In 2 maanden afvallen. Het resultaat.

In 2 maanden afvallen, om weer lekker fit te zijn. Ik had mij tot doel gesteld om in 2 maanden tijd tot wel 7 kilo af te vallen. Ook wilde ik een aantal centimeters van mijn taille kwijt. En dit was nog niet alles omdat ik ook mijn vetpercentage wilde laten dalen. Daarnaast was het ook nog de bedoeling om zo fit zijn, zodat ik gemakkelijk 30 kilometer in 1 uur kon fietsen. Niet de snelheid dus, de afstand vind ik belangrijk. Klinkt uitdagend? Nou, er is tegelijkertijd een heleboel veranderd in ons leven, door de komst van onze prachtige dochter Bo. In 2 maanden afvallen, zorgen voor een pasgeboren baby, net verhuisd en daarnaast nog het gewone werk. Best druk dus. Maar goed, is het allemaal gelukt? Daarover gaat dit artikel. Je leest of ik mijn doelen heb gehaald en je ontvangt flink wat tips die jij zelf ook kan toepassen. In 2 maanden afvallen klinkt natuurlijk leuk en het is een optelsom van heel veel factoren. 

In 2 maanden afvallen, de resultaten

Nou, in 2 maanden afvallen, is het gelukt? In de onderstaande tabel zie je mijn resultaten.

Je ziet direct dat ik niet al mijn doelen heb gehaald.

Wat?Doel per 31/10Start op 30/8NuNog te gaan
Gewicht85 kilo92 kilo86,5 kilo1,5 kilo
Vetpercentage18%23%18,4%0,4%
Conditie30 km p/uur27 km p/uur28 km p/uur2 km p/uur
Taille-omtrek93 cm97 cm91 cm-2 cm. Doel gehaald!!

Vind ik het erg, om mijn doelen niet te halen? Nou, normaal gesproken zou ik daar best ziek van zijn. Maar de geboorte van onze dochter Bo en alle perikelen rond ons nieuwe huis hebben ervoor gezorgd dat ik meer tijd heb besteed aan mijn gezin. En dat vind ik natuurlijk prima.In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Toch ben ik tevreden met het resultaat. Waarom? Nou, omdat als ik niets had gedaan dan was er niets veranderd. Dan voelde ik mij nog steeds niet fit en kreeg ik mijn broeken nog steeds niet goed dicht. Dus ja, jammer van die 1,5 kilo en jammer van die 30 kilometergrens. Maar hoera voor de stappen die gemaakt zijn!

Waarom was ik eigenlijk aangekomen?

In korte tijd was ik een kilo of 7 aangekomen door het klussen, verbouwen, onregelmatig eten, tekort slapen en tal van andere zaken.

Het is niet zo gek dat ik was aangekomen, gezien de dynamiek van het afgelopen jaar. Ik bedoel, wie verkoopt er nou in een paar maanden tijd 2 huizen, verhuist naar een nieuw huis waar we nog een flinke maand aan hebben gesleuteld en wie word er in zo’n drukke tijd ook nog eens vader?

In 2 maanden afvallen en buikomvang

Waar ik het meest tevreden mee ben is mijn afgenomen buikomvang. Je buikvet is namelijk het meest ongezonde lichaamsvet wat er bestaat. In de onderstaande tabel lees je af wat een gezonde en een ongezonde taille-omvang is.

Wat?Buikomvang volwassen vrouwen
Buikomvang volwassen mannen
Je bent te licht
Minder dan 68 cm
Minder dan 79 cm
Prima zo. Houd dit gewicht
Tussen de 68 – 80 cm
Tussen de 79 – 94 cm
Risicogebied
Tussen de 80 – 88 cm
Tussen de 94 – 102 cm
Je gezondheid is in gevaar

88 cm of meer
102 cm of meer

In 2 maanden afvallen (7 kilo) bleek dus erg optimistisch. Maar misschien is de boodschap van dit proces wel dat de tijd nooit goed is en dat het juiste moment er nooit komt. Ik denk dat het belangrijk is dat je gewoon een start maakt.

Als jij ook een paar kilo kwijt wilt en (volgend jaar op het strand) lekker strak voor de dag wilt komen, begin gewoon. Bedenk je bijvoorbeeld eens in dat je je niet onzeker hoeft te voelen in je badkleding.

De tijd om te starten is nooit goed en er zijn altijd excuses om het niet te doen. Dus start gewoon!

Het jij een schop onder je kont nodig om te gaan doen wat je moet doen (of het nou in 2 maanden afvallen is of iets anders? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Gevoelens van geluk, blijdschap en overdaad zijn voor iedereen binnen handbereik, wanneer je weet wat je moet doen.

In 2 maanden afvallen, het proces

Wat heb ik gedaan? In 2 maanden afvallen – hoeveel kilo dan ook – is een optelsom van een flink aantal gewoontes. Meer is het eigenlijk niet. Al die goede gewoontes bij elkaar opgeteld leiden tot een gewenst resultaat. Afvallen is dus geen trucjes waarbij je allerlei calorieën weg tovert, sapjes drinkt of een duur programma volgt dat je bij Tel Sell kan kopen.

Afvallen is een optelsom van bepaalde gewoontes in lichaamsbeweging, voeding, slaap en tal van andere kleine dagelijkse gewoontes. Hieronder heb ik die gewoontes voor je samengevat. Gebruik ze gerust als handvat en raak vooral niet teleurgesteld als het afvallen niet snel meer gaat, of dat je zelfs weer een beetje aankomt.

1. Beweging

In 2 maanden afvallen zonder lichaamsbeweging lukt niet. Althans het lukt niet om én af te vallen én om op je streefgewicht te blijven. Lichaamsbeweging zet je spieren aan het werk, waardoor je interne motor – je metabolisme – harder gaat draaien. En dat is juist de bedoeling.

Hoe harder die interne motor draait, hoe meer calorieën je verbrandt. Hoe meer calorieën je verbrandt, hoe meer dit ten koste kan gaan van je lichaamsvet. En dat is ook de bedoeling.

In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Door te fietsen, te zwemmen, een uurtje CrossFit en Bootcamp verbrand je vele calorieën. De afgelopen 8 weken (en de komende tijd ook nog wel) verbrand ik zo’n 7.000 calorieën per week door diverse vormen van lichaamsbeweging.

De gewoonte om te bewegen helpt dus enorm om de calorieën letterlijk uit mijn lijf te halen.

Wat doe ik zoal?

Ik doe 2 uur per week aan CrossFit, ik fiets 4 keer per week op en neer naar mijn werk (half uur heen en dus ook een half uur terg) en doe nog tal van huishoudelijke klussen.

Extra tip

Laat je lichaam niet wennen aan een monotoon beweegpatroon. Dan treedt er namelijk gewenning op waardoor je minder effect sorteert. Wissel cardio (fietsen, hardlopen) dus af met krachttraining (fitness, CrossFit, Bootcamp).

Door je interne motor (metabolisme) te versnellen sorteer je veel effect. Je wordt fitter, slanker en je valt flink af. Lees hoe dit in zijn werk gaat in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

2. Voeding

De 7.000 calorieën die ik verbrand door sport en lichaamsbeweging, worden ook weer aangevuld. Je krijgt toch honger en eten heb je nu eenmaal nodig om goed te kunnen functioneren. Nu is de keuze welke calorieën stop ik er dan weer in?

In 2 maanden afvallen – of afvallen in het algemeen – lukt absoluut niet wanneer je de verkeerde calorieën kiest.

Zie je lichaam eens als een motor. Als je de juiste brandstof kiest, verkrijg je navenante resultaten. Kies je de verkeerde brandstof dan protesteert je motor. Als een motor protesteert, dan stopt hij ermee of hij gaat schokken. Indien je lichaam protesteert, dan merk je dit aan je gevoel en aan je lichaamsgewicht en eventueel aan allergieën en ziektes waar je last van krijgt.

In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Waar kies ik voor?

Ik kies voor volwaardige voeding. Volwaardige voeding bevat gezonde voedingsvetten, eiwitten, vezels en de juiste koolhydraten.

Voorbeelden zijn: havermout, muesli, veel groenten, vlees, vis en als ik brood eet, dan is dat spelt of zuurdesem brood. Het mooie van volwaardige voeding is dat het ruim voldoende verzadigt en voedt. Hierdoor ervaar je geen hongergevoelens tijdens het afvallen.

Extra tip

Koop je eten bij een (biologische) groenteboer, slager en bakker. Mocht je daar de tijd niet voor hebben, kies in de supermarkt dan alleen voor groenten, fruit, vlees en vis in zo onbewerkt mogelijke vorm. Dus, hele stronken broccoli, hele moten vis, gemarineerd vlees en vleeswaren uit de slagerij.

Wil jij ook in 2 maanden afvallen? Dit gaat je lukken, mits je de juiste dingen doet. In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen lees je wat je moet doen. En nee, minder eten werkt niet.

3. Slaap

In 2 maanden afvallen, door goed te slapen. Met andere woorden; in je bed afvallen. Dat klinkt lekker toch? Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich van een dag lang hard werken en laadt het zich weer op voor de volgende dag.

Door de juiste keuzes te maken in je voeding en in je lichaamsbeweging gaat je metabolisme sneller werken. Hierdoor verbrand je tijdens het slapen meer calorieën. En dit komt je energiebalans ten goede. Een negatieve energiebalans leidt immers tot minder gewicht.

Door de geboorte van onze lieve dochter Bo komt er van slaap natuurlijk niet veel terecht. Dagelijks proberen wij echter wel om aan 8 uur slaap in totaal te komen. Maar Bo komt ‘s nachts nog 2 keer voor haar voeding.

We lossen dit op door eerder naar bed te gaan. Bijvoorbeeld om 22:00 uur, zodat we voor de fles van 1:00 uur al 2 tot 3 uur hebben kunnen slapen.

Extra tip

Stop met eten en het drinken van koffie en alcohol na 21:00 uur en ontbijt rond 7:00 uur. Span je ‘s avonds ook niet te veel in. Hierdoor daalt je hartslag, waardoor je makkelijker in slaap komt. Je lichaam heeft nu 10 uur de tijd te herstellen en op te laden. Eventuele energietekorten zal het halen uit je vetreserves.

Ook hier geldt weer; hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën er uit je vetreserves gebruikt worden.

Nog een extra tip

Veel mensen kijken ‘s avonds TV of zitten achter hun tablet of laptop. Het licht van dergelijke beeldschermen beïnvloedt de aanmaak van de neurotransmitter melatonine op een negatieve manier. Melatonine helpt je lichaam om in de slaapstand te komen. Door het licht van dergelijke beeldschermen lukt dat dus een stuk minder goed. Lees eens een boek.

Meer weten over de rol van neurotransmitters op je lichaamsgewicht, je geluk en je leven (het is echt enorm)? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens. In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

4. Goede gewoontes die helpen

In 2 maanden afvallen is dus een optelsom van veel kleine gewoontes. Hieronder heb ik nog een aantal tips voor je die allemaal bij elkaar opgeteld een groot effect sorteren. Ik doe ze zelf ook

Koude douche

Dagelijks een koude douche zorgt niet alleen voor een fit gevoel, ook je metabolisme (daar is hij weer) krijgt een boost. Onlangs bleek uit onderzoek ook dat een koude douche je zou kunnen behoeden voor ziektes.

Huishoudelijke klussen

Met onze kleine meid erbij en een groter huis is het aantal huishoudelijke klussen flink toegenomen. Maar ach, wat geeft het. Door huishoudelijke werkzaamheden zoals stofzuigen en boodschappen doen knapt je huis behoorlijk op en je verbrandt ook nog eens zo’n 250 calorieën per uur extra! Mooi toch?

Groene thee en zwarte koffie

Groene thee en zwarte koffie stimuleren je metabolisme een beetje. Niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. En, nee je mag er geen suiker en/of melk bij drinken. Suiker en melk heffen het effect weer op.

Geen suiker!!!

Suiker veroorzaakt onder andere sterke pieken in je bloedsuikerspiegel. Sterke pieken in je bloedsuikerspiegel worden in relatie gebracht met hongergevoelens (na een uur of 2) en overgewicht.

In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Alcohol loze dagen

Een glas wijn levert al gauw 250 calorieën aan energie. En dit draagt dus niet erg bij aan afvallen. Maar alcohol is ook nog eens gif. Je lijf wil het zo snel mogelijk uit je lichaam werken. Daarom wordt je eten ook niet goed verteerd. Een gevolg daarvan is dat je vetreserves kunnen toenemen.

Let dus op: Alcohol maakt je dus niet dik, maar het eten dat je erbij eet. Wil je dus in 2 maanden afvallen? Skip alcohol!

Veel bewegen

Je hoeft echt niet 5 keer per week naar de sportschool. Huishoudelijke klussen, op de fiets naar je werk, wandelend de kinderen uit school halen, tuinieren, sporten, op de fiets naar het sportveld, niet te veel zitten op een dag en simpelweg gaan staan in plaats van zitten doen je ook goed.

Hoe meer je in beweging bent hoe meer calorieën je verbrandt. Eigenlijk bedoel ik hier dat je het niet te comfortabel maakt voor jezelf. Het is natuurlijk heerlijk om in de bank te ploffen, de auto naar je werk te pakken en de hele dag achter je PC te zitten, maar het helpt je allemaal niets.

Naar je werk fietsen

Zowel ‘s ochtends als ‘s middags is het lekker om even te bewegen. Je komt fit en fris op je werk en dat gevoel neem je de hele dag mee. ‘s Ochtends zit er ook nog lekker veel zuurstof in de lucht. En je verbrandt er de nodige calorieën mee.

In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Let op wat je eet

Bijna iedereen komt dagelijks in de verleiding om iets te snoepen. Rond 16:00 uur bijvoorbeeld, of als je net thuiskomt van je werk. Hoe makkelijk is het dan om een reep, een koek of iets dergelijks te eten? Lekker toch? Let op, de voedingsindustrie bedient je graag.

Deze industrie heeft tal van producten voor je ontwikkeld om speciaal op dergelijke momenten te eten. Helaas maken dergelijke producten slechts 2 dingen dikker; jouw buik en hun portemonnee.

Door oorspronkelijke voeding te eten ga je de meeste van dergelijke ‘trekmomentjes’ tegen. Het werkt echt. Probeer maar eens wat meer eiwitten en gezonde vetten te eten.

Als je meer over oorspronkelijke voeding wilt weten, lees dan mijn eerste e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Drink water

Water lest de dorst, water houdt je gehydrateerd, voert afvalstoffen af en het bevat 0 calorieën. Het mooie is dat je lichaam wel degelijk calorieën aanwendt om water te verwerken. Water drinken helpt namelijk om je metabolisme tijdelijk te versnellen, waardoor je meer calorieën verbrandt.

In 2 maanden afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Geen calorieën tellen

Je hoeft geen calorieën te tellen, oorspronkelijk eten verzadigd enorm, waardoor je bijna automatisch niet teveel eet. Suiker helpt niet, gezonde vetten en eiwitten wel.

In 2 maanden afvallen, of afvallen in het algemeen hoeft dus helemaal geen strijd tegen de honger en de calorieën te zijn. Het is alleen van groot belang dat je de juiste calorieën eet en dat je er net wat meer verbrandt dan dat je er binnen krijgt.

Snel afvallen met deze drie focusgebieden

De afgelopen 2 maanden heb ik grofweg de focus gelegd op 3 belangrijke gebieden. Alle gewoontes bij elkaar genomen, kun je onderbrengen in de onderstaande 3 focusgebieden.

1. Metabolisme

In 2 maanden afvallen en afvallen in het algemeen heeft de grootste kans van slagen als je je lichaam laat meewerken. Je metabolisme speelt daar een super belangrijke rol in. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt.

De juiste voeding en de juiste vormen van lichaamsbeweging helpen om je metabolisme te versnellen, waardoor je makkelijker afvalt en op je streefgewicht zal blijven.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten dan eens.

2. Constante bloedsuikerspiegel

Pieken in je bloedsuikerspiegel staan in relatie met overgewicht. Onderzoeken tonen dat aan. Een constante bloedsuikerspiegel draagt dus bij aan een gezond gewicht. Door volwaardige voeding te eten en zo min mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten help je om de bloedsuikerspiegel constanter te houden.

Je bloedsuikerspiegel constant houden helpt enorm bij afvallen. Meer over verantwoord afvallen lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

3. Volwaardige voeding

Volwaardige voeding bestaat uit vezels, vetten en eiwitten en niet te vergeten de juiste koolhydraten. Vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen helpen je om je lichaam te voeden en verzadigd te houden. Hierdoor eet je eigenlijk precies genoeg en ervaar je geen hongergevoelens.

In 2 maanden afvallen lukt niet (duurzaam) door simpelweg minder te gaan eten. Je lichaam went aan het weinig aantal calorieën en zal zuiniger omgaan met de energie die het nog wel binnen krijgt. Om nog meer af te vallen, middels deze strategie, zou je nog minder gaan eten. Je snapt dat er een einde zit aan deze manier van afvallen.

Meer weten?

Gezonde gewoontes helpen je metabolisme te versnellen. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je beter op een gezond gewicht blijft of afvalt. Na je 25ste vertraagt je metabolisme en in het e-boek Je Metabolisme Boosten ontdek je wat je daar tegen kan doen.

In 2 maanden afvallen en afgevallen blijven is een optelsom van vele gewoontes. Je kunt het zelf, mits je maar weet wat je moet doen. Lees daarom het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

NLbewustvoedingsadvies

Wil jij persoonlijk begeleid worden omdat je in 2 maanden flink wil afvallen? Als voedingsadviseur kan ik je daar prima bij helpen. Kies uit een van de begeleidingsopties voor online en persoonlijk voedingsadvies.

Meer gezonde tips en info ontvangen die je leven leuker, fitter en gezonder maken? Meld je ook aan voor de maandelijkse update. Wil je niet missen, toch?

Bron:
https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/carbs-calories-weight-loss/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!