Hoe ontwikkel je leiderschap?

LeiderschapHeel veel mensen in Nederland zijn niet tevreden met hun baan. Ze zouden wat meer waardering willen, wat meer inspraak en wat meer zingeving. Veel mensen dromen er dan ook van om een eigen zaak te beginnen. Maar ja, het ondernemerschap brengt ook risico’s met zich mee. Vandaar dat ik een blog wijd aan leiderschap. Als je streeft naar een hogere mate van tevredenheid, in het geen je doet, dan kan een gezond portie leiderschap je behoorlijk helpen.

Wat is leiderschap?

Je kent vast wel iemand in je omgeving die over een soort van natuurlijk leiderschap beschikt. Wanneer deze persoon iets zegt, luisteren mensen aandachtiger en stoppen ze zelfs met praten. De woorden van deze persoon worden blijkbaar interessanter gevonden, dan de woorden van anderen. Hoe is die persoon aan dat leiderschap gekomen? En wat is dat dan, leiderschap? Kun je het voelen, kun je het aanleren?

Leiderschap kun je aanleren en je kunt het voelen. Je ziet en voelt aan mensen wanneer zij over een gezonde dosis leiderschap beschikken. Ze stralen iets uit. En doordat zij iets uitstralen, accepteren anderen de hogere hiërarchische positie van de leider. Wat dat betreft, zijn wij mensen niet zover verwijderd van het dierenrijk.

Maar goed, wat is leiderschap? Leiderschap kun je zien als een proces, waarbij een individu een groep beïnvloed, inspireert of motiveert, om een bepaalt doel te behalen. Er zijn vele boeken geschreven over leiderschap. In sommige boeken lees je dat leiderschap aangeboren is, in andere boeken lees je dat je het kunt leren. Soms wordt gesteld dat leiders heel hard zijn, soms wordt weer gesteld dat leiders juist heel erg empathisch zijn.

Geen trucje

Leiderschap is in ieder geval geen trucje, dat je zomaar even kunt leren uit een boek, of uit een cursus. Niets ten nadele van deze twee, wat ik hiermee bedoel is dat leiderschap in iedereen zit, maar dat jij het zelf dient te ontwikkelen. Aan leiderschap worden vaak hele stoere en heldhaftige eigenschappen toegedicht, maar in wezen is leiderschap niet veel meer dan heel dicht bij jezelf zijn en die dingen doen die je goed kunt en die je leuk vindt.

Dacht je dat Steve Jobs (Apple) een leider werd, zodat hij de iPhone kon ontwikkelen? Nee, natuurlijk niet. Hij vond elektronica en computers nu eenmaal bovenmatig interessant. Daarnaast had hij heel veel gevoel voor design en gebruiksgemak. Met die passies maakte hij Apple groot, niet omdat hij een leider was. Hoewel hij dat wel werd.

Wat doen leiders?

Wat zijn nou de eigenschappen van leiders en hoe kun je zelf leiderschap ontwikkelen? In de onderstaande opsomming heb ik een aantal eigenschappen van leiderschap voor je uiteen gezet.

1. Dicht bij jezelf zijn

De meeste leiders doen iets wat zij heel leuk vinden, om te doen. Je zou dit hun passie kunnen noemen. Maar goed, als zij er geen geld voor kregen, dan nog, zouden zij hun tijd besteden aan datgene wat ze leuk vinden. Ze zijn dus heel erg trouw aan zichzelf. Hierdoor spenderen zijn 100% van hun energie aan iets wat hen tevens ook weer energie oplevert. Het kan er dus soms op lijken dat deze mensen over een onbegrensde energiebron beschikken. Het is echter zo, dat als je energie stopt in iets dat je niet heel erg leuk vindt, dat er heel veel energie verloren gaat. Het resultaat kan een 40 uur durende werkweek zijn en futloze avonden. Als jij meer leiderschap wilt, over je leven, ontdek dat wat jouw passie is, wat is jouw reason to be?

2. Duidelijke visie

Leiderschap vraagt om een duidelijke visie. Die visie is vaak af te leiden uit de passie, of de reason to be. Waarom ben je hier eigenlijk en wat geeft je leven zin? Als je dat kunt beantwoorden, dan kun je dat prima vertalen naar een visie. Een goed voorbeeld hiervan is Jack Ma, de oprichter van Alibaba.com. Hij wilde internet verkoop groot maken in China. Of wat denk je van Elon Musk, de initiatiefnemer van Tesla. Hij wilde een milieuvriendelijke en mooie auto bouwen. Of wat te denken van Richard Branson. Hij wilde rebels tegen de gevestigde orde schoppen, veel lol beleven en mensen waarde geven voor hun geld. Zijn Virgin imperium beslaat inmiddels meer dan 400 bedrijven, waaronder luchtvaartmaatschappijen, mobiele telefonie, financiële instellingen en hotels.

3. Duidelijke communicatie

Als je weet wat je wilt, dan kun je dit over het algemeen goed uiten. Daarom zijn de eerste 2 punten zo belangrijk. Maar daar blijft het niet bij. Duidelijk communiceren betekent ook (of juist) goed luisteren. Ik las eens in een krant (geen idee meer welke) een citaat van Karel van Eerd (Jumbo supermarkten). In dat citaat vertelde hij dat hij ooit eens op een feestje was, in Amerika, waar hij alleen maar succesvolle zakenlieden zag. Hij vroeg aan ze, hoe het nou kwam dat ze zo rijk waren geworden. “Door te luisteren naar de klanten”, was hun antwoord. Of, zoals Steven R. Covey het stelt: “Probeer eerste en ander te begrijpen, voordat je begrepen wilt worden”.

4. Inspireren en motiveren

Leiderschap betekent ook dat je anderen voor je laat werken. Dit houdt in dat je mensen om je heen verzamelt die jij dient te inspireren en te motiveren. Tevens dien je erop te vertrouwen dat zij tot gewenste resultaten komen. En als dat niet het geval is, dat zijn leren van fouten. Leiderschap houdt dus ook in dat jij als een baken fungeert, die de koers bepaalt en de middelen aanreikt om tot een bepaalt doel te komen. En tevens dat jij de mensen de ruimte biedt, om gedurende het gehele proces, zichzelf te ontwikkelen. Fouten maken hoort hierbij.

5. Consistent in gedachten en in handelen

Als je de ene dag A zegt en de andere dag B, dan ontstaat verwarring. Doordat je datgene doet, wat jij voor 100% wilt doen, zijn je gedachten en zijn je handelingen hierop afgestemd.

6. Nemen verantwoordelijkheid

Leiderschap betekent ook dat je de verantwoordelijkheid neemt. Neem verantwoording voor je eigen fouten. Leer ervan en vervolg je weg. Een ander de schuld geven, is geen optie. Leiderschap kan zelfs zo ver gaan, dat je de successen deelt en viert met je team, echter dat jij en alleen jij, de verantwoordelijkheid neemt, wanneer er wat fout gaat.

Conclusie

Leiderschap is dus een mix van weten wat je wilt, soft skills en soms harde beslissingen. Het is geen trucje, iedereen kan het ontwikkelen, want het zit in iedereen. In de management literatuur is een aantal leiderschap stijlen beschreven, maar er bestaan er in werkelijkheid net zoveel, als dat er mensen zijn.

Ontwikkel ook meer leiderschap

Wat Je Denkt Ben JezelfWat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!