Gezonde trends

De afgelopen jaren is een aantal gezonde trends waar te nemen in Nederland. Zo worden rokers steeds meer een outcast, maken biermerken verantwoorde reclames en wordt het boek De Voedselzandloper nog steeds veel gelezen en verkocht. Ook kun je steeds meer gezonde voeding vinden en lijkt het erop dat er iets meer aan lichaamsbeweging wordt gedaan. Vele gezonde ontwikkelingen dus, die passen in een gezonde levensstijl. Wat zijn die gezonde trends?

Gezonde trends: Alcohol beter niet dan wel

Een van de gezonde trends, die maar matig wordt uitgevoerd, is de trend om minder alcohol te drinken. De overheid verbood al om alcohol onder de 18 jaar te verkopen, om onder andere het coma-zuipen aan banden te leggen.

Gezonde trends. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Ook maakt Nederlands bekendste bierbrouwer tegenwoordig reclames, waarin het oproept om verantwoord te drinken. Toch wordt er nog erg veel gedronken in Nederland. Hoe je het ook wend of keert, alcohol is gif en het schaadt je gezondheid. Veelvuldig alcoholgebruik kan onder andere leiden tot problemen aan de lever, darmen en de hersenen.

Roken

Op steeds minder plaatsen kan in Nederland, maar ook elders in Europa, gerookt worden. Een van de zeer merkbare gevolgen is de sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom. Maar je merkt het natuurlijk ook aan de horecagelegenheden. Roken is en blijft ongezond en het wordt derhalve steeds meer ontmoedigd. Een pakje sigaretten kost tegenwoordig meer dan € 6,-. Ook de elektronische sigaret, die als alternatief zou dienen, blijkt schadelijk voor de gezondheid. Het is te verwachten dat de minister daar, binnen afzienbare tijd, een maatregel voor treft.

Gezonde Voeding en minder eten

De gemiddelde Nederlander is in de afgelopen decennia steeds dikker geworden. Er is steeds meer gemaksvoeding te koop, met veelal veel zoet, zout en vet als ingrediënten, en daar wordt dan ook veel van verkocht. Dit leidt tot een verhoogde calorie-inname en dat leidt tot overgewicht. Overgewicht leidt tot allerlei ziektes en je voelt je er duf en vermoeid van.

Gezonde Voeding is aan een opmars bezig. Je ziet de schappen van de supermarkt beetje bij beetje veranderen. Je kunt meer salades kopen en ook gezonde bronnen van complexe koolhydraten zoals quinoa, bulgur, volkoren pasta, speltproducten enzovoort.

Ook bij de fastfood ketens, kun je steeds meer gezonde alternatieven krijgen. Hoewel die gezonde alternatieven vaak calorierijke sausjes of dressings bevatten. Ook zijn de gezonde alternatieven vanuit het perspectief van marketing, interessante strategieën voor de fastfood ketens. Doordat je namelijk sla, tomaten en andere gezonde voedingsmiddelen op de menukaart ziet staan, voel je jezelf minder ongezond wanneer je je tanden in een hamburger zet. Maar goed, ze bieden het wel aan.

Kritiek op het Voedingscentrum

Mede door de onderzoeken en boeken van Walter Willett (Harvard, De Voedselpiramide), Kris Verburgh (De Voedselzandloper) en andere auteurs, onderzoekers en wetenschappers, ligt het Voedingscentrum regelmatig onder vuur. De tegenstanders stellen dat brood, witte rijst, aardappelen, granen en pasta veel enkelvoudige koolhydraten bevatten en derhalve schadelijk zijn voor de gezondheid. Enkelvoudige koolhydraten veroorzaken heftige bloedsuikerpieken en die kunnen uiteindelijk leiden tot overgewicht, diabetes 2 en andere narigheid. Juist deze producten vormen de basis van de Schijf van Vijf. Deze schijf is het paradepaardje van het Voedingscentrum. De tegenstanders stellen dat je er gezonder aan doet om meer vis, vlees, groente, fruit, noten, pitten, zaden en paddenstoelen te eten. Iets wat wij in de oertijd ook deden.

Het Voedingscentrum stelt weer dat je zuivel nodig hebt, voor sterke botten en dat het eten van veel vis ongezond is, omdat de oceanen vervuild zijn. Wie er gelijk heeft, laat ik in het midden. Ik baseer mij in ieder geval niet op de adviezen van het Voedingscentrum. Het e-boek Gezonde Voeding laat je inzien wat gezonde voeding is en wat het voor je gezondheid betekent en is meer gebaseerd op de gedachte dat je je beter niet kunt laten leiden door de Schijf van Vijf. Gezonde Voeding is ook als paperback te koop.

Meer beweging

De voetbalveldjes van de Johan Cruijff Foundation zorgen ervoor dat jongere kinderen meer beweging krijgen. Hoewel dit initiatief een druppel is op de gloeiende plaat, zorgen de veldjes er wel voor dat steeds meer mensen zich bewust worden van dagelijkse lichaamsbeweging. Je hoeft echt geen atleet te worden, matig intensieve beweging als wandelen, fietsen, huishoudelijke klussen voldoen ook.

Bij NLbewustgezond.nl zijn er ook gezonde trends, waarover ik je graag wat vertel. Er komen steeds meer bezoekers op de site, de webshop wordt uitgebreid en de site is sneller gemaakt. Sinds een paar maanden heeft NLbewustgezond.nl ook een Facebook pagina waarop dagelijks inspirerende foto’s en boodschappen verschijnen. Binnenkort wordt ook nog een nieuw e-boek uitgebracht, waarin duurzame gewichtsreductie aan bod komt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!