Afvallen zonder een dieet

Dit artikel heb ik geschreven voor iedereen die snel willen afvallen zonder een dieet. Als voedingscoach ontvang ik met regelmaat vragen of afvallen niet sneller kan, wat de meest effectieve manier is, of welke voedingsmiddelen mensen dan beter niet meer kunnen nemen. Vaak hebben deze mensen al diverse pogingen ondernomen en is hun verloren gewicht helaas iedere keer weer terug gekomen. Herkenbaar? Misschien met ik wel zeggen dat je juist meer succes hebt om af te vallen zonder een dieet. Een dieet is immers vaak tijdelijk, waardoor het gewichtsverlies ook tijdelijk blijkt te zijn. Je moet dus andere manieren vinden en daarover gaat dit artikel. 

Afvallen zonder een dieet. Meer weten? Download het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Afvallen zonder een dieet te hoeven doen

Afvallen zonder een dieet klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Het klinkt als afvallen zonder moeite. Nou, die vlieger gaat dus niet op. Je moet er wel wat voor doen en gelukkig is het niet ingewikkeld. Je gaat lezen hoe je de vetverbranding in je lichaam stimuleert en tegelijkertijd je conditie en je spieren gebruikt.

Juist door het stimuleren van de vetverbranding in je lichaam en het ontwikkelen van je spieren leiden tot duurzame resultaten, wanneer het gaat om afvallen.

Afvallen zonder een dieet is een combinatie van bepaalde voeding en van lichaamsbeweging. Het gaat niet snel, maar het is wel duurzaam.

Afvallen zonder een dieet: de juiste voeding

Ons westerse voedingspatroon bevat veel te veel koolhydraten. Als je niet oplet, dan eet je ze de hele dag door. Koolhydraten – en vooral de geraffineerde koolhydraten (en suiker) vind je in 10 duizenden producten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

De paradox is dat je koolhydraten nodig hebt om te overleven. Je hersenen hebben glucose nodig en je spieren glycogeen. Beiden ontstaan tijdens je spijsvertering, als gevolg van het eten van koolhydraten. De eerste stap wanneer je wilt afvallen zonder een dieet, is het drastisch verminderen van het aandeel koolhydraten.

Waarom? Nou, hoewel koolhydraten op zichzelf niet schadelijk hoeven te zijn, is de hoeveelheid die je ervan eet dat wel.

Koolhydraten overschot

Koolhydraat bronnen bij uitstek zijn volkoren brood, pasta en aardappelen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig onnoemelijk veel tussendoortjes, die voor een belangrijk deel uit koolhydraten bestaan.

Volgens wetenschappers is je lichaam juist gemaakt om energie te halen uit andere voedingsbronnen. Te weten gezonde vetten zoals vlees en vis, groenten, fruit en noten en zaden. In groenten, fruit, noten en zaden vind je ook koolhydraten. Juist door deze voedingsmiddelen te eten, eet je automatisch minder brood, pasta, rijst, aardappelen en allerlei goedbedoelde “gezonde” tussendoortjes.

Je lichaam werkt nog voor 99,5% hetzelfde als 150.000 jaar geleden. Toen werd er nog geen brood gebakken, was er nog geen pasta en was ontbijtkoek science fiction.

Onze prehistorische voorouders aten voornamelijk gezonde vetten, groenten, fruit, noten, paddenstoelen, pitten en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten ook koolhydraten, maar in mindere mate dan dat je te tegenwoordig kunt eten. Dat is het probleem van het huidige voedingsaanbod; het aandeel koolhydraten is veel te groot.

Verantwoord afvallen

Wil jij ook verantwoord afvallen? Ben je het zat om achteraan te staan? Natuurlijk wil je een slanker postuur en natuurlijk wil je je fitter worden. Maar alles wat je tot nu toe probeerde werkte slechts tijdelijk. Als je echt wilt afvallen, dan moet je de knop omzetten en er echt voor gaan.

Volg de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen, als je echt klaar bent met je gewicht.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Afvallen zonder een dieet: de juiste vetten

Vervang de (geraffineerde) koolhydraten voor gezonde vetten en groenten. Je lichaam is nog steeds gewend om de energie, die dagelijks nodig is, te halen uit gezonde vetten en groenten.

Gezonde vetten leveren direct beschikbare energie. Deze energie wordt na consumptie, vrijwel direct gebruikt en derhalve niet opgeslagen. De beschikbare energie van koolhydraten kan ook (snel) opgeslagen worden, als lichaamsvet.

Het hormoon insuline is daar verantwoordelijk voor. In het kort gezegd werkt het als volgt:

 1. Je eet suikers en geraffineerde koolhydraten.
 2. Het lichaam breekt dit af tot glucose.
 3. De bloedbaan zit vol glucose en dit is erg ongezond.
 4. Nu pompt de alvleesklier insuline de bloedbaan in.
 5. Insuline is de sleutel van glucose naar je lichaamscellen.
 6. Zitten de lichaamscellen vol, dan bergt insuline de glucose overschotten op in je vetreserves.
 7. Het hormoon insuline blokkeert de mogelijkheid van je lichaam om de vetreserves aan te spreken.
 8. Je krijgt weer honger.
 9. Dus ga je weer eten.
 10. Glucose in de bloedbaan.
 11. Nog meer insuline.
 12. Nog meer vetopslag.
 13. Weer honger……..

Als voedingscoach adviseer ik wel om rond de 30% van je voeding uit vetten te laten bestaan. Dit klinkt wellicht heftig, maar je gaat echt geen vette troep eten. Gezonde voeding zoals avocado, volle kwark en rauwe noten bevatten veel vetten en ook eiwitten.

Het voordeel van het eten van de juiste vetten is dat vetten ook prima verzadigen. Je zult dus niet snel weer honger hebben. Ook wordt een deel van die gezonde vetten gebruikt om je lichaam mee op te bouwen en te herstellen. Vetten vormen immers ook belangrijke bouwstoffen voor je lichaamscellen, het immuunsysteem en je hormonen.

Afvallen zonder een dieet: lichaamsbeweging

Wanneer je wilt afvallen zonder een dieet, is lichaamsbeweging noodzakelijk. Beweging is sowieso belangrijk voor een goede gezondheid. Onderzoeken laten bijvoorbeeld zien wat wanneer men minder gaat bewegen, dat mensen dan eerder ziek worden en vaker medicatie moeten slikken.

Aan de andere kant laten onderzoeken ook zien dat het herstellen van ziekten (en afvallen) bespoedigd wordt door lichaamsbeweging.

Welke vorm van bewegen?

Is het noodzakelijk om je af te beulen in een sportschool of moet je marathons gaan rennen? Nee hoor, ons lichaam is gemaakt voor matig intensieve beweging.

Door lichaamsbeweging verbrand je direct calorieën. Je begrijpt dat onze prehistorische voorouders veel dagelijks veel beweging kregen. Tegenwoordig zitten we teveel achter een computer, of laten we ons vervoeren. Je lichaam is gemaakt voor matig intensieve beweging, zoals wandelen.

Tijdens een uur wandelen verbrand je wel tot 200 calorieën. Ook hadden onze prehistorische voorouders geregeld te maken met korte periodes van extreem intensieve inspanning. Als ze bijvoorbeeld achter een dier aanrenden om het te vangen.

Je kunt die intensieve, doch korte inspanningen nabootsen met een interval of een HIIT training. Ook krachttraining is bij uitstek om veel calorieën te verbranden, je spieren te versterken en je vetreserves aan te spreken.

We zijn wat minder gebouwd om lange afstanden te rennen, zoals het geval is bij duursporten. Wanneer je wilt afvallen zonder een dieet, doe je er goed aan om regelmatig een wandeling te maken en door een 1 of 2x per week een interval of HIIT training te doen.

Meer weten

Afvallen zonder een dieet is dus eigenlijk een permanente lifestyle. En dat is eigenlijk niet zo gek ook. Hoe kun je immers verwachten dat een tijdelijk dieet je 10 kilo of meer laat afvallen in slechts 3 weken tijd? Hoelang heeft het geduurd voordat die kilo’s eraan kwamen.

Afvallen is vooral ook een mentale klus. Ik kan je er van alles over vertellen, maar er is maar 1 persoon die het moet doen. Als jij ook de knop wilt omzetten en flink wat kilo’s kwijt wilt, lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil jij ook al die gezonde tips en inzichten in je mailbox ontvangen? Meld je dan eek aan voor de gratis maandelijkse update.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/ecpe/teaching-patients-about-healthy-lifestyle-behaviors-communication-is-the-first-step/
2. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/diet-lifestyle-weight-gain/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!