelijks 200 microgram selenium toegediend en wat bleek? Het aantal gevallen van kanker was 42% lager dan dat van de controle groep, die een placebo had ontvangen. Selenium zou vooral preventief kunnen werken tegen prostaat-, long-, en darmkanker.

Meer weten?

Selenium in voeding doet is dus erg goed voor je. Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding.

Wil je meer weten over gezond eten, gezond leven, een gezond gewicht en wil je wel lekker blijven genieten? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!