Wat doen succesvolle mensen en hoe pas je dat zelf toe?

Sommige mensen lijken voor het succes geboren. Alles wat ze doen, lijkt in goud te veranderen. Hoe komt het dat succesvolle mensen steeds maar succes hebben? Wat zijn hun eigenschappen en zijn die eigenschappen overdraagbaar? Wanneer je het geheim van succesvolle mensen kent, dan kun je hun gewoonten overnemen en op jezelf van toepassing laten zijn. Succesvol zijn is een mentaal proces. Het begint in je hoofd en het vertaalt zich tot acties. 

Wat doen succesvolle mensen?

Op de site van NLbewustgezond.nl vind je het 7-stappenmodel. Dit model helpt je bij het realiseren van je doelen. Wat je doel ook is, het 7-stappen model biedt je structuur en handvatten. Een aantal punten van dat model komen in deze post aan bod.

Succesvolle mensen. Meer weten over succes? Download het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Op de vraag: “Wat doen succesvolle mensen?” zijn een paar antwoorden van toepassing, die wellicht als een open deur op je overkomen. Succesvolle mensen:

  1. Stellen doelen
  2. Zijn bekend met hun eigen sterke en zwakke punten
  3. Leggen de focus op kansen en mogelijkheden
  4. Kennen zichzelf en volgen hun passie
  5. Werken hard
  6. Vragen om hulp

Om met de eerste open deur te beginnen: Succesvolle mensen stellen doelen, stel ik je direct een vraag. “Wat is jouw doel”? Je hoeft deze vraag niet direct te beantwoorden, je kunt er even over nadenken. Een doel is belangrijk, want het structureert je gedachten en je handelingen. Deze staan in het teken van het realiseren van het doel. Stel dat je ondernemer wilt worden, wilt afvallen, gezonder wilt worden, of een diploma wilt behalen, dan zul je je handelingen en je gedachten zó inrichten, dat dit je ook lukt. Er wordt ook wel gezegd: “Zonder eindbestemming kom je nergens aan”.

Sterke en zwakke punten

Succesvolle mensen definiëren hun doelen en gaan vervolgens aan de slag om dat doel te behalen. Tijdens dit proces komen ze zichzelf onherroepelijk teken. Ik las ooit een keer de tekst “Ondernemen is jezelf durven tegenkomen”, ik heb een idee meer uit welke krant dit kwam, maar het vat de kern vrij aardig. Succesvolle mensen doen regelmatig aan zelfreflectie. Hierbij vragen zij zich af wat zij hadden kunnen doen aan een bepaalde situatie. Ze geven nooit een ander de schuld, maar kijken naar hun eigen acties en leren van hun fouten. Hierdoor raken zij steeds meer bekend met hun sterke en hun minder sterke punten.

Passie

Je kunt niet overal goed in zijn en het is dan ook handig om datgene te doen waar je wel goed in bent en wat je erg leuk vindt om te doen. Bedenk jezelf eens wat je zou doen indien je nog maar 1 jaar te leven had. Deze gedachte is wellicht een beetje onorthodox, maar herschikt je prioriteiten. Zou je nog naar je werk gaan, indien je nog kort te leven had? Zou je bepaalde vrienden nog zien? Of zou je datgene willen doen, waar echt je hart ligt? Ik gok op het laatste. Als je weet waarvan je hart sneller gaat kloppen, dan heb je je passie gevonden. Succesvolle mensen werken vanuit hun passie. Steve Jobs zei ooit in een interview: “You have to love what you do, because it is so hard. If you don’t any rational person would give up”.

Vanuit je passie werken is dus eigenlijk geen werken. Je doet datgene waar je erg van houdt en daardoor werk je automatisch harder. En dat is wat alle succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, ze werken hard en ze werken aan de juiste dingen. Moduleer dit eens naar je eigen situatie. Doe jij de dingen die je wilt doen? Ben jij momenteel op de plek waar je wilt zijn? Schik jij je vaak naar anderen? Het is wellicht een beetje confronterend. Maar als je er niet uitkomt, vraag anderen dan eens om hulp. Je kunt niet alles alleen en anderen willen je best helpen.

Meer weten over succes? Download het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!