Succesvol afvallen door focus op het proces

Iedereen wil wel wat kilo’s kwijt en verreweg de meeste mensen letten dan alleen maar op het getal dat de weegschaal aangeeft. Dit veroorzaakt vaak teleurstellingen. Wil je van die teleurstelling af? Leg de focus dan niet op het eindresultaat, maar leg de focus op het proces. Het proces van afvallen is heel wat anders, dan het resultaat van 10 kilo lichter zijn. Het proces, is de weg ernaar toe. Die 10 kilo, die je kwijt bent, is het resultaat. Waar denk je dat je het langste mee bezig bent en wat het meeste moeite kost? Juist, het proces. 

Het proces is belangrijker dat het resultaat

Door niet zozeer naar het eindresultaat te kijken, je wilt een aantal kilo’s afvallen, maar juist je aandacht te richten op het proces – de weg daarnaar toe – is de kans dat je successen boekt, heel hoog. Het proces bestaat uit alle stappen en handelingen, die nodig zijn om je resultaat te behalen.Proces en afvallen. Meer over gezond gewicht weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Je wilt graag wat kilo’s kwijt, maar ja, afvallen blijft best moeilijk. De kilo’s komen er gemakkelijker aan, dan dat ze ervan af gaan. Jij hebt weliswaar de wens tot afvallen, maar je lichaam wil dat helemaal niet. Je lichaam wil de huidige status quo graag handhaven, of je nu te zwaar bent, op een gezond gewicht zit, of dat je obees bent. Het proces van afvallen is moeilijk, omdat je lichaam het niet wil. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Om je lichaam te verslaan, heb je dus een andere strategie nodig, waarbij je wel resultaten behaalt, maar waar je niet zo bezig bent met de cijfers van de weegschaal. Hoe werkt een reguliere afvalpoging? Eens kijken of je hier wat in herkent:

  1. Je begint het afval proces met goede moed.
  2. Na een paar dagen, meestal een dag of 3, dieet of extra lichaamsbeweging, merk je al wat resultaat. Je valt af!
  3. Na een week of 2 van leuke succesjes – je bent tussen de 3 en 5 kilo afgevallen – stagneert het gewichtsverlies. Je valt niet meer zo snel af.
  4. Doordat je resultaten minder worden, raak je minder gemotiveerd. Je valt nog minder af.
  5. Je stopt je poging.

Waar, in het proces, gaat het hier mis? Het gaat mis bij het ervaren van de eerste succesjes. Je viel al vrij snel een paar kilo af, maar dat tempo stagneerde. Dit komt, omdat je lichaam went aan het nieuwe regime, waardoor het effect afneemt. Vervolgens zie je de kilo’s er niet meer “afvliegen” en raak je gedemotiveerd.

Hoe komen de resultaten?

Wanneer je wilt afvallen, zeg 10 kilo, neem daar dan de tijd voor. Het hele proces van 10 kilo afvallen, kan, in sommige gevallen, wel een jaar of langer in beslag nemen. Het is niet zinvol te denken dat je je overgewicht, dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, in een paar weken is verdwenen. Dit proces kost tijd.

Hoe ziet het proces eruit? Nou, eigenlijk ziet dat proces er heel simpel uit. Wanneer je wilt afvallen dan is het belangrijk dat je een aantal dikmakende gewoontes, verandert in gezonde gewoontes. Eet bijvoorbeeld gezonder. Dit houdt in dat je minder bewerkte voedingsmiddelen kiest, waardoor je, minder suiker en zout eet. Koop dus verse voedingsmiddelen en beweeg meer.

Let niet op de weegschaal, maar op de vorm van je lijf

Let niet op je weegschaal, maar let op de vorm van je lichaam. Merk dat je, door de veranderingen van eten en bewegen, dat je fitter wordt. Je spiermassa neemt wat toe en je zal wat meer calorieën verbranden. Je zult eerder slanker worden, gedurende het hele proces, dan dat je daadwerkelijk gewicht kwijtraakt.

De onderstaande opsomming geeft aan, wat je kunt doen om van je overgewicht af te komen.

1. Veel meer groenten

Groenten bevatten nauwelijks calorieën en juist heel veel gezonde voedings- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Hoe meer vitaminen en mineralen je lichaam binnen krijgt, hoe minder je lichaam naar eten zal vragen. Groenten bevatten ook vrij veel vezels. Die zijn weer goed om je een verzadigd gevoel te geven.

2. Minder koolhydraten

Gedurende het hele proces van afvallen, doe je er goed aan om minder koolhydraten te eten. Koolhydraten – vooral de complexe – zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Maar dagelijks krijg je er waarschijnlijk veel te veel van binnen. Koolhydraten vind je in brood, koek, chips, croissants en andere bladerdeeg producten, repen, fris- en vruchtendranken en nog tal van andere voedingsmiddelen.

Koolhydraten zijn op zichzelf niet ongezond, maar de hoeveelheid die je ervan eet, ten opzichte van de hoeveelheid (of het tekort) aan beweging, is meestal niet in balans. Als je teveel koolhydraten eet, dan kunnen ze niet worden verbrand en worden ze opgeslagen als lichaamsvet. Door dit proces, ben je nu te zwaar.

3. Veel minder suiker

Jaarlijks krijgt de gemiddelde Nederlander tot wel 32 kilo suiker binnen. Dat is veel te veel. Suiker is verwerkt in tal van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koek, chips, repen, vruchten yoghurt, fris- en vruchtendranken. Suiker, ook alcohol, zet behoorlijk aan.

4. Meer lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een goede manier op het proces van calorieën verbranding te stimuleren. Lichaamsbeweging heeft tal van voordelen. Zo stimuleer je dus het verbranden van calorieën, maar het stimuleert ook je metabolisme, je spiermassa en het ontlaadt stress. Deze zaken kunnen allemaal een bijdrage leveren in het proces van afvallen.

Je stimuleert je metabolisme bijvoorbeeld, door meer te bewegen, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt. Spiermassa, verbrandt ook extra calorieën en neemt veel minder ruimte in als lichaamsvet. Hierdoor kun je er, bij een gelijkblijvend gewicht, er wel slanker uitzien.

Ook het ontladen van stress is bijzonder effectief om af te vallen. Stress zet het hormoon cortisol in werking. Cortisol stimuleert juist de vetopslag en dat wil je juist voorkomen.

Conclusie

Een lichtere versie van jezelf, kan je veel goed doen. Bedenk je eens hoe je je zou voelen en hoe je eruit zou zien. Door je aandacht te verleggen van de weegschaal (het resultaat) naar het proces (alle stappen die bijdragen aan het behalen van het resultaat), is de kans dat je het volhoud vrij groot.

Wanneer je wat kilo’s kwijt wilt, probeer dan het e-boek Afvallen Veranderen eens. Het zal je goed op weg helpen.

Start ook met afvallen

Focus op het proces om af te vallen. Meer weten over afvallen? Lees het e-boek Afvallen Veranderen.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!