Gezond eten hoeft niet duur te zijn, 6 tips

NLbewustgezond.nl Gezond etenVeel mensen denken dat gezond eten altijd duur is. Gezond eten zou iets zijn voor mensen die meer te besteden hebben. Dit is een misvatting. In de vorige blog kon je al lezen over gezonder leven. Dit artikel is iets praktischer en vertelt je waarom gezond eten niet duur hoeft te zijn. Dit artikel geeft je 6 tips om goedkoop en gezond eten te kunnen kopen. Ook plaatst dit artikel bepaalde voedingsmiddelen in een ander perspectief.

Tip 1 bij gezond eten

Eet wat minder vlees. Vlees is vaak het duurste onderdeel van je voeding. Gezond eten hoeft niet veel vlees te bevatten. Trouwens, om vlees te produceren is zelfs erg oneconomisch. Voor ongeveer 700 kilo rundvlees, wordt meer dan 900 kilo voer gebruikt. Dit voer bestaat vaak uit speciaal geproduceerde en goedkope landbouwgewassen zoals maïs en soja. Ook worden de dieren volgespoten met antibiotica en soms ook nog met hormonen. Al dat spul krijg jij in je lichaam en dat draagt niet bij aan je gezondheid. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen, vooral kinderen, last hebben van allerlei moderne klachten. Hierbij kun je denken aan allergieën, huidaandoeningen, darmproblemen en ook ADHD en concentratiestoornissen. Vaak worden dergelijke klachten opgelost met medicijnen en die kosten je weer geld.

Het mes snijdt hier dus aan 2 kanten. Geef wat minder uit aan vlees, door er minder van te kopen en als je dan vlees koopt, koop dan kwalitatief goed vlees. Je zult begrijpen dat de kiloknaller, niet het beste vlees is. Dat vlees is goedkoop ingekocht, dus is het ook goedkoop geproduceerd. Om dat te kunnen worden de dieren veelal gevoed met genetisch gemanipuleerde maïs en soja en krijgen ze veel antibiotica en zelfs hormonen toegediend. Als jij dit vlees vaak eet, dan vergroot je de risico’s op medicijnresistentie.

Koeien horen gewoon gras te eten en vrij rond te lopen, dat maakt een koe gezond. Door wat minder vlees te eten en zeker van het goedkope vlees, spaar je geld uit en krijg je minder verzadigde vetten, hormonen en antibiotica binnen.

Tip 2. Mijd producten die van zichzelf zeggen dat ze gezond zijn

Gezond eten zegt van zichzelf niet dat het gezond is. Heb je wel eens een kiwi zien claimen “Nu met extra vitamine C”? Natuurlijk niet. De meeste bewerkte voedingsmiddelen, met een gezondheidsclaim, zijn vaak wat duurder dan de andere producten. Dit heeft niet eens zoveel te maken met de extra gezonde stoffen, die er in zouden zitten. Het heeft eigenlijk meer te maken met de bereidheid van de consument om wat meer te betalen voor het label “gezond”.

Consumentenonderzoek vindt op grote schaal plaats. Dat is op zich niet erg, maar het wordt niet altijd ten goede van de consument, van jou dus, gebruikt. Wanneer jij een claim ziet zoals: “Nu 0% vet”, of “Extra omega 3“, “Geen suikers toegevoegd”, dan doe je er goed aan dergelijke producten niet te geloven. Meestal vind je in dergelijke producten andere, ongezonde stoffen, die de eventuele positieve effecten van de gezonde claim, ruimschoots teniet doen.

Ook wordt er geregeld extra suikers toegevoegd aan producten die de “0% vet”-claim dragen. En bij de claim “Geen suikers toegevoegd”, dan kun je een goedje als aspartaam verwachten, of een ander goedje met een scheikundige naam. Aspartaam is kankerverwekkend, dit past dus niet echt in het rijtje gezond eten.

Tip 3. Skip producten die zichzelf aanprijzen als ‘gezond’

Er zijn veel producten in de supermarkt die duurder zijn omdat er een gezondheidsclaim op de verpakking staat. Laat je hier echter niet door misleiden. Veel ‘gezonde’ producten zijn namelijk niet zozeer ontwikkeld om gezond te zijn, maar vooral om winst op de brengen. Over wat precies gezond is bestaat nog altijd veel discussie. Het is lastig te bepalen wie er nu gelijk heeft, maar het is makkelijk te bepalen waar de belangen liggen. Een voedingsproducent die een gezondheidsclaim groot op de verpakking vermeldt heeft sterke belangen in de verkoop van dat product. Een onafhankelijke wetenschapper, of nog beter, moeder natuur heeft dat niet.

Laat de zogenaamde gezonde producten gewoon in het schap staan, dat scheelt je een hoop geld. Koop gewoon groente, fruit, noten, pitten en zaden. Dat is gezond eten. Je eet er minder van, het bevat minder (of zelfs geen) suiker, het verzadigt beter en je zult er veel minder snel ziek van worden.

Tip 4. Eet meer peulvruchten

Peulvruchten zijn goedkoop, een goede bron van eiwitten en vezels. Ze zijn niet heel erg bekend, in de keuken. Ze zijn ook weinig sexy, je wordt van een sperzieboon niet echt opgewonden. Of wel? Eet een paar keer per week peulvruchten en je bespaart flink wat geld en je zult lekker en gezond eten.

Tip 5. Drink water

Het leidingwater, uit de Nederlandse kranen, behoort tot het beste van Europa. Draai gewoon de kraan open, glas eronder en klaar. Je hoeft echt geen flesjes te kopen, die jij uit de supermarkt sjouwt en die daar zijn gebracht door een vrachtwagen. Dit hele proces kun je achterwege laten en het bespaart je een hoop geld. Water is goed voor al je lichaamscellen en het zorg ervoor dat je afvalstoffen goed kunnen afvloeien. Frisdrank heeft het tegenover gestelde effect. Frisdrank bevat veel suiker en andere smaakmakers, waar je lichaam niet blij mee is.

Tip 6. Kies voor onbewerkte voeding

Onbewerkte voeding is gezond eten. Het staat dicht bij de natuur, dus je lichaam zal het herkennen. Brood bijvoorbeeld, is zo’n product waarmee je gemakkelijk mee de mist in kan gaan. Door het verkeerde brood te eten, ontstaan hogerpieken en zul je snel weer trek krijgen om iets te eten. Hoe je dat ook wendt of keert, het kost je geld. Kies voor spelt, zuurdesem of volkoren brood. Dit zit bomvol met vezels en gezonde stoffen die je lang verzadigd houden.

Een stonk broccoli, een stuk wortel of een appel zijn allen goedkoper gezonder dan een zak chips. Uiteindelijke verzadigd de zak chips niet en je voelt je er ook nog eens niet lekker bij, indien je hem op hebt. Gezond eten kent dit effect wel. Je kunt peulvruchten trouwens prima vervangen voor vlees. Peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde mineralen als vlees en ze verzadigen beter.

En verder

GGezonde Voedingezond eten heeft, net als gezond leven, eigenlijk veel met kennis te maken. HGezonde Voedinget e-boek Gezonde Voeding kan je helpen bij het vergroten van die kennis. In het e-boek Gezonde Voeding is beschreven welke voedingsmiddelen wel bijdragen aan een gezond leven en welke niet. Gezonde Voeding is ook als hardcopy verkrijgbaar. Je vindt ze beiden links in dit artikel. Je kunt ook de site van NLbewustgezond.nl wat vaker bezoeken. Wekelijks verschijnen nieuwe artikelen, die je verder kunnen helpen. Wellicht kan ook de Facebook pagina van NLbewustgezond.nl een positieve bijdrage leveren. Dagelijks verschijnen daar inspirerende quotes en afbeeldingen, die je aan het denken kunnen zetten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!