Hoe raak je gemakkelijk kilo’s kwijt?

Raak kilo's kwijtDe vraag hoe je gemakkelijk kilo’s kwijt raakt, houdt menig mens bezig. De kilo’s komen er zo gemakkelijk aan, echter je raakt ze niet gemakkelijk kwijt. In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe je duurzaam je kilo’s kwijt kunt raken. Nu is de vraag of het ook gemakkelijk kan. Met gemakkelijk wordt bedoeld, zonder moeite. Welnu, het antwoord op de vraag is nee. Hè wat flauw, de titel suggereert heel wat anders. Er bestaan talloze middeltjes die je beloven vele kilo’s kwijt te raken. Echter, er is er geen een die werkt. 

Kilo’s kwijt raken is een miljarden business

Jaarlijks verdient de afslankindustrie miljarden aan mensen die op een gemakkelijke manier hun kilo’s kwijt willen. Het frappante is dat de voedingsmiddelenindustrie jaarlijks eveneens miljarden verdient, om die kilo’s eraan te krijgen. Maar dat even ter zijde. De afslankindustrie speelt in op jouw hoop om af te slanken. Door middeltje X te nemen, hoop je op gewichtsreductie. Door dieet Y te volgen hoop je wat kilo’s kwijt te raken. Middels subtiele marketinguitingen geven de aanbieders van dergelijke producten je het idee dat er middeltjes bestaan die ervoor zorgen dat je in een korte tijd veel kilo’s kwijt raakt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Deze trigger is bijzonder krachtig.

Geen belang bij kilo’s kwijt raken

Tegelijkertijd heeft de afslankindustrie er helemaal geen belang om jou te laten afvallen en slanker te laten blijven. Dan zijn ze een klant kwijt. Ze kunnen je beter het idee geven dat je van hun product kilo’s kwijt raakt, want dan koop je het. Vervolgens merk je wel wat resultaten, je raakt wat kilo’s kwijt, maar is dit blijvend? Wellicht kun je deze vraag zelf ook wel beantwoorden. Deze bedrijven geven je liever de hoop op gewichtsreductie, dan dat je daadwerkelijk duurzame resultaten bereikt.

Zijn deze praktijken dan niet verboden? Nee, dat zijn ze niet. Deze producten zoals afslankpillen, maaltijdvervangers en shakes (je kent de merken waarschijnlijk wel) vallen onder de Voedsel en Warenautoriteit. Deze club beoordeelt voedingsmiddelen en dieetproducten op veiligheid. De criteria die hiervoor gehanteerd worden zijn veel minder streng dan die van de Geneesmiddelenwet. In die wet dient elk stofje van een medicijn wetenschappelijk onderzocht en getoetst te zijn, alvorens het beschikbaar mag worden gemaakt voor consumenten. De regelgeving van de Voedsel en Warenautoriteit is veel soepeler.

Veranderen van patronen

Gezonde VoedingJe raakt dus niet gemakkelijk je kilo’s kwijt, je zult er moeite voor doen. Je kunt echter wel gemakkelijk een aantal dingen veranderen in je voedings- en beweegpatroon. Deze kleine veranderingen geven je wel de resultaten waar je op zit te wachten. Schrap transvetten, suikers, en enkelvoudige koolhydraten uit je voeding. Je vindt deze dikmakers in frisdrank, vruchtensappen uit pak, snoep, wit brood, pasta, rijst, snacks, kant-en-klaar maaltijden en candy bars. Vervang deze ingrediënten door complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Deze vindt je in olijfolie, vis, volkoren producten, quinoa, amaranth, groenten, noten en zaden. Je leest hier veel meer over in mijn e-boek Gezonde Voeding. Dit boek wordt ook bij bol.com verkocht als paperback. Gezonde Voeding is nu een paar maanden geleden uitgebracht en de feedback die ik ervan ontvang is dat het gemakkelijk leest en bomvol praktisch toepasbare informatie staat.

Toegegeven, de titel is wel flauw. Echter, ik heb er wel bewust voor gekozen. Mensen die wanhopig willen afvallen, zijn snel geneigd om dit soort vragen in te voeren in de Google search bar. De zoekresultaten van dit soort vragen, zijn meestal bedrijven die je van alles beloven. Sommige mensen zijn geneigd die informatie te geloven en schaffen het product aan. Het gevolg laat zich raden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

3 reacties

  1. Michel Penterman schreef:

    Op mijn 44e heb ik eindelijk een manier gevonden om definitief afscheid te nemen van mijn eetpieken en -dalen. Niet door een dieet, maar door mijn voedselpatroon te veranderen. Geen melk (maar sojamelk), geen brood (maar havermout) en geen suikers (maar fruit en groenten). Eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Gevolg: ongemerkt 8 kilo verloren, meer energie en minder focus op honger. Op naar de 120 😉