Geluk is heel gewoon in 2016

Geluk in 2016Waarom is geluk heel gewoon in 2016? Was het dan ongewoon in de voorgaande jaren? Nee, natuurlijk niet! Geluk is in 2016 net zo maakbaar als dat het altijd is geweest. Geluk overkomt je niet, je werkt ervoor. Er is geen trucje om meer of minder geluk te krijgen. In deze blog hoop ik je een aantal inzichten te geven, die je kan inzetten om meer geluk te ervaren. 

Tips voor meer geluk in 2016

Om wat meer geluk te ervaren, hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen. Je hoeft bijvoorbeeld niet uit een vliegtuig te springen, met een parachute om. Hoewel dat natuurlijk wel heel erg leuk kan zijn. Geluk zit hem meer in de dingen die je dagelijks toch al doet. Geluk hoeft geen geld te kosten, maar kan je wel een boel opleveren.

Ik zie het als volgt; geluk is eigenlijk meer een keuze. Die keuze maak je zelf in alle dagelijkse handelingen en in alle gedachten die je dagelijks hebt. In de onderstaande 15 tips ontdek je hoe gemakkelijk het eigenlijk is.

1. Behandel mensen zoals jij zelf behandeld wilt worden

Waarschijnlijk wil jij met een bepaalde mate van respect behandeld worden en wil je een bepaalde liefde en waardering ervaren van de mensen om je heen. Nou, behandel eerst de mensen om je heen, zoals jij zelf behandeld wilt worden.

Het geeft een bijzonder goed gevoel als je mensen oprecht, hartelijk en liefdevol behandelt. Je ervaart dan steeds een beetje geluk. Dat komt doordat je de zogenaamde feel good stofjes activeert, zoals de neurotransmitters serotonine en endorfine. Deze stofjes zijn gratis, want je maakt ze zelf aan.

2. Vertrouw jezelf

Kijk niet naar anderen, bij het vormen van je mening en het maken van keuzes, maar luister naar je eigen gevoel en leer daarop te vertrouwen. Vertrouw erop dat jij goed wilt doen in deze wereld. Als je op die manier denkt en handelt, dan zijn je intenties altijd goed. Ook al maak je fouten. Mensen om je heen merken en voelen dat.

Geluk zit hem niet in dingen goed doen, maar om goede dingen te doen.

3. Stel doelen voor jezelf

Een schip zonder koers komt nooit aan in een haven, maar vaart wel door allerlei zeeën. Hierbij kun je denken aan woeste zeeën, rustige wateren. Ook komt op allerlei plekken. Dat kunnen mooie plaatsen zijn en ook minder mooie. Maar geen enkele plek is van te voren bedacht. Daardoor komt het schip nooit in de haven terecht, waarvoor gekozen is.

De metafoor van de boot slaat natuurlijk op jou. Als je je niet bedenkt waar je heen wilt, dan overkomen de dingen je gewoon. Dat kan heel leuk zijn, maar je hebt er nooit echt zelf voor gekozen. Door het definiëren van een doel – en daar vervolgens aan te werken – ervaar je al geluk. Zelfs als je dat doel niet haalt.

4. Problemen en moeilijkheden komen toch wel

Ook in 2016 zul je de nodige uitdagingen ervaren. Probeer die uitdagingen niet te zien als problemen en probeer ze ook niet uit de weg te gaan. Pak het probleem aan. Definieer het, analyseer het en los het op. Als je de uitdaging hebt overwonnen, voel je je trots. Dat komt mede door de feel good stofjes serotonine en endorfine.

5. Droom groot, denk groot

Veel mensen denken klein. Ze denken in termen van een goede baan, een mooie auto of een mooi huis. Vaak realiseren zij die dromen dan ook wel, maar blijft er altijd iets knagen. Ik zie het als volgt; falen is om niet teveel van jezelf te verwachten en die verwachtingen waarmaken. Succes en geluk verkrijg je door je dromen en je doelen heel groot te maken en slechts halverwege te komen.

Aim for the moon. Even if you miss, you’ll be amoung the stars! – Citaat van onder andere Arnold Schwarzenegger

6. Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt

Het merendeel van de dingen die om je heen gebeuren, zoals het weer, de economische ontwikkeling en het verkeer overkomen je. Je kan er niets aan doen om ze te veranderen. Het enige dat jij kan veranderen is de manier waarop je ermee omgaat.

Maak je dus niet druk om dingen waar jij geen invloed op hebt. Maar zorg ervoor dat de dingen waar je wel invloed op hebt, zoals de kwaliteit van je werk, je gezinsleven, je relatie met anderen en je gezondheid, dat je die dingen wel goed doet.

7. Wees aardig voor anderen

Een glimlach kan veel goed doen, of iets simpels de deur voor iemand open houden. Dat is gemakkelijk en levert je iedere keer een goed gevoel op. Maar deze is wat moeilijker; geef een ander niet de schuld van jouw fouten, neem zelf de verantwoordelijkheid.

Dit betekent soms dat je met je billen bloot gaat, dat je flink op je bek gaat. Maar dat geeft niet. Als je handelt vanuit oprechtheid dan zien mensen dat je goed wilt doen. Ze vergeven je en soms willen ze je zelfs helpen bij het herstellen de schade die je – per ongeluk – hebt aangericht.

8. Regelmaat in je slaapritme

Je lichaam heeft een ritme nodig. Geluk zit hem niet in het idee dat je in het weekend lekker lang kan uitslapen. Geluk zit hem meer in de uren die je niet slaapt en besteedt aan de dingen die je graag wilt doen. Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed en sta de volgende dag rond dezelfde tijd weer op. Hier heb je wat extra tips om goed te slapen.

9. Het gras is altijd groener

Vergelijk jezelf niet met anderen. Het is niet nodig. Natuurlijk is het gras groener bij de buurman, maar heb jij enig idee wat hij daarvoor doet? En daarbij komt dit; denk je niet dat de buurman denkt dat bij jou het gras groener is?

10. Positief denken en doen

De kracht van positief denken is enorm. Lees boeken waar je een positief gevoel van krijgt, ga met mensen om die positief in het leven staan. Natuurlijk heb je dagelijks ook te maken met negativiteit en spanningen. Meditatie en sporten kunnen hier behoorlijk effectief voor zijn om die negativiteit af te laten vloeien.

11. Luister

In het tijdperk van continue prikkels van social media, Whatsapp, mail en reclame is het niet altijd gemakkelijk om even stil te staan bij je eigen gedachten en die van anderen. Het duurt ongeveer 8 minuten voordat je ‘the zone’ bent om een bepaalde taak uit te voeren of om ergens je volle gedachten aan te geven. Echter, bij het horen van een ‘pling’ of een ‘ping’, van de mail of de Whatsapp ben je daar in 1x weer uit.

Zet daarom het geluid van de mail en de smartphone dus even uit en luister naar jezelf en luister naar anderen. Wat hebben anderen echt te zeggen en wat vind jij daar eigenlijk echt van? Je eerste gedachten zijn vaak impulsief, snel en emotioneel van aard. Als je iets langer nadenkt, neem je meer overwogen en meer rationele beslissingen (1).

12. Gezond eten

Gezond eten is de basis – ook van deze website. Eet veel groente en niet teveel vlees. Ondanks het idiote advies om cola bij je ontbijt te drinken in de plaats van vers geperste sinaasappelsap (2) en slechts 1x per week vis te eten; drink water of thee bij je ontbijt en eet meerdere keren vis in de week. Vis zit bomvol gezonde omega 3 vetten en die zijn goed voor heel veel lichaamsprocessen.

13. Sporten

Door wat vaker aan sport te doen, voel je je fitter en verkrijg je een betere conditie. Ook maak je de neurotransmitters endorfine en dopamine aan. Beiden geven ze je een gevoel van euforie en geluk.

14. Eerlijkheid duurt het langst

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Anderen zien en voelen het als je niet de waarheid verteld, of dat je dingen zegt die je niet echt meent. Je staat dan niet in je kracht, het kost juist kracht. Dit heeft mede te maken met een het hormoon cortisol. Cortisol heeft een aantal goede eigenschappen, maar ook een aantal eigenschappen waar je niet blij van wordt.

15. Geniet

Je leeft nu, dus nu is het moment om ook te genieten. Als je zoon of dochter een mooie tekening heeft gemaakt, geef hem of haar dan die waardering. Schijnt de zon? Ga lekker naar buiten en geniet ervan! Regent het? Maak het dan binnen gezellig.

Morgen is een andere dag en gister komt nooit meer terug. Gister bestaat alleen nog maar in je herinnering. Hopelijk heb je gister genoten!

En, wat kan jij hiermee?

Ik hoop dat je de 15 tips voor geluk kan toepassen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je een aantal van de tips kan omzetten in daden. Indien je je gedachten omzet in daden, dan verkrijg je automatisch resultaten. Kun je wel wat extra hulp gebruiken in je zoektocht naar geluk?

Download dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Dat staat bomvol met inzichten, strategieën en tips die je behoorlijk vooruit kunnen helpen.

Wil jij je geluk in de keuken wat vergroten? Kijk dan eens naar deze lekkere en gezonde recepten. Ze zijn makkelijk te maken, helemaal als je je iPad of je smartphone erbij gebruikt.

Of misschien heb je behoefte aan wat extra leesvoer over gezond eten. Bestel dan het boek Weet wat je eet. Het is een goed geschreven boek, door de journalist Daan de Wit. Echt een aanrader!

Bronnen:
(1) Prof. en Nobelprijs winnaar Daniel Kahneman, Thinking Fast and Slow (ISBN 978 0 374 53355 7)
(2) http://nos.nl/artikel/2067110-sinaasappelsap-net-zo-slecht-als-cola.html

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. Leuk, zonder vooraf te lezen heb ik gewoon tip 15 uitgevoerd: lekker eerst een wandeling gemaakt in de zon. En het was heerlijk inderdaad!
    Daarna meteen wel deze blog gelezen. Leuke tips!

    • Matthijn schreef:

      Dank je wel! Erg leuk om te horen 🙂