15 Super gezonde kruiden

Kruiden zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens super gezond. Kruiden zijn gezond omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben en antioxidanten bevatten. Antioxidanten beschermen lichaamscellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen aandoeningen als hartziekten en kanker veroorzaken. Sommige kruiden kunnen zelfs dezelfde werking hebben als medicijnen tegen chronische ziekten zoals kanker, diabetes 2, hart- en vaatziekten, artritis, een hoog cholesterolgehalte en osteoporose. In dit artikel lees je meer over de gezonde effecten van verschillende kruiden. Deze kruiden zijn goed verkrijgbaar in de winkels, niet erg duur en gemakkelijk te verwerken in je eten. 

Gezonde kruiden

Kruiden geven smaak aan eten en ze maken je ook nog eens gezond. Dat is een hele fijne combinatie. De meeste mensen zijn zich niet bewust van al die gezonde effecten van kruiden. Ze vinden kruiden gewoon lekker en daar is op zich helemaal niets mis mee.

Gezonde kruiden en meer daarover weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

In de onderstaande opsomming lees je over een flink aantal kruiden. Er bestaan er natuurlijk veel meer, maar de beschreven kruiden zijn breed bekend, goed verkrijgbaar en gemakkelijk te gebruiken.

Gezonde kruiden: Knoflook

Als smaakmaker is knoflook goed bekend. Knoflook is ook nog eens heel erg gezond. Knoflook heeft een gezonde uitwerking op je hart-en vaatstelsel. Het kan je bloeddruk verlagen, je bloedsomloop bevorderen en je glucose en je cholesterolgehalte in je bloed laten dalen.

Hiermee kan knoflook preventief werken tegen trombose, spataderen, versnelde hartwerking en vaatkramp. Knoflook doet ook je longen en je luchtwegen goed. Het zou goed werken tegen keelpijn, kinkhoest, ontstekingen van de bijholtes, griep en zelfs bronchitis en astma. Knoflook kan ook helpen tegen bacteriële infecties en ontstekingen.

Knoflook draagt voorts bij aan je immuunsysteem. Hiermee zou het preventief kunnen werken tegen bepaalde soorten kanker en ze eventueel zelfs kunnen bestrijden. Er worden zelfs onderzoeken gedaan naar de effecten van knoflook op immuunsysteemziekten als AIDS en ME.

Een nadeel van knoflook is natuurlijk dat je er een beetje door gaat geuren. Maar elk nadeel heeft zijn eigen voordeel, want muggen zijn niet dol op een lijf dat naar knoflook ruikt. Eet niet meer dan 3 tenen knoflook per dag.

Gezonde kruiden: Uien

Hoewel een uit eigenlijk meer een groente is, heb ik hem toch toegevoegd in deze lijst met gezonde kruiden. Vaak gebruik je een ui namelijk om smaak aan je gerecht te geven, net als je met kruiden doet. Ook in een ui vind je behoorlijk veel gezonde stoffen.

Gezonde kruiden uien. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Zo bevat ui veel vitamine C en antioxidanten. Die gezonde stoffen zorgen ervoor dat het dagelijks eten van uien, bijdraagt aan je weerstand, het stimuleert je goede HDL cholesterol en het kan je bloeddruk verlagen en de kans op bloedklonten verkleinen.

Daarnaast kan het eten van uien je bloedsuikerspiegel verlagen. Ui heeft dus positieve effecten op je hart- en je bloedvaten. Dit is weer gunstig ter preventie van hongerpieken met overgewicht en aandoeningen als diabetes 2, tot gevolg. Ook kent ui positieve effecten bij de behandeling van diverse longziektes zoals bronchitis en astma.

Ook de wetenschap heeft zich bezig gehouden met uien. Het bleek namelijk dat het eten van uien een preventieve werking kan hebben op het voorkomen van diverse typen kanker. Cariës, in je mond worden door ui onschadelijk gemaakt, evenals de bacteriën die je tandvlees aantasten. Ui kan zelfs bijdragen aan sterkere botten en het weefsel tussen je gewrichten.

Het is goed voor je bindweefsel. Bindweefsel is als het ware de verpakking van je organen, je bloedvaten, je zenuwen, je spieren en je milt. Tot slot heeft ui een positief effect op je spijsvertering en werken uien ontstekingsremmend, het zou zelfs ontstekingsreuma kunnen tegengaan, of de kans dat je het krijgt, verminderen

Gezonde kruiden: Gember

Gember bevat veel antioxidanten en wordt geroemd om zijn medicinale werking. Gember heeft positieve effecten op je spijsvertering, het werkt zuiverend, ontspannend, ontgiftend, ontstekingsremmend en het helpt je om wat meer calorieën te verbranden. Hierdoor past gember prima bij je wanneer je wat extra kilo’s kwijt wilt. Ook kan gember je adem verfrissen en slijmoplossend werken.

Gezonde kruiden, gember en meer daarover weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezonde kruiden: Zwarte peper

Je zou het wellicht niet verwachten, maar zwarte peper heeft tal van gezonde eigenschappen. Het zou de vetafbraak stimuleren, waardoor het je kan helpen bij afvallen. Zwarte peper zou je slechte LDL cholesterol in je bloed verlagen, evenals triglyceriden (ongezonde vetten) en juist het goede HDL cholesterol verhogen. Ook bevat het antioxidanten.

Gezonde kruiden: Kaneel

Kaneel bevat het stofje cinnamaldehyde. Vandaar de naam cinnamon in het Engels. Het heeft een positief bij kwalen als misselijkheid, winderigheid, diarree, verkoudheid en het heeft een gunstige invloed op je cholesterolgehalte en je glucose spiegel.

Gezonde kruiden: Kurkuma

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en het kan ontstekingsremmend werken. Tevens heeft het positieve effecten op je lever, je darmen en je milt. Ook zuivert het je bloed en is het rijk aan antioxidanten waardoor het, net als vele andere kruiden, kankerwerende eigenschappen heeft.

Gezonde kruiden: Rozemarijn

Rozemarijn bevat onder andere carnosinezuur. Deze naam kun je vergeten, maar de werking ervan is dat het kankercellen bestrijdt, zo blijkt uit onderzoek. De geur van rozemarijn blijkt zelfs een positief te werken op je geheugen. Daarnaast kent rozemarijn een ontstekingsremmende werking en zou het preventief zijn tegen hart- en vaatziekten.

Gezonde kruiden: Tijm

Voor mensen met ademhalingsproblemen zoals bronchitis, kan tijm positieve effecten hebben. Zo helpt tijm bij keelpijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel hoestdranken een tijmsmaak hebben. Het zou zelfs bij katers kunnen helpen. Tenslotte zou tijm een positieve werking hebben op  spijsvertering en zou het goed voor je tandvlees zijn.

Gezonde kruiden: Oregano

Veel mediterraanse maaltijden bevatten oregano. Ook oregano heeft een ontstekingsremmend effect en zit vol met antioxidanten die de vrije radicalen te lijf gaan. Er zijn mensen die stellen dat oregano een vergelijkbare werking heeft als de gemiddelde antibiotica. Zover zal ik niet gaan, dit is een receptenboek, geen medische handleiding. Maar goed, oregano kent ook antibacteriële eigenschappen en dat heeft met name zijn effect op bacteriën en parasieten die door voedsel worden overgedragen.

Gezonde kruiden: Basilicum

Basilicum bevat veel vezels en heeft een ontgiftende werking op je lever. Ook staat basilicum bekend als een kalmerend middel.

Gezonde kruiden: Peterselie

Het is een beetje een oubollig kruid en het wordt vaak als decoratie gebruikt. Echter peterselie bevat veel gezonde stoffen. Deze stoffen zijn belangrijk voor je bloed. Derhalve kent peterselie een preventieve werking als het gaat om hart- en vaatziekten.

Gezonde kruiden: Koriander

Mijn favoriete kruid is koriander. Je vindt dit vaak terug in Latijns Amerikaanse en Aziatische gerechten. Koriander zit vol met vezels en mineralen zoals ijzer. Het helpt je om zware metalen, die je dagelijks binnen krijgt via uitlaatgassen, pesticiden en dergelijken, af te breken.

Gezonde kruiden: Bieslook

Bieslook heeft een positief effect op je immuunsysteem. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat bieslook het risico op bepaalde typen kanker verlaagt.

Gezonde kruiden: Munt

Tegenwoordig is muntthee erg in. Munt werkt goed tegen misselijkheid en het bevordert de ademhaling. Is er iemand in je gezin met puistjes? Probeer dan eens dagelijks 2 blaadjes munt.

Gezonde kruiden: Keltisch zeezout

Keltisch zeezout bevat heel veel mineralen en sporenelementen. Hierbij kun je denken aan magnesium, jodium, calcium en selenium. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Ze hebben namelijk  invloed op het goed werken van vele processen in je lichaam.

Hierbij kun je denken aan het goed werken van je schildklier, je immuunsysteem, je spijsvertering, je bloedaanmaak, je hormonen, je hart, je bloeddruk en nog veel meer. Je kunt Keltisch zeezout in de webshop verkrijgen, evenals een selectie van andere gezond producten zoals lijnzaad, tarwegras, bietensap en Q10.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezonde kruiden en over gezond eten en leven in het algemeen? Download dan het e-boek Gezond in 10 stappen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!