Fit blijven met een druk leven, 10 effectieve manieren

Je wilt graag fit zijn. Natuurlijk wil je een fit lijf, maar hoe word je fit, in de zeer beperkte tijd die je nog hebt? Troost je, je bent echt niet de enige met deze vraag. Het is niet gemakkelijk om geregeld te sporten, gezond te eten en genoeg rust te nemen om je lekker fit te zijn. Zelf moet ik hier ook moeite voor doen. Ik doe het graag, omdat een fit gevoel mij heel erg veel waard is. De vraag is nu; hoe word je fit, in een zo kort mogelijke tijd? Je bent immers druk met tal van taken. Je gezin vergt aandacht, je werkt, je hebt vrienden die je wilt zien, er is familie, er zijn sportclubjes van de kinderen en af en toe wil je ook gewoon even lekker luieren. En aan de andere kant groei je dicht. Dit is niet leuk omdat je je niet fit voelt en je weegschaal laat je getallen zien die je liever niet uitspreekt. Om je te helpen met snel fit worden en af te vallen, heb ik 10 manieren voor je onder elkaar gezet die je gaan helpen. Wanneer je al fit bent, dan helpen ze je om fit te blijven. Fit worden, fit zijn en fit blijven. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Fit zijn en weinig tijd hebben

Het is voor heel veel mensen een gegeven; je hebt te weinig tijd om alles wat je wilt doen, te doen. Er zitten gewoon te weinig kwartieren in een uur en te weinig uren in een dag. Door alle drukte kom je amper toe aan een momentje voor jezelf. Herkenbaar?

Dus laat staan dat je veel moeite kunt doen om lekker fit te zijn en je slank te voelen.

Dat je niet fit bent merk je onder andere aan je lichaam. Het is niet meer zo strak als vroeger. Je voelt je niet meer fit (een vermoeid en futloos gevoel) en als je beweegt flubbert er van alles langs je lichaam. Niet prettig!

Niet fit in je hoofd

Mentaal gezien kan je ook merken dat je niet fit bent. Fysieke fitheid beïnvloedt ook je mentale fitheid (bron). Je bent eerder moe, je kunt je minder goed concentreren en focussen. Ook zou je je regelmatig lusteloos en  energieloos voelen. Of je hebt maar weinig puf om dingen te ondernemen.

De bank en Netflix bieden dan uitkomst. Maar ja, hoe word je fit? Niet door op de bank te zitten Netflixen!

Let op; je bent echt niet de enige. Het is allemaal erg herkenbaar.

Gelukkig kun je zelf heel veel doen om weer fit te zijn (en fit te blijven). Om je te helpen heb ik 10 manieren voor je uiteengezet die je helpen om weer snel fit te worden. Deze manieren pas ik zelf ook toe en ze bevallen mij prima.

10 Manieren om fit te worden en fit te blijven

De onderstaande 10 manieren helpen je om fit te worden. Ik moet er wel bij zeggen dat wanneer je deze tips gaat uitvoeren, je je niet meteen fit gaat voelen.

Fit worden is zoiets als van iemand houden. Door je lief eenmalig een bloemetje te bezorgen, houdt hij of zij niet ineens meer van je. Houden van iemand en iemand van je laten houden, vraagt tijd en inspanning.

Je moet er dus voor werken.

Het gaat juist om de gewoontes. Gezonde gewoontes zorgen voor een gezond en fit gevoel. Het is belangrijk om deze gewoontes voor langere periode uit te voeren. Dan merk je de resultaten.

Goed, hier zijn de 10 inzichten om weer lekker fit te zijn. Al deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Klik de bron aan, of kijk onder aan de pagina.

1. Interval trainingen

Interval trainingen zijn trainingen waarbij je tijdelijk de snelheid en/of de intensiteit van de training flink verhoogt. Hierdoor ga je flink zweten en hijgen. CrossFit, Bootcamp en de 7 minutes workout zijn voorbeelden van interval trainingen.

Door interval trainingen zul je weer snel fit worden en afvallen. Dit komt omdat je door interval trainingen niet alleen veel calorieën verbrandt. Mede hierdoor spreekt je lichaam je lichaamsvetreserves aan, om te voorzien in de energiebehoefte. Ook je glucosespiegel normaliseert en je insulinegevoeligheid verbetert (bron).CrossFit en fit zijn. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Ik ben een enorme fan van interval trainingen. Zelf doe ik regelmatig aan CrossFit. Mijn vriendin zweert bij Bootcamp. Dergelijke trainingen verbeteren je conditie en je spierkracht enorm (bron). Het is wel even doorbijten, maar na een aantal trainingen voel je je echt fit.

Als ik weinig tijd heb, doe ik overigens de 7 minutes workout.

De voordelen van interval training: je verbrandt in korte tijd veel calorieën, na één uur (of 7 minuten) ben je echt klaar, je boost je metabolisme en je conditie gaat met sprongen vooruit. Je voelt je al snel lekker fit.

Wil jij ook weer snel fit worden en afvallen? Volg dan ook de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. (Niet goed, geld terug… zo doen we dat :-))

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

2. Door de weeks geen alcohol

Hou jij van een glaasje wijn bij het eten? Ik ook, maar door de weeks drink ik niet, of nauwelijks. Alcohol is en blijft een gif. Je lichaam heeft er veel moeite mee om het weer uit je lijf te halen. Hierdoor voel je je de volgende dag helemaal niet fit. Door een aantal dagen geen alcohol te drinken, zorg je ervoor dat je lichaam zich herstelt.

Door regelmatig alcohol te drinken bestaat de kans dat je een “bierbuik” krijgt. Deze buik krijg je niet van de alcohol, maar van het eten dat je eet tijdens het drinken.

Op het moment dat er alcohol in je lichaam zit, dan kiest je lijf ervoor om dat gif als eerste uit je lichaam te werken. Het eten wordt dan verwerkt tot lichaamsvet en veelal opgeslagen in en rond je buik. Dit is zeer ongezond.

3. Groenten die je helpen om weer fit te zijn

Groenten eten is niet alleen een gezonde gewoonte. Het eten van groenten kan ook nog eens preventief werken tegen het ontstaan van chronische aandoeningen (bron).

Dagelijks krijg je allerlei schadelijke stoffen binnen. Dit gaat automatisch dus je kan er weinig tegen doen. Deze schadelijke stoffen krijg je binnen vanwege het verkeer, de luchtverontreiniging, pesticiden in je eten en allerlei rommel die in (bewerkt) eten kan zitten.

Net als met alcohol, heeft je lichaam er veel moeite mee om die schadelijke stoffen weg te werken. Kies dus voor voeding die je lichaam helpt met het ontgiften. Groenten helpen je om weer fit te zijn en ze helpen je om af ta vallen.

Voorbeelden gezonde en lekkere groenten: ui, knoflook, gember, kool, komkommer, broccoli, bleekselderij, venkel, asperges, tomaat, wortel, waterkers, peterselie, spinazie, rode bieten, lijnzaad. Groene thee en citrusvruchten helpen ook.

Wil jij ook snel fit worden en afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Dit boek is alleen op deze site verkrijgbaar, nergens anders.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Nog een tip: Zelf drink ik ‘s ochtends regelmatig een glas tarwegrassap. Tarwegras helpt je lichaam te ontgiften. Dit geeft een fit gevoel. Het is niet lekker (inmiddels ben ik aan de smaak gewend geraakt) maar het werkt wel.

4. Geraffineerde voeding

Inmiddels weet je wel dat ik geen voorstander ben van sterk bewerkte voeding. Bewerkte voeding bevat doorgaans veel bewerkte koolhydraten (snelle suikers) die je bloedsuikerspiegel sterk laten stijgen. Juist doordat je bloedsuikerspiegel sterk fluctueert, vergroot het risico op overgewicht.

Helaas is dergelijk eten overal verkrijgbaar en dit draagt bij aan chronische ziekten en obesitas (bron).

Ook kan dergelijk eten je een duf gevoel geven. Dergelijke voeding bevat doorgaans veel suiker en dat kan weer honger opwekkend voor je zijn. Let dus ook op frisdrank, gezoete toetjes en de ‘momentjes voor jezelf’ tussendoortjes.

Kies liever voor groenten en fruit zodat je weer snel fit zal worden. Groenten en fruit kunnen ook nog eens de risico’s op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2 en kanker verkleinen (bron).

Door regelmatig (dagelijks dus!!!) groenten en fruit te eten zou je ook nog eens langer kunnen leven (bron).

5. Slapen

Weinig of slecht slapen draagt niet bij aan een fit gevoel. Slecht slapen is ook nog eens funest voor je hormonen, de concentratie, je spijsvertering en je productiviteit (bron).

Weinig slapen staat ook in relatie met met overgewicht en obesitas (bron).

Hoeveel slaap heb je nodig?

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is voor iedereen verschillend. Je kunt ervan uit gaan dat vrijwel iedereen tussen de 7 en 8 uur slaap per etmaal nodig heeft. Deze 7 tot 8 uren zijn op te delen in 5 cycli van ieder ongeveer 90 minuten.

Wanneer je tijdens een cyclus van 90 minuten wakker wordt, dan is de kans heel groot dat je je de volgende dag niet fit voelt.

Succesvolle mensen slapen goed

Van succesvolle mensen is bekend dat zij zorgvuldig omgaan met hun slaap. Doen zij dit niet, dan voelen zij zich (ook) niet fit en presteren zij de volgende dag minder goed.

Wist jij dat Usain Bolt slapen had opgenomen in zijn trainingsprogramma? Om een (zware) training effectief te laten zijn, ging hij slapen. Naar eigen zeggen sliep hij de helft van de dag.

Meer succes, geluk, weldaad en vrijheid in je leven is overigens helemaal geen geheim. Het is een gewoonte en zo simpel is het. Alleen wat is de code? Lees dat in het motiverende e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

6. Minder beeldschermen zodat je je weer snel fit voelt

Beeldschermen nemen een prominente plek in, in ons leven. Ga maar na, je leest dit artikel nu op je mobiel, tablet of op je laptop. Waarschijnlijk werk je ook achter een computer en kijk je ‘s avonds TV. Al dat licht van al die beeldschermen beïnvloedt je slaaphormoon.

Je wordt gewoon minder snel moe, waardoor je later inslaapt en je je de volgende dag minder fit voelt.

Melatonine productie remt

De neurotransmitter melatonine speelt hier een belangrijke rol in. Dit lichaamseigen stofje zorgt ervoor dat je moe wordt. Maar alle beeldschermen en het felle licht van de lampen in je huis, remmen de productie van melatonine.

Mentale gevolgen

Het overmatig gebruik van smartphones en tablets beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van je slaap. Ook zou je je eerder depressief en angstig voelen (bron).

Wat is er mis, om ‘s avonds een tijdschrift of een boek te lezen, in de plaats van TV te kijken? Hoewel het TV aanbod enorm is, is de inhoud ervan erg slecht (vind ik). Dim ook de lichten in je huis. Door de schemering maakt je lichaam het slaaphormoon aan.

Meer weten over neurotransmitters en gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

7. Koude douche

Al jaren neem ik ‘s ochtends een koude douche. Je krijgt er een verkwikkend fris en fit gevoel door. Het is in het begin wel even doorbijten, maar het werkt enorm goed. Je voelt je een stuk gezonder (bron).

Naast een fit gevoel, levert een koude douche nog een aantal gezonde voordelen op. Het is onder andere goed voor je bloedsomloop, het versnelt je metabolisme en het draagt bij aan je immuunsysteem (bron). Je voelt je dus minder snel ziek.

8. Tijd om te sporten

Is sporten tijdrovend? Dan is dit wellicht de oplossing. Voor mij werkt dit prima. Direct na een werkdag doe ik (2 tot 3x per week) een workout van ongeveer 1 uur. Op de weg naar huis en voor het avondeten ga ik dus even naar de sportschool.

Daarna eten wij samen (natuurlijk iets van groente met daarbij wat vis, kip, of juist vega en soms rundvlees) en dan heb ik nog de hele avond over om andere dingen te doen.

Sporten is gezond (bron) en (bron)en je zult snel fit worden en zelfs afvallen wanneer je regelmatig flink beweegt.

Geen tijd om te sporten? Tijd is een kwestie van perceptie

Tijd is een kwestie van perceptie; Een dag heeft 24 uur. Daarvan slaap je er ongeveer 7 en werk je er 10 (inclusief reistijd). Zodoende houd je nog 7 uur over om allerlei dingen te doen (die je helpen om fit te worden en te blijven).

Bovenstaande is misschien een kwestie van anders denken. Maar als je andere resultaten wilt, dan is verandering nu eenmaal noodzakelijk. Je wilt immers weer fit zijn. Als je niets verandert zowel in je gedachten alsmede in je gedrag, dan zijn de resultaten bij voorbaat al bekend. Je zult niet fit zijn en slanker worden.

Kritisch naar jezelf kijken, als je durft

(Een beetje irritante introspectie, toegegeven. Maar waarschijnlijk wel nodig, toch?)

Voel je je niet fit en zit je tot ‘s avonds laat TV te kijken of te gamen? Dan is het logisch dat je je niet fit voelt. Ga je vanavond weer hetzelfde doen? Dan weet je nu al hoe je je morgen gaat voelen.

Juist door de dingen anders aan te pakken, verkrijg je andere resultaten. Wil je meer weten over “dingen anders aanpakken” zodat je meer succes en geluk ervaart? Succes is helemaal niet moeilijk, het is geen geheim. Je succesvol voelen heeft veel te maken met “dingen anders doen”.

Door “dingen anders te doen” verkrijg je andere resultaten. Meer bereiken? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. (Alleen hier verkrijgbaar, nergens anders).

9. Focus niet op je gewicht

Als je fit, slank en minder zwaar wilt zijn, focus dan niet alleen op de weegschaal. Focus juist ook op je gevoel. Klinkt misschien een beetje vreemd. Leg de focus op je fitte gevoel in plaats van je lichaamsgewicht omdat spieren bijvoorbeeld veel meer wegen dan lichaamsvet.

Spieren wegen meer, maar nemen minder ruimte in

Het voordeel van spieren: ze nemen tot wel 4 keer minder massa in beslag in vergelijking tot hetzelfde gewicht aan lichaamsvet. Je wordt dus slanker en dat is ook een resultaat.

Als je dus aan je gewicht wilt werken, dan is de weegschaal niet de enige indicator die je kunt gebruiken. De resultaten van gezond eten en extra lichaamsbeweging zou je ook aan je kledingmaat en een fit gevoel kunnen merken.

Raak dus niet teleurgesteld als je niet veel afvalt (als dit je doel is). Let ook op je gevoel, de omvang van je taille en dat je strakker in je vel gaat zitten. Wil jij ook snel fit worden en afvallen? Volg dan ook de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu
10. Zorgen en stress

Zorgen en stress kunnen je behoorlijk opbreken. Zo liggen veel mensen ‘s nachts wakker in hun bed, waardoor ze hun broodnodige rust niet kunnen pakken. De volgende dag resulteert dit in een minder fit gevoel.

Een gevolg van niet fit zijn en een niet uitgeslapen gevoel is dat je o.a. op je werk minder presteert. En daardoor kunnen kansen op promotie en verbetering, zomaar aan je voorbij gaan. En wat dacht je van jouw rol als vader of moeder? Wanneer je niet fit bent, kun je je kinderen dan nog wel genoeg aandacht geven?

Geen makkelijke oplossing

Hier is natuurlijk geen makkelijke oplossing voor, omdat de bron van zorgen en stress kan vele oorzaken hebben. Daarom is het heel erg belangrijk om aan jezelf te werken. Dit word je echter niet aangeleerd op school, tijdens je opleiding of door je ouders. Je moet dit zelf doen. Stress en zorgen. Liever geen stress? Lees het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Mij overkomt dit natuurlijk ook wel eens. In dergelijke periodes neem ik bewust wat gas terug. Iets minder werken, meer slapen en ik probeer om zoveel mogelijk taken af te ronden. Als een taak is afgerond, dan voel je de druk al afnemen.

Om zorgen en stress zoveel mogelijk te voorkomen zorg ik er bij voorbaat al voor dat ik zo fit mogelijk ben. Dus eet ik zo gezond mogelijk (veel verse groenten en kruiden), sport ik regelmatig en schrijf ik de dingen die mij bezig houden op in een schriftje. Op die manier raakt mijn emmertje niet snel vol.

Als de emmer wel vol dreigt te raken, dan ga ik wederom sporten, ontspannen, een film kijken of gewoon een wandeling maken en even mijn gedachten ordenen. Mediteren werkt ook prima. Wil je meer weten over succesvol leven? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

En wat kan jij hiermee?

Fit zijn en fit blijven is dus best veel werk, maar het hoeft geen dagtaak te zijn. De ene tip (van dit artikel) om fit te worden, helpt de ander. Het punt is eigenlijk dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Pas als je de dingen die je weet, omzet in daden dan ontstaan mooie resultaten.

Ik noem dit ‘weten omzetten in doen‘. Er zijn maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je eigenlijk wel weet wat goed voor je is, maar dat je het vervolgens toch niet doet…?

Meer weten?

Wil jij je ook fit voelen en fit blijven? Voel je je regelmatig futloos, lamlendig en energieloos? Je bent niet de enige. Als je daar van af wilt, lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Fit voelen en afvallen worden vaak in één adem genoemd. Wil jij ook afvallen en lukt het steeds maar niet? Hoe frustrerend is dat? De kans is groot dat je die dingen hebt ondernomen, om af te vallen, die iedereen doet. Helaas werkt het niet…… wat wel werkt?

Wil je deze keer echt afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. (Alleen op deze site verkrijgbaar)

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Fit zijn is ook een mentaal fit zijn

Succes, geluk, liefde, gevoelens van overdaad, vrijheid en dankbaarheid zijn absoluut voor iedereen weggelegd. Natuurlijk ervaren de meeste mensen deze gevoelens niet. Hoe dit komt (en wil jij die leuke gevoelens wel ervaren)? Je ontdekt het in het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

De genoemde e-boeken zijn alleen op deze site verkrijgbaar, nergens anders. Na betaling kun je ze gelijk downloaden. Je hebt ze dus direct in huis.

NLbewustvoedingsadvies

Een gezond en fit leven gaat niet vanzelf. Natuurlijk wil je een paar kilo minder wegen en je wilt ook de risico’s op chronische aandoeningen op je oude dag verminderen. Als voedingsadviseur wil ik je daar natuurlijk mee helpen. Boek daarom een consult voor persoonlijk voedingsadvies.

Het gesprek vindt online plaats, via Skype of Facetime. Net wat handig is. Dit heeft als voordeel dan het je een boel reistijd scheelt. We gaan helemaal in op jou persoonlijke situatie, zodat je de tips en inzichten vrij gemakkelijk kan uitvoeren. En dat is natuurlijk de bedoeling.

Doordat je de tips en inzichten uitvoert, ervaar je hele fijne resultaten. [Consult voor voedingsadvies boeken]

Ook in de maandelijkse update ontvang je veel tips en inzichten voor een gezond en fit leven. Wil je niet missen toch?

Ook leuk te lezen/Bronnen
1. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sleep/
4. https://www.dokterdokter.nl/dossiers/fit-worden-in-vijf-stappen/item67717
5. https://www.hartstichting.nl/nieuws/kinderen-meer-laten-bewegen

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!